Skip to main content

Raport despre starea domeniilor schiabile, pârtiilor de schi din România

Prin această rubrică ne propunem să vă prezentăm starea pârtiilor de schi din țară, la începutul fiecărui weekend, ca în funcție de distanță, condiții meteo, evenimente, competiții, promoții, să alegeți destinația dorită.

Pentru acest weekend vom avea toate ingredientele asigurate pentru o minivacanță la schi.

Astfel, în zona montană va ninge și se va depune un nou strat de zăpadă. Pentru Dobrogea, Oltenia și Muntenia sunt așteptate ninsori abundente și viscol. Probabil că stratul de zăpadă așternut va avea toate sanșele să se mențină o  perioadă îndelungată, dacă după acest val de ninsori, vom avea temperaturi specifice sezonului de iarnă.

 

Ghid de Ardeal

 

Județul Alba

Stațiunea Arieșeni

În Arieșeni, în acest weekend se va schia pe ambele pârtii Vârtop, stratul de zăpadă este aproximativ 20 cm. Tarifele sunt accesibile, o urcare costă 5 lei pe pârtia mare, iar pe pârtia mică 3 lei, închirierea echipamentului costă 35 de lei/zi.

Stațiunea Șureanu

În Munții Șureanu, starea pârtiilor se prezintă excelent, a nins recent peste 20 cm, vor fi practicabile pârtiile de pe vârful Aușel și Curmătura.

Având în vedere dificultatea tronsonului auto între Lacul Oașa și Domeniul schiabil Șureanu, este recomandat să aveți autoturismul echipat pentru condiții de iarnă (lanțuri pentru roți, lopată, cablu de tracțiune și nisip).

De precizat că pârtiile de schi de la Șureanu nu dispun de instalații de zăpadă artificială, dar nici  iluminat nocturn. În aceste condiții e bine de știut că instalațiile de transport pe cablul sunt deschise în intervalul 09:30 -16:30.

 

Județul Bihor

Stațiunea Băița-Vârtop – datorită proastei gestionării a întreținerii pârtiei, aceasta rămâne închisă, în comparație cu micuțule pârtii din imediata vecinătate, administrate de investitori privați care își dau silința să le mențină practicabile indiferent de condițiile meteo.

Stațiunea Stâna de Valenu se schiază, partie închisă tehnic.

 

Județul Brașov

Stațiunea Predeal

La Predeal, condițiile s-au bunatatit consistent, urmare a zapezii cazute in cursul zilei de sambata. Se schiază in conditii bune pe pârtiile Clăbucet,  Clabucet Sosire și Clabucet Școală.  Pentru acces pe pârtiile de la Predeal, Bușteni și Sinaia se poate achiziționa abonamentul skipass care dă dreptul utilizatorului să schieze pe oricare din pârtiile care le gestionează Teleferic Prahova.

Stațiunea Poiana Brașov

În Poiana Brașov situația s-a ameliorat ușor față de weekendul trecut,  sunt practicabile pârtiile Bradul, Drumul Roșu, Sulinar și tronsoane din pârtia  Lupului,  stratul de zăpadă este aproximativ 30 cm. Tot în Poiană vă puteți petrece timpul liber la Patinoarul Olimpic, prețul de intrare este de 10 lei, iar închirierea patinelor este 15 lei.

 

Județul Cluj

Stațiunea Băișoara  Duminica va fi deschisa  Pârtia Mare, fulgi  de nea cazuti in cursul zileie de sambata vor asigura un strat de zapada bun numai pentru  practicarea sporturilor de iarna.

Complexul Buscat – ramane inchis

Feleacu Partia de pe Dealul Feleacului se afla in plin proces de preparare. Strat de zapada natural circa 5 cm se suplimenteaza cu tunuri de zapada. Probabil ca duminica va fi practicabila.

 

Județul Covasna – nu se schiază pe nici-o pârtie

 

Județul Harghita

Stațiunea Borsec

Se schiază doar pe o pârtie din cele trei ale complexului Speranța, stratul de zăpadă este între 20 cm, o urcare este 2,5 lei/adulti, copii-2 lei, iar un abonamnet de zi-40 lei adulti, 25 de lei pentru copii.

Stațiunea Băile Harghita

Se schiază doar pe pârtia de schi Csipike, care este prevăzută cu nocturnă și tunuri de zăpadă, stratul de zăpadă este în medie de 20 cm.

Joseni

Există două pârtii de schi Havas și Bucin, se schiază în condiții bune, strat de zăpadă 25 cm. Un abonament de o zi pe Havas este 50 lei/adulti, iar pentru copii – 35 lei. Închirierea unui echipament 40 de lei.

Toplița

Se schiază pe ambele pârtiile de schi Bradul și Măgherus, condițiile sunt excelente. O urcare cu teleschiul costă 2 lei, iar un abonament de 1 zi este 40 lei. Închirierea unui echipament complet de schi de la 25 de lei.

Imagini live cu starea pârtiilor pot fi văzute la noi pe site Bradul și Măgheruș

 

Judetul Hunedoara

Stațiunea Parâng – nu există raport

Stațiunea Straja – se schiază pe pârtiile Platoul Soarelui și Constantinescu, peste 20 cm de zăpadă

Stațiunea Râușor se schiază în condiții bune, strat de zăpadă 20 cm

Stațiunea Pasul Vulcan  – nu există raport

 

Județul Mureș

Statiunea Sovata – pe pârtiile de schi Aluniș se schiază în conditii optime, strat de zăpadă de minim 20 cm.

 

Județul Sibiu

Localitatea Gura Râului

La Gura Râului– pârtia este inchisă

În Jina, cu toate că se află la altitudini medie de 1000 de metri nu există pată de zăpadă, oricum personal am o mare rezervă că această pârtie va avea vre-o dată un strat de zăpadă consistent, având în vedere poziționarea sa pe un deal, care este expus vânturilor puternice care favorizează viscolul dar și expunerii razelor soarelui.

Stațiunea Păltiniș

 Complexul Arena Platoș

Pentru acest weekend la complexul Arena Platos este programat să se desfășoare Cupa Energeticianului, iar duminică 26 ianuarie, este programată o noua etapă de cupă pentru mici schiorii sibieni, înscriși în competiția Cupa Speranțelor.

Imagini live cu starea pârtiilor pot fi văzute la noi pe site Arena – Platos și Panorama Sibiului-Poiana Poplacii

În ce priveste pârtia Oncești, s-a montant un webcam de către un post de radio din Sibiu, dar calitatea comunicării rămâne în continuare deficitară , iar dezinformările care circulă în presa locală postate de firma care operează telescaunul și implicit pârtia, nu fac cinste.

Bălea Lac

În Munții Făgăraș, la Bălea Lac, la altitudini de peste 2 000 de metri, se află două pârtii naturale, acestea sunt recomandate pentru cei care caută andrenalină la cote maxime. Pârtiile neamenajate din paradisul alpin sunt recomandate doar schiorilor experimentați, foarte bine antrenați si este recomandat ca în prealabil să consultați echipa salvamont de la fața locului și totodată, să anunțati hotelierul sau cabanierul de programul dvs în ziua respectivă.

Stratul de zăpadă este aproape de metru, iar temperaturile din Făgăraș mențin un strat de zăpadă perfect pentru schi dar și practicării sporturilor extreme.

 

Ghid de Maramureș

 

Județul Maramureș

Stațiunea Șuior – Mogoșa

Toate pârtiile de schi din Șuior sunt practicabile, iar stratul de zăpadă este în medie 25 cm. 1 urcare cu telescaunul este 10 lei/adulti și 5 lei/copii, un ski pass de zi  este 160 lei/adulti și 80 lei/copii. Pârtiile de la Mogoșa nu sunt practicabile.

Stațiunea Cavnic

Pe pârtiile de schi Icoana stratul de zăpadă măsoară peste 40 cm, sunt practicabiletoate partiile. Condițiile de schi sunt foarte bune, fiind totodată deschise instalațiile de divertisment: fun park-ul și toboganele tubing. Pârtiile sunt deschise până la ora 22.

Toate pârtiile de schi din cadrul complexului Roata sunt practicabile, stratul de zăpadă este între 30 – 50 cm. Un ski pass de 1 zi costă 90 lei.

Stațiunea Izvoare – nu se schiază, strat de zăpadă 8-10 cm

Stațiunea Borșa – nu se schiază, strat de zăpadă 10 – 15 cm.

 

Ghid de Bucovina

 

Județul Suceava

Stațiunea Vatra Dornei se schiază în condiții acceptabile pe pârtiile Parc, Veverița, stratul de zăpadă nu este gros, dar în ciuda temperaturilor ridicate acesta face față cu brio. Strat de zăpadă 20 –  25 cm

Stațiunea Gura Humorului – se fac eforturi pentru deschiderea partiei Soimul 2. Strat de zăpadă naturală 5-6 cm, se lucrează intens cu tunuri de zăpadă.

Update: In ciuda eforturilor administratoriilor, deschiderea sezonului de schi a fost amanata pentru weekendul viitor (31 ianuarie -2 februarie)

Celelate pârtii din Bucovina: Cârlibaba, Mălini, Câmpulung Moldovenesc, Sucevița în lipsa precipitațiilor dar și dotărilor aferente rămân închise.

 

Ghid de Moldova

 

Județul Bacău

Stațiunea Slănic Moldova

Inaugurarea pârtiei de la Slănic Moldova a fost reprogramată pentru luna februarie 2014, pârtia se află în plin proces de omologare ANT și avizare ISCIR.

 

Județul Neamț

Stațiunea Durău

Vremea nu a ținut cu cei deloc cu cei la Durău, în acest sezon nu s-a schiat deloc.

Piatra Neamț

Administratorii pârtiei Cozla au început pregătirea pârtiei Cozla, iar în weekend se va desfășura o etapă din cadrul campionatului CURSA DE SĂNII TRASE DE CĂINI NORDICI.

Tunuirle de zăpadă artificială lucrează intens de 2 zile, strat de zăpadă naturală 5 cm.

 

Ghid de Oltenia

 

Județul Gorj

Stațiunea Rânca

Pentru acest weekend, condițiile de schi au rămas aceeleași chiar dacă s-au mai așternut câțiva cm de zăpadă, rămâne practicabilă doar pârtia M1.

 

Județul Vâlcea

Stațiunea Voineasa – Ski Resort Transalpina

În acest weekend se va schia în condiții perfecte, având în vedere că stratul de zăpadă se apropie de 50 cm, iar pentru weekend sunt așteptate ninsori abundente. Totuși există o observație, dacă valul de ninsoare așteptat va fi însoțit de viscol, probabil cĂ instalațiile de transport vor fi închise, deci urmăriți din timp starea vremii cât și imagini live de la Voineasa

 

Ghid de Muntenia

 

Județul Argeș

Localitatea Mioarele

Pârtia de schi Mățău din comuna argeșeană Mioarele, în lipsa precipitațiilor, rămâne în continuare închisă.

 

Județul Prahova

Stațiunea Sinaia nu se schiază pe nici-o pârtie de schi.

Statiune Bușteni, este practicabilă doar pârtia Kalinderu 1, stratul de zăpadă este în medie de 20 de cm.

Stațiunea Azuga, se schiază în continuare condiții bune pe Cazacu Începători (Debreczi) și anumite tronsoane ale pârtiilor Sorica și Cazacu.

 

 Ghid de Banat

 

Județul Caraș-Severin

Stațiunea Muntele Mic stratul de zăpadă este de 20-40 cm, se va schia pe toate pârtiile din stațiune.

Stațiunea Semenic – se va schia pe pârtiile de schi Crucea de Brazi și Goznuța, stratul de zăpadă este de 20 cm.

Satul de vacanță Gărâna probabil că duminică se va schia pe pârtia de schi, dacă ninsorile așteptate vor depune stratul necesar deschiderii instalației.
 

*** Informațiile pot suferi modificări , actualizări, în funcție de condițiile meteo și rapoartele care le primim din țară.

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top