Skip to main content
În extremitatea nord-vestică a Muntilor Apuseni, acolo unde își dau întâlnire munții Gilăului cu masivul Bihor-Vlădeasa la numai 3 km de comuna Beliș se află stațiunea Fîntînele-Beliș.
Statiunea Fantanele este o statiune climaterica permanenta.
Așezată la 1050 m altitudine, într-un atrăgător peisaj montan, pe marginea lacului de acumulare Fîntînele, stațiunea oferă în tot timpul anului condiții confortabile pentru petrecerea concediilor, vacanțelor sau sfârșitului de săptămână. Tot aici, iubitorii sporturilor de iarnă, amatorii sporturilor nautice sau cei ce îndrăgesc drumeția, au la dispoziție numeroase posibilitați de practicare a diverselor forme de petrecere a timpului liber.
Climatul de cruțare, cu efecte tonifiante asupra sistemului nervos, constituite un atribut suplimentar în alegerea stațiunii pentru tratarea asteniilor, surmeajului, insomniilor și anemiilor.
 
Excursii în împrejurimi, durata 2-3 ore
Cheile Someșului Cald situate în apropierea impunătoruluii baraj (410 m lungime și 93 m înălțime) și a imensului lac de acumulare, cu o suprafață de 460 ha și un volum de cca 225 milioane mc de apă.
Lacul Fantanele este unul dintre cele mai mari lacuri de acumulare cu scop hidroneregetic din Romania. Situat pe cursul superior al Somesului Cald, in judetul Cluj, lacul are un volum de peste 200 milioane mc. Este si o atractie turistica deosebit de importanta, multi turisti dorind sa petreaca cateva zile de neuitat pe malul pitoresc al lacului, fie in statiunea Fantanele, fie in numeroaele vile construite in zona. De asemenea, tot ca posibilitate de stationare, pe malul lacului exista si zone proprice de campare, mai ales in partea superioara a lacului Fantanele.
Vârful Dobruș  (1413 m altitudine), la care se ajunge trecând prin punctul ”La Grinzi” (loc de joncțiune între DJ 107 și DJ 108) și Poiana Fîntînele, unde se poate vedea un monument de piatră dedicat lui Avram Iancu. Pe el sunt incrustate vibrantele cuvinte ale marelui patriot revolutionar : ”Sau punem pumnul în pieptul furtunii sau pierim”.
Cabana Ardeleana (650 m) altitudine, situată pe malul drept al pârîului Călata, la cca 14 km de Fantanele, pe marginea soselei ce duce la Huedin (DJ 108) dispune de incalzire centrala, apă curenta, doua sali de restaurant si terasa.

 

Drumetii mai lungi (½ -1 zi)

Platoul carstic ala Padisului. Se  trece prin Poiana Onceasa  1300 m altitudine) Piatra Tilharului (1630 m), Poiana Horea (locul unde a poposit în 1784 marele conducător al răsculaților), apoi prin valea Călineasa de-a lungul apei Bătrânei până la IC Ponor.

Monumentul lui Horea de la Fericet – se ajunge pe DJ 108, până în comuna Horea (cca 45 km).
Ghețarul Scărișoara – Declarat monument al naturii din anul 1938, ghețarul este împărțit în două sectoare: unul rezervat cercetărilor științifice (accesibil numai cu o autorizație specială) și altul amenajat pentru turims, care poate fi vizitat în tot cursul anului. Drumul spre Scărișoara urmeaza șoseaua Huedin-Albac, până la Pasul Ursoaia unde se află indicatorul (marcaj) bandă roșie) pentru traseul spre ghețar.

Intreaga zona are un mare potential de divertisment, aici existand terenuri de sport (tenis, volei si baschet), cat patinoar natural in timpul iernii. Vara insa se pot face plimbari pe lac cu barca sau cu vaporasul.

Agrement
– Loc pentru foc de tabără cu terasă de vară;
– Patinoar natural și pârtii de săniuș;
– Pârtii naturale  de schi pentru începători și avansați: instructori de schi;
– Închirieri de echipament și jocuri distractive (table, șah, remy).

În stațiune se organizează:
– Plimbări de agrement cu hidrobicileta și bărci pe lacul de acumulare;
– Echitație;
– Plimbări cu șalupa cu popas la o stână și degustare de produse specifice;
– Plimbări cu trăsura (vara) și sania trasă de cai (iarna).

Atractivitatea turistică a stațiunii sporește și prin așezarea ei în bazinul rîului Someșul Cald, zonă cu numeroase  și importante  obiective: salba de lacuri din cadrul sistemului hidroenergetic Fântînele-Trarnița-Gilău;
Munții Apuseni cu originala construcție a caselor și anexelor gospodărești, precum și cu obiceiuri, port și artă  populară specifice acestor locuri.

Căi de acces
Calea ferată: până în orașul Huedin și de aici cu autobuzul până în stațiune (35 km)
Calea rutieră: până în Huedin pe DN 1,  apoi în continuare pe DJ 108 (prin Călățele, Beliș) până la Gilău, pe DN 1, apoi în continuare pe DJ 108 (prin Mărișel, Tarnița, Fintînele) 55 km – drum accesibil numai autoturismelor.

Statiunea are numeroase locuri de cazare si de recreere, atat in hoteluri cat si pensiuni rurale.
Structuri de cazare recomandate:
Pensiunea Romconcord Balcesti – 2 stele, Tel. 0740 836 818.
Pensiunea Meridian – 3 flori, Tel. 0744 626043.
Pensiunea Georgiana – 2 stele, Tel. 0723 531 459

13.11.2012, ora 16:40

 

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top