Schi Parc Slănic Moldova
Lupta accerbă în Moldova, pentru atragerea turiștilor și schiorilor iubitori de sporturi de iarnă, din această iarnă pe harta stațiunilor de iarnă și resorturilor destinate sporturilor de iarnă se înscrie stațiunea Slănic Moldova.
Dacă până acum vorbeam de Slănic Moldova, ca de o stațiune preponderent balneară, prin implementarea acestui proiect, stațiunea are toate sanșele să se transforme într-o stațiune plină de culoare și dinamism, adresându-se tuturor categoriilor de vârstă.
Complexul schiabil de la Slănic Moldova va cuprinde o pârtie de schi, o instalație de transport pe cablu, instalație de înzăpezit artificial, instalație de iluminat pentru nocturnă și clădire tehnică-administrativă.
Pârtia de schi Slănic, este amenajată la poalele munțiilor Nemira, în imediata vecinătate a complexului turistic Cerdac.
Pârtia de schi este proiectată pe versantul nordic al munților Nemira, iar traseu pârtiei traveresează o frumoasă pădure de confiere și foioase. Accesul la complexul de schi se face din DN 12B Târgu Ocna -Slănic Molodova la intersecția cu Strada Nicolae Bălcecu, prin spatele complexului turistic Cerdac.
Datele tehnice ale pârtiei de schi sunt următoarele:
Altitudine de plecare: 714, 20 m; Altitudine de sosire 484, 92 m; Diferența de nivel: 239, 62 m; Lungimea pârtiei: 1414 m, grad de difcultate medie spre ușoară: 17,1 %, înclinație ce o încadrează în categoria pârtiilor ușoare și implicit îi conferă un grad de atractivitate, pentru marea majoritate a schiorilor, deosebit de ridicat. Lățimea medie a pârtiei este de 38 m.
Pârtia va fi deservită de o instalație modernă de transport pe cablu de tip telescaun TSF4 care are o lungime a traseului de 1400 m, cu o capacitate de transport de 1 000 de persoane pe oră.
Existența stratului de zăpadă va fi asigurat cu ajutorul unei instalații de înzăpezire artificială, în acest sens s-a construit un rezervor de apă de 500 mc, o stație de pompare de înaltă presiune, și s-au achiziționat mașina de bătut zăpadă și 4 tunuri de zăpadă.
Administratorii complexului de schi speră că în condițiile unei temperaturi de minus – 4 grade celsius și o umiditate relativă a aerului de 70 % , pot să asigure acoperirea pârtiei de schi cu un strat de 30 cm grosime de zăpadă, care poate asigura funcționalitatea pârtiei de schi în perioada 15 decembrie -31 martie.
În dorința prelungirii programului de funcționare a pârtiei de schi până la ora 22, se va asigura iluminat nocturn. Iluminatul nocturn se va asigura cu refelectoare echipate cu lămpi cu vapori cu mercur de 1000 VV.
Pârtia va fi deservită de o echipă salvamont, constituită în mod special de CJ Bacău, prin Serviciul Turistic.
În vederea atractivității stațiunii Slănic Moldova, în viitorul apropiat se va amenaja un pationar de 433 metri și o serie de spații de joacă și agrement sportiv cât și un centru de informare turistică.