Skip to main content

ATRACŢII TURISTICE – COMUNA GEACA

Salba de lacuri 

Geaca-Lacul Geaca1

Lacul Geaca I

Pe terenurile comunei se află o parte din salba de lacuri ce alcătuiesc „Complexul de lacuri de pe Valea Fizeşului”, o adevărată bogăţie datorată fenomenelor naturale şi amenajărilor hidrotehnice.

Salba de lacuri este un loc de atracţie pentru turişti, care la sfârşitul săptămânii se relaxează aici pescuind, făcând baie, plajă şi plimbări cu barca.

Pădurea Legiului

Padurea-Legiului

Padurea Legiului – Ghiocei

Amplasată în mijlocul păşunii din localitatea Geaca la 300 metri de lac, unde primăvara înfloresc cel mai devreme ghioceii care sunt o atracţie totală întinzându-se până în mijlocul păşunii.

Rezervaţia zoologică Legii

boul-de-balta

Boul de Baltă (Buhaiul de baltă)

Este situată pe valea Legiului la sud de satul cu acelaşi nume, care în prezent este o zonă de importanţă naţională cu valoare ştiinţifică deosebită, aici întâlnindu-se foarte multe specii de păsări şi plante, renumitul „bou de baltă „. Această rezervaţie a fost declarată zonă protejată prin Decizia Consiliului Judeţean Cluj nr.147/1994. Pentru suprafaţa de 23,9 ha a rezervaţiei s-au instituit reglementări severe care constau în principal în interzicerea activităţilor privind pescuitul, vânătoarea, recoltarea şi arderea stufului, săpături, arături şi păşunat.

Pădurea Lacului

Laleaua Pestrita

Laleaua Pestrita

În pădurea numită Pădurea Lacului pe raza comunei Geaca se găseste o plantă rară numită bibilica (Fritillaria Megeagris), plantă cu bulb,  având o floare mare de 3-5 cm, de culoare violetă, pătată sub forma unei table de sah,  înfloreste în martie – aprilie –plantă ocrotită ca monument al naturii.  Trebuie precizat că este o plantă otravitoare, bulbii acesteia conţin un alcaloid puternic.

Castelul Béldy

Castel-Beldy-Geaca

Castel-Beldy-Geaca

Castelul a aparținut familiei Béldy, stabilită în zonă în secolul al XIX-lea.  Akos Béldy (1846-1932), membru al familiei Béldy, a deținut rangul de prefect al Clujului între 1888 și 1905, motiv pentru care s-a mutat aici cu familia, ridicând castelul.
În 1880 a fost ridicat edificiul, în stil neoclasic, cu elemente de arhitectură populară. Intrarea este flancată de coloane dorice, care susțin terasa cu parapet metalic.
Interiorul clădirii este distrus, scările spre subsol și etaj fiind ambele nepracticabile.

 Biserica din lemn „Cuvioasa Paraschiva”

Geaca-Lacu-Biserica de lemn3
Este situată în satul Lacu, datează din anul 1771, păstrând pictura şi arhitectura neschimbate de la ridicarea ei şi până în prezent. Biserica deţine o carte şi patru icoane din lemn care fac parte din Patrimoniul Cultural Naţional.

Casa satului (Faluház) – satul Legii

Lacu-Casa Satului (Faluhaz)

Casa satului (Faluház) – satul Legii

 O casă ţărănească de mai bine de o sută de ani a fost transformată într-un mic muzeu popular de catre comunitatea maghiară din satul Lacu. Într-o cameră se  pot regăsi obiecte tradiţionale, nelipsite în trecut din casa fiecărui ţăran ardelean: cufere şi piese de mobilier pictate, obiecte de ceramică şi de uz gospodăresc. În cealaltă cameră se află o mică bibliotecă, televizor şi calculator donate de localnici.

Biserica reformată – satul Legii

Geaca-Legii-Biserica reformata
Este situată în satul Legii şi datează din anul 1449, păstrând pictura, sculptura şi arhitectura neschimbate de la ridicarea ei până în prezent.

Monumente istorice

Geaca-Legii-Monument
In satul Legii, aproape de centrul comunei Geaca, remarcăm monumentul istoric ridicat în memoria celor căzuţi în primul  război mondial.

De asemenea, în satul Sucutard, în intersecţia cu drumul spre Pălatca, se afla un monument istoric înălţat tot pentru eroii din primul război mondial.Geaca-Sucutard-Monument

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top