Alba Iulia Smart City 2018
Alba Iulia este primul oraș din România înscris în cursa pentru „Smart City“. Municipiul Alba Iulia are potențialul de a deveni, până în 2018, anul Centenarului Romaniei Mari, primul oraș inteligent din țară.
Evenimentul de lansare a proiectului „Alba Iulia Smart City 2018“ are loc în 2 decembrie 2016, la ora 10:00 la Universitatea „1 Decembrie 1918“, în Amfiteatrul A9 – Universitatea 1 Decembrie 1918.
Protocolul încheiat între Primăria Alba Iulia și Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională se va întinde pe toată perioada dezvoltării și implementării proiectului, având termen de finalizare și lansare oficială în 1 Decembrie 2018, odată cu celebrarea Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia.
„Acest oraș deja în urmă cu câțiva ani a lansat inițiative care au întărit digitalizarea – este unul dintre primele orașe din țară care a introdus ”portofelul electronic” cu care se plătește în autobuz, știu că sunt elemente de iluminat inteligente deja existente în oraș… noi va trebui să conectăm aceste inițiative, pentru că ”Smart City” este despre conectivitatea sistemelor, despre cooperarea între ele și beneficiul este al cetățenilor, iar municipiul va avea o atracție mai mare pentru turiști și investitori (…)
Astăzi, Alba Iulia este orașul din România cu absorbția de fonduri europene cea mai mare pe cap de locuitor. Când noi ne plângem că țara nu a absorbit fonduri sau nu le-a cheltuit eficient, orașul Alba Iulia este pe primul loc. Orașul a fost încă din 1918 pe primul loc, și asta e foarte important. Alba Iulia a știut să fie primul oraș finanțat inteligent prin obligațiuni, prin costuri mai mici decât s-a finanțat statul român la acea vreme, asta nu a fost întâmplător, asta s-a datorat unui plan și a fost un plan discutat cu liderii orașului la acea vreme. În 2018 vor veni la Alba Iulia probabil 1.000 de primari din toată lumea. Vor veni, poate, după estimările mele, peste 2 milioane de turiști (…)”, a declarat ministrul Bostan.
Proiectul ”Alba Iulia Smart City” are ca obiective principale implementarea de tehnologii smart precum: colectarea inteligentă a deșeurilor; transportul public inteligent; interacțiunea deschisă și transparentă a administrației publice locale cu cetățenii săi; promovarea zonelor turistice locale și regionale; monitorizarea traficului rutier prin drone; parcări inteligente; sisteme eficiente smart de furnizare a energiei electrice; sisteme inovatoare de măsurare și monitorizare meteo; servicii digitale de eSănătate pentru diferite categorii de cetățeni.