AVERTIZARE SALVAMONT
Ca urmare a căderilor masive de zăpadă din ultima săptămână combinate cu perioade mai îndelungate de intensificare a vântului, puţinele zone cu potenţial de avalanşă existente în zona montană bihoreană au devenit periculoase.
Riscul de avalanşă este momentan apreciat a fi de la gradul 3 spre 4.
Recomandăm turiştilor care abordează trasee de creastă, practicanţilor de schi şi snowboard în stil off-pist, practicanţilor de schi fond şi schi de tură să evite următoarele zone:
ü Vf. Poieni – versant Sud -vest
ü Vf. Cârligate – versant Sud
ü Vf. Fântâna Rece – versanţii Sud şi Sud-vest
ü Vf. Bohodei – versant Vest
ü Vf. Piatra Tâlharului – versant Est
ü Vf. Piatra Grăitoare – versant Nord
ü Creasta Vf. Piatra Grăitoare – Vf. Bihorul Mare (Curcubăta) versant Est.
ü Vf. Bihorul Mare + versant Nord-vest
Zăpada nu se va stabiliza prea curând, chiar dacă în următoarele zile sunt anunţate scăderi semnificative ale temperaturilor din zonele respective. Sub crusta de suprafaţă care se formează sub acţiunea gerului şi a vântului, zăpada este de tip pulbere şi încă foarte instabilă.
Deasemenea, recomandăm persoanelor mai sus amintite să se doteze cu balize tip Pieps şi să se familiarizeze foarte bine cu utilizarea lor. Aceste dispozitive, odată activate în momentul producerii unei avalanşe, permit localizarea sub zăpadă a celui surprins de avalanşă, fie de către cei care îl însoţesc şi posedă dispozitive similare, fie de către echipele de salvare.
Un fapt îmbucurător este reacţia deosebit de promtă a Primăriei Nucet la recomandările noastre, exprimate în scris la începutul acestei săptămâni, privind unele măsuri necesar a fi luate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de exploatare în siguranţă a complexului de schi „Piatra Grăitoare” aflat în administrarea acesteia. Autoritatea locală s-a mobilizat exemplar pentru a pune în aplicare aceste recomandări în cel mai scurt timp posibil.
Analiza celor circa 70 de accidente produse în perimetrul pârtiilor de schi, constatăm cu multe dintre ele au la bază indisciplina celor care abordează pârtiile, în principal ignorarea regulilor de acces pe pârtie dar şi ignorarea reglajelor tehnice necesar a fi efectuate la echipamentul de schi, în mod special de către cei care utilizează echipament împrumutat sau închiriat.
Considerăm oportună re-amintirea regulilor de acces pe pârtie cu speranţa că cei care abordează să le reţină şi să le respecte întocmai.
27.01.2012, ora 12:00