Povestea Vinului în Mocănița Transilvaniei
După o pauză de un sfert de secol am început să rescriem povestea Vinului de Lechința, Vinul Împăraților de la Viena și am creat o nouă destinație turistică în Bistrița-Năsăud, o destinație viticolă.
Avem crame tinere care produc deja vinuri de calitate superioară, unele unice în România așa că vinurile din Podgoria Lechința reușesc să își recâștige locul în rândul celor mai apreciate vinuri din Europa.
Un grup de oameni inimoși, iubitori de vinuri de calitate, de istorie și tradiție locală au decis să spună din nou povestea Vinului de Lechința. În ajutorul lor venim și noi, cei de la Asociația Mocănița Transilvaniei prin proiectul „Povestea Vinului în Mocănița Transilvaniei”, prin care ne dorim să punem în valoare specificul zonei mocăniței.
Micii investitori din județ au reușit în ultimii ani să planteze, să cultive soiurile tradiționale și să își recâștige locul pe piața mondială a vinului.
Cele peste 100 de medalii, din care 65 de aur, pe care vechea crama din Lechința le-a obținut de-a lungul timpului încep să fi egalate de noile premii pe care producătorii de vin încep să le obțină cu vinurile scoase pe piață în ultimii ani. Ne lăudăm deja cu vinuri unice, premiate cu aur.
Produs în cea mai nordică podgorie din țară, vinul de Lechința are o poveste aparte pe care trebuie să o spunem lumii. Ne-am gândit că cel mai bine ar putea fi puse în valoare vinurile de Lechința, împreună cu un alt element unic și deosebit pe care noi, bistrițenii, îl avem aici – Mocănița Transilvaniei, acel tren care, începând în urmă cu un secol, a influențat în mod decisiv cultura și dezvoltarea acestor meleaguri.
Asociatia Mocănița Transilvaniei a reușit să preia în administrare vechea cale ferată ce făcea legătura între Teaca și Lechința, traseu de cale ferată pe care plecau an de an spre Curtea de la Viena sute de vagoane încărcate cu butoaie de vin.
Prin proiectul „Povestea Vinului în Mocănița Transilvaniei” vrem ca turiștii să aibă posibilitatea să deguste vinurile din Podgoria Lechința în vagoanele de tren, în timp ce admiră frumusețile din Bistrița-Năsăud.
Chiar dacă momentan nu putem circula cu trenul, fiindcă infrastructura feroviară este deteriorată, îar locomotiva are nevoie de reparații la cazan pentru a funcțional, am reușit să îi aducem într-un spațiu inedit – în Gara din Teaca pe toți producătorii de vin din Bistrița-Năsăud care au obținut atestarea DOC – Lechința și să creăm un mic festival al vinului în care degustăm vinuri bune, spunem povești și ne bucurăm de muzica bună.
Tot aici, în gara din Teaca, oferim sub via îngrijită cu drag de fostul șef al gării câteva momente inedite turiștilor care ajung aici – o degustare de vin și de produse tradiționale.
Pentru informatii suplimentare si date de contact, accesati site-ul: https://www.mocanitatransilvaniei.ro/
Dacă vrei să știi și mai multe despre Poarta Transilvaniei, aici este site-ul: https://bnpoartatransilvaniei.ro/