Skip to main content

Obiceiul datează de sute de ani și este împrumutat de către maghiari de la sașii din zonele învecinate.


Ceremonialul de primavară, Fărșangul se ține la lăsatul postului de paște, fiind un obicei legat de învierea timpului anual, izgonirea iernii şi venirea primăverii. Organizat de cetele de feciori care odinioară se pregăteau să plece în armată, el simbolizează alungarea duhurilor rele strânse de-a lungul anotimpului rece.


Feciorii confecţionează diferite măști întruchipând diferite duhuri rele dar şi personaje din comunitate: țigani, hornari, mire, mireasa, doctor, ghicitori, personaje fantastice, toate după imaginaţia fiecăruia. Apoi, aduc un car alegoric pe care așează macheta unei case, zidurile pereţilor casei sunt tapitaţi cu tot felul de imagini din lumea mondenă dar şi  cu fotografii care redau scene care mai de care hazlii. După ce sunt ridicaţi pereţi, casa este acoperită simbolic cu stuf. Carului alegoric îi este  adăugat o roată pe care stau 2 păpuși – băiat și fată, în costume populare maghiare. Împodobirea cailor care trag carul alegoric se face cu panglici, beţe, flori de hârtie.


După ce carul alegoric este gata, îşi intră în rol fanfara satului, care este întocmită special, urmând ca această să fie cinstită de ceata de feciorii din castigul adunat de-a lungul zilei.


Alaiul astfel, format se deplasează pe toate străzile comunei, bat la porți și intră în curte ca simbol de alungare a duhurilor rele. Gazdele îi cinstesc, dându-le ouă nefierte si bani.  Din aceste ouă – care simbolizează viața – se face o papară din care mânăcă toți tinerii.


Spre seara se adună la gazdă organizatoare unde are loc o reprezentaţie de mulţumire pentru sprijinul acordat. De regulă gazdele sunt părinţi unuia din feciori care formează ceata de tineri. După ce gazdele cinstesc ceata şi tinerii lasă la aceştia carul alegoric,  împreună cu fanfara merg pe jos la căminul cultural, unde se mânăncă ouăle adunate. Seara târziu dupa orele 20, toti participanti la Farsang sunt asteptati la căminul cultural unde are loc Balul Fărșangului.


Astăzi el s-a transformat într-un prilej de distracţie, oamenii din sat nebânuind semnificația ritualurilor și a măștilor pe care le confecționează inconstient.


 


Localizare si distanta:


Comuna Apata se afla in judetul Brasov, atestat documentar din anul 1377. Apaţa este localitatea unde s-a născut la 1625 Apáczai Csere János (d. 1659), unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai filosofiei carteziene în Transilvania, adept al raţionalismului cartezian şi al sistemului lui Nicolaus Copernic.


Distanta rutieră Brasov-Apata: 37 km, pe drumul spre Sighisoara.


Rupea  – Apata: 41 km, Sighisoara – Apata: 94 km.


Acces feroviar: Gara CFR Apata pe Tronsonul Brasov-Sighisoara. 


                                           11.02.2012, ora 23:00

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top