Muntii Apuseni: o regiune departe de a fi obisnuita. 20.000 km patrati.
Peste 7000 de pesteri descoperite pana in prezent. Ursi, lupi, rasi inca haladuind prin intinsele paduri de rasinoase si de foioase. Riuri repezi si cascade uluitoare, pesteri impresionante unele din ele adaposting ghetari din timpuri imemoriale (cel mai mare ghetar subteran din Romania-Ghetarul Scarisoara, vechi de 3500 ani si avand aprox. 75000mc), platouri carstice ale caror doline, ponoare si izbucuri sunt pline de farmec si mister. Poieni insorite, inundate de o flora ce cuprinde multe specii endemice.
Catune sau sate tipice de munte in care comunitati traditionale inca păstrează un mod de viata autentic si simplu. O civilizatie a lemnului, unica.
Gastronomie traditionala savuroasa si oameni care sunt intotdeauna bucurosi sa le fiti oaspeti. „Totul a inceput in 2001, la finalul Proiectului Life -Alternative de valorificare a patrimoniului natural al Muntilor Apuseni- cand ne-am gandit la o continuare a lui.
Cum prin proiect realizasem amenajari de pesteri si alta infrastructura turistica de interes public, am considerat ca un program de ecoturism ar fi cea mai fericita continuare a proiectului. In primavara acelui an am lansat prima versiune a paginii de web-www.apuseniexperience.ro si a inceput aventura , iar astazi nu facem decat sa o continuam”-Paul Iacobas, directorul programului.
Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila (CAPDD) Oradea gestiona trei programe complementare: Programul Ecoturistic Apuseni Experience, Programul Arii Protejate si Programul Dezvoltare Durabila Locala.
Apuseni Experience a fost initiat pornind de la o idee simpla: de a oferi cea mai buna experienta interpretativa culturala si de turism si de a folosi o afacere responsabila pentru a conserva patrimoniul natural si cultural al Muntilor Apuseni.
Aceasta este misiunea programului iar membrii lui fac totul in acest sens. In prezent Apuseni Experience ofera excursii standard si la cerere, drumetie, speoturism, itinerarii culturale, mountainbiking, observarea animalelor salbatice si observare de pasari indiferent de anotimp si de gradul de initiere al clientilor.
Membrii Apuseni Experience sunt tineri cu ani buni de experienta in turism si ghidaj montan, speologie, alpinism, respectiv in activitati de conservare si protejare a naturii si de dezvoltare comunitara.
Membrii Apuseni Experience impartasesc cunostintele si dragostea lor pentru Muntii Apuseni, pentru istoria, cultura si natura acestora, oferind in acelasi timp oportunitati pentru dezvoltarea durabila a comunitatilor din zona lor.
In anul 2006, Programul Ecoturistic Apuseni Experience a fost „extras” din CAPDD si derulat sub forma unei afaceri – S.C. Eco Transilvania S.R.L., cu respectarea tuturor principiilor si valorilor ecourismului: excursii in care preturile pentru servicii si produse sunt cele agreate cu furnizorii locali, experiente educative in care este incurajata invatarea despre culturile locale, folosirea de ghizi si servicii locale, promovarea respectului pentru comunitatile locale si mediul lor.