RomaniaTuristica.ro isi exprima indignarea cum intelege Ministerul Turismului sa aplice legea, in acest sens lansam un protest public cu privire la nerespectarea prevederilor legale privind termenele de emitere a autorizatiilor care sunt prevazute in lege.
Reprezentantii Ministerului Turismului, se lauda la toate intrunirile ca au ajuns sa emita autorizatii in termenllegal sau mai devreme de implinirea termenului legal.
In aceasta statistica, domnilor pe cine ati introdus firmele acolitilor dvs.?
Dosarele solicitantilor nu sunt rezolvate nici dupa 1 an de zile, sunt pârtii de ski care nici dupa 1 an de zile nu sunt analizate dosarele, dar in schimb trimite-ti controale sa verifice ”cica partii neolomogate” care sunt tot din culpa ministerului, neomologate.
Astfel, legislatia se aplica discretionar, dupa bunul plac al functionarilor.
Un exemplu graitor este ca inainte cu o saptamana „pomposul domeniu skiabil din Poiana Brasov”, care este un fas electoral a primit inspectia comisiei tehnice din partea Ministerului Turismului, iar, in a doua zi de Craciun a fost inaugurat si-a primit si certificatele de omologare, iar alti agenti economici stau cu dosarele prafuite de luni bune, fac chiar anul, pentru ca nimeni nu se deranjeaza sa vina la fata locului. Se invoca ca nu e zapada, ca nu e personal. Mai cine e vinovat ca nu sunteti profesionisti si nu aveti oameni pregatiti in teritoriu, trimiteti doar ~scripcari~.
Dar cum justificati atunci ca ati emis certificate de omologare si in lunile de vara, ati schiat pe iarba, cumva si ati tras concluzia ca este sigura si conforma cu normele?
Adica isi fac treaba numai cand primesc instructiuni pe linie de partid, este interesant cum intr-o saptamana toti oameni din Ministerul Turismului s-au mobilizat sa vina in Poiana Brasov sa „verifice cica partiile” cand din comisia lor nu este nici-un practicant al sporturilor de iarna, sau care nu cunoaste si nu practica alpinism, nu detine pregatire si experienta de salvamontist sa faca omologarea de partii?
Ca sa nu mai spunem ca nu prea exista plase de omologare si sisteme de balizare asa cum se arata la lege.
Uite omologarea-nu e omologarea
Ce competiitii veti desfasura aici cand va fi FOTE 2013, ce veti face cu aceste investitii cand se va termina festivalul.
Oare presa, de ce nu spune ca sistemul de zapada artificiala din Poiana Brasov este ineficient, datorita faptului ca au gandit asa de bine proiectul ca acum cand este finalizat bazinul de acumulare, au constatat ca nu au surse de alimentare puternice de captare a apei pentru inmagazinare.
Oare cine plateste, oare nimeni, nici cu functia, nici pecuniar, nici cu libertatea?
Pana cand facem investitii inutile si nu dati socoteala pentru lipsa de profesionalism?
De ce nu mai la noi, in tara amenajarea de partii de schi la altitudini de sub 1 000 de metri, sunt considerate eligibile, cand tari cu traditie isi muta resorturile de ski la altitudini de peste 2 000 metri si isi pun problema incalzirii globale prin fortarea mediului natural cu instalatii de producere a zapezii artificial si dereglarii volumului de precipitatii.
Noi am ajuns sa ne multumim sa vedem ca aceste pârtii sunt functionabile doar de sarbatorile de iarna si in cateva weekend-uri. Iar cand investitia este gata stau cu ele ca nu ninge deloc si nici temperaturile nu sunt proprice pentru producerea zapezii artificiale.
Cum e cu Investitiile de la Campulung Moldovenesc care de 3 ani bat pasul pe loc si sunt pompate milioane de euro bune. Cum e cu Gura Humorului, Vatra Dornei, Pasul Vulcan s.a, care in ultimi anii nu au avut zapada medie nici de 20 cm – minim 30 de zile, cum au fost verificate aceste proiecte?
Mai de asta domnilor avem partii nesigure, neomologate, pentru ca nu au fost facute cum trebuie proiectele de la bun început.
In privinta clasificariilor unitatilor turistice, deasemenea legea se aplica discretionar, dupa bunul plac al unor reprezentanti ai Ministerului Turismului, care invoca faptul ca sunt foarte aglomerati.
In alta ordine de ideei ne intrebam de fapt care este misiunea acestui minister, in conditiile in care toate obiectivele din turism sunt proprietate privată, mare parte a obiectivelor turistice de mare importanta sunt in proprietatea sau custodia Ministerului Culturii, infrastructura este asa cum este si este arondata unui alt minister.
Care este de fapt rolul dvs, doar sa puneti piedici agentilor economici din turism?
Doar sa pompati surse de fonduri numai cui doriti?
Doar sa va folositi de un minister fara portofoliu ca o rampa de lansare pentru functii politice cat mai sus puse?
Se justifica un minister care nu are o strategie bine definita, dar ne-a aburit cu zeci de proiecte si programe de marketing, de promovare etc. Iar final este un esec total.
Dec 2011