Revenim asupra informării nivologice de la sfârşitul lunii ianuarie 2012 şi precizăm că riscul de avalanşă în sectoarele menţionate mai jos rămâne la gradul 3 spre 4.
Recomandăm turiştilor care abordează trasee de creastă, practicanţilor de schi şi snowboard în stil off-pist, practicanţilor de schi fond şi schi de tură să evite următoarele zone:
ü Vf. Poieni – versant Sud -vest
ü Vf. Cârligate – versant Sud
ü Vf. Fântâna Rece – versanţii Sud şi Sud-vest
ü Vf. Bohodei – versant Vest
ü Vf. Piatra Tâlharului – versant Est
Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu cele 5 grade de risc, va recomandăm să accesaţi pagina web:
http://www.avalanches.org/basics/scalarisculuideavalansa/
În atenţia automobiliştilor
Pentru automobiliştii care doresc să se deplaseze spre principalele zone turistice din zona montană înaltă a Bihorului, respectiv spre:
Ø Satul de vacanţă Vârtop ( DN 75 )
Ø Staţiunea Stâna de Vale ( DJ 764 A )
SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor informează că la această dată drumurile de acces sunt practicabile şi se circulă în condiţii de iarnă.
ATENŢIE !!!
DJ 118 K – Bulz – Remeţi – Coada Lacului – Stâna de Vale, între Barajul Leşu – Stâna de Vale este închis circulaţiei publice pe perioada de iarnă fiind declarat impracticabil.
Cu toate acestea, este posibil ca la iniţiativa proprietarilor de pensiuni din zona lacului de acumulare Leşu drumul să fie degajat ptr acces dinspre Remeţi spre zona de agrement Coada Lacului. Din acest motiv recomandăm celor care totuşi doresc să se deplaseze în această zonă să contacteze primăriile din zonă şi, eventual, pensiunile din zonă care au postate pe internet datele de contact.
În mod cert, sectorul Coada Lacului – Stâna de Vale nu este accesibil auto pe toată durata iernii.
DJ 763 – Sudrigiu – Pietroasa – Boga – Padiş – Ic Ponor – Răchiţele este pe sectorul Boga – Răchiţele închis circulaţiei publice pe perioada de iarnă fiind declarat impracticabil.
Cu toate acestea, este posibil ca la iniţiativa proprietarilor de pensiuni din zona satului de vacanţă Boga, valea Aleului şi a platoului carstic Padiş drumurile să fie degajate ptr acces dinspre Pietroasa. Din acest motiv recomandăm celor care totuşi doresc să se deplaseze în aceaste zone să contacteze primăriile din zonă şi, eventual, pensiunile din zonă care au postate pe internet datele de contact.
În mod cert, sectorul Padiş – Ic Ponor nu este accesibil auto pe toată durata iernii.
Persoanele care se aventurează pe sectoarele de drum mai sus menţionate fără să se documenteze temeinic, o fac pe propria răspundere.
Adi Marin
vp.exec. SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor
06.02.2012, ora 11:50