Obiective turistice
Șapte Izvoare, Poiana Zânelor, Cariera de Travertin, Grota Urșilor, Peștera de Gheață, Mofeta. Toate aceste obiective turistice conferă Borsecului un farmec deosebit în fiecare anotimp. Nu ratați întâlnirea cu miracolul naturii și arhitectura unei stațiunii cândva celebre.
Șapte Izvoare aflat la 1550 m de centrul stațiunii. Denumirea vine de la numărul izvoarelor care alimentează stațiunea cu apă potabilă. Distanța până la acest obiectiv se parcurge în circa o jumătate de oră. Drumul nu este marcat, fiind larg, clar orientat, înscriindu-se într-o poiană deschisă mărginită în partea de vest de o pădure. Pe tot acest parcurs, remarcabilă este ambianța frumusețiilor naturale, reconfortantă oază de odihnă și liniște;
Poiana Zânelor și „Cariera de Travertin” – sunt obiectivele turistice cele mai căutate datorită distanței apropiate, dar și faptului că sunt poziționate spre sud, beneficiind de prezența soarelui în mare parte a zilei, fiind locuri preferate de localnici și turiștii pentru un bronz montan. Iar datorită poziționării terenului, amatorii de sporturi își petrec mare timp aici. Accesul până aici din centrul stațiuni, este de doar 500 m, iar drumul poate fi parcurs și cu autoturismul. Dar vă recomandăm parcurgerea pe jos, dat fiind faptul că în drum ve-ți întâlni Izvoarele 10 și 11, recomandate pentru cura internă, precum și baza sportivă cu amenajările sportive respective.
După ce ați admirat cele două obiective turistice vă invităm să mergeți încă o jumătate de ceas să vedeți cu proprii ochi un fenomen carstic mai rar întîlnit – Grota Urșilor, un ansamblu de goluri adânci formate prin fenomenul de eroziune naturală a rocilor sub acțiunea apelor de infiltrație.
Pe traseul care ne-am angajat spre Grota Urșilor, ne putem abate, pe un traseu marcat pe brazi cu o linie verticală albă, după o ascensiune ușoară de 30 minute ajungem la locul denumit Peștera de Gheață. De fapt este vorba mai degrabă de o adâncitură întunecoasă între două stânci separate tot prin eroziune ca și Grota urșilor, de aceeași spectaculozitate si maretie. În drumul spre Peștera de Gheata întălnim Izvorul Străvechi (Mofeta) unul dintre cele mai vechi izvoare de cură din stațiune.
Ocolind drumul dinspre Peștera de Gheață și străbătând o vale adâncă, ajungem la Izvorul Pierre Curie, aflat la o distanță de cca 1 800 m de centrul stațiunii. Este izvorul cu cea mai radioactivă apă minerală din stațiune.
Pe versantul apus al văii în care se află izvorul arătat mai sus, parcurgand distanta de cca 2 500 m de centrul stațiunii în condiții mai grele de drumeție (timp de mers cca 2 ore), ajungem la Cetatea Bufnitelor, aflată pe o pantă abruptă și înaltă. Aici pot fi vizitate ruinele unor construcții militare din primul razboi mondial.
Muzeul Apei Minerale, situat în centrul stațiunii, inaugurat în 2006, ocazie cu care s-au aniversat 200 de ani de la prima imbuteliere a apei minerale din Borsec.
Alte obiective, Bisericile din lemn de la Bilbor și Tulghes, în cele 2 localităti există izvoare minerale.
În împrejurimi se pot face drumeții deosebit de atractive și antrenante în zonă.
Trasee montane locale
Centrul stațiunii – Muntele Făget (1305 m). Distanța de parcurs cca 3 200 m din centrul stațiunii. La acest punct se poate ajunge pe mai multe poteci.
Centrul stațiunii – Piciorul Făgețelului (900 m). Distanța de centrul stațiunii este de cca 2 850 m.
24.10.2011, ora 13:40