Skip to main content
 
    Stațiunea balneoclimaterică  Băile Tușnad denumită și Perla Ardealului este situată pe Valea Oltului superior, în partea sudică a Depresiunii Ciucului, la o altitudine de 650 m, între munții Harghita și Bodoc într-un splendid defileu al Oltului.  Defileul Oltului este unul dintre cele mai interesante defilee, care a săpat în rocile dure vulcanice ce alcătuiesc munții care separă depresiunile  Ciuc, în nord de Brașov, în sud Pilișca, în vest și est de Masivul Ciomatul.
  Așezată într-un peisaj deosebit de pitoresc pe malul râului Olt, într-o minunată pădure de brazi seculari, pe locurile din jurul liniștitului lac Ciucaș, de pe malul stâng al Oltului.
  
File de istorie-evolutie
  Istoria localității a fost strâns legată de descoperirea și valorificarea apelor minerale, actul de concesionare al izvoarelor de la Câmpu Vorbirii din iulie 1845, marchează începutul activități balneare aici.
   Tușnad-Băi s-a întemeiat în 1842, intemierea legându-se de legenda vindecării miraculoase a unui ciobănaș. Din 1845 a început să se dezvolte, în timpul revoluției din 1848 a stagnat, pentru ca apoi să cunoască un nou avânt.
   Pornindu-se de la un han, câteva case și mai multe izvoare, stațiunea s-a extins în 1852 devenind o mică așezare numită Tușnad Băi ce aparținea de comuna Tușnad. În 1868, printre vilele ”elvețiene” s-a construit o alee acoperită, iar in 1872 s-a realizat cea dintâi ”potecă vindecătoare” cu bastionul Apor și Belvederea Ludmila. Terenul inundabil al Oltului a fost curățat în 1900 și a apărut prima formă a lacului Ciucaș. În 1914 este statuată comuna Băile Tușnad, care  din 1968 este inclusă în rândul localităților urbane.
   Pe locul capelei mici, între 1985 și 1900, s-a ridicat o biserică catolică modernă, al cărei aranjament interior reprezintă un amestec original al elementelor de ornament moderne și populare. Băile Tușnad au mai multe izvoare de apă minerală, cele mai cunoscute fiind izvoarele Mikes, Apor, Rudi, Szent Anna. Din oraș pornesc cinci cărări turistice bine marcate, către punctele de atracție ale împrejurimilor, belvederi ca Ludmila, Varteto, Solyomko, lacul Sf. Ana și Nagy Piliske.
   La Băile Tușnad apele medicinale și mofetele, clima sub alpină, aerul puternic ionizat negativ oferă reale posibilități terapeutice.    
   Apele minerale, atât pentru băut cât și pentru băi analiza conținutului lor datând încă de la începutul veacului trecut, fiind făcută la Viena și Budapesta-se află de peste 140 de ani la dispoziția omului.
Sursele naturale hidrominerale sunt captate și utilizate în tratamentul balnear sub formă de cură internă și/sau externă.
Apele termale din Tușnad sunt cunoscute încă din 1600, iar în perioada a doua a sec. XIX a început să fie utilizate sub formă de proceduri.
 
Natură și sănătate
   Poziția în interior îi oferă un cadru natural deosebit de pitoresc și atractiv, cu aer puternic de ozonat, bogat în aerosoli rășinoși și ioni negativi care fac ca stațiunea să dispună de bioclimat montan, tonic, favorabil reconfortării psihice, recreativ-estetice.
  Clima este de tip subalpin, stimulant, tonifiant, cu veri răcroroase (temperatura medie 15 grade celsius) și ierni reci, nebulozitate redusă, aer puternic ozonat, bogat în aerosoli și ioni negativi.
  În stațiune se tratează cu bune rezultate:
– afecțiuni ale sistemului nervos (sechele după accident vascular cerebral, nevroză astenică;
– afecțiuni cardiovasculare (cariopatie ischemică cronică, sechele după infarct miocradic la minim 3 luni după externare, hipertensiune arterială esențială, valvulopatii forme compensate, ateriopatii periferice, boli venoase cronice, subiecți cu factori de risc pentru bolile cardiovasculare);
– afecțiuni cronice ale tubului digestiv și ale glandelor anexe (gastroduodenita cronică, ulcer gastric și doudenal cronic, afecțiunii ale vezicii și căilor biliare hepatite cronice);
– afecțiuni endocrine (hipertiroide, hipotiroide, boala Basedow)
– metabolice și nutriționale (diabet zaharat, obezitate;
– boli asociate.
Baza de tratament a Complexului Ciucaș, dispune de instalații moderne și  efectuează o serie de proceduri cu apă minerale, pentru care și-a cțștigat faima:
Proceduri de care beneficiază
Hidroterpaie: bai carbogazoase, băi galvanice, băi cu esențe de plante, jacuzzi, dus subacval.
Masaj: regional, general, anticelulitic, reflexoterapie drenaj limfatic.
Împachetări cu : parafină, nămol, spirulina, cicolata, cafea
Laseroterapie; Ionizare, Galvanizare etc.
Curenti: diadinamici, Trauber, Tens, interfernțiali unde scurte, cu impulsuri rectangulare și exponențiale.
Ultrasunete, infraroșii, ultraviolete.
 
Oferta de agrement
  În stațiune se află Lacul Ciucaș, care prin 1900, a fost amenajat ca loc de agrement. Vara se pot practica sporturi nautice, plimbări cu barca pe lacul Ciucaș iar iarna patinaj.
  Din iarna anului 2009, în stațiune functioneaza o pârtie de schi în lungime de 500 metri, cu grad de dificultate medie, prevăzută cu instalatie de nocturnă și tunuri de zăpadă artificială (În perioada sezonului rece vă invităm să urmăriți periodic informatii cu privire la starea partiei și grosimea stratului de zăpadă la legătura de mai jos).
Pârtia este deservită de un teleschi și babyschi care pot transporta 600 de persoane/oră.
 În curând se va inaugura un centru wellness care va avea în compunere 3  bazine de apă termală, trei de apă normală, bazin pentru copii, două mofete şi toate utilităţile aferente. Constructia  a demarat anul trecut, cînd s-a pus piatra de temelie, in prezenta ministrului turismului, Elena Udrea.
 Vezi: http://www.romaniaturistica.ro/stiri-turistice-Centru-balnear-la-Băile-Tusnad-25.html
Posibilitățile de cazare sunt variate: hoteluri de 2 și 3 stele, pensiuni, vile turistice dar și campingul din stațiune, pot fi opțiunile dvs pentru un sejur sau o vacanta de neuitat.
 
Acces feroviar: magistrala București-Satu Mare, cu oprire în stația CFR Băile Tușnad.
Acces rutier: pe DE 578/DN 12 la 67 km de Brașov, 37 km de Sfântu Gheorghe și 32 km de Miercurea Ciuc, 67 km de Izvorul Mureș, 9 km de comuna Tușnad, 160 km de Târgu Mureș.
 
 
Obiective si atractii turistice
Lacul Sf. Ana și Turbăria Mohoș (950 m).
Lacul SF. Ana situat la 25 km, de origine vulcanică, unicat în Centrul și Estul Europei, acesta se află în craterul muntelui Ciomad (1294 m), la o altitudine de 950 m și se întinde pe o suprafață de 22 ha, cu un perimetru de 1737 m  și o adâncime de 4 m, neavând izvor.  Este singurul lac de origine vulcanică cu formă circulară din România, aici lumea viețuitoarelor e săracă, datorită cantității scăzute de săruri minerale. Lacul e despărțit de turbărie de o șa largă.
Tinovul Mohoș -1056 m, situat linga lacul Sf. Ana, declarat parc natural, habitat pentru specii rare de plante. Pe vremuri erau un lac cu o intindere de patru ori mai mare decât ce a alcului Sf. Ana. Pe parcursul mileniilor apa a scăzut, locul a devenit mlăștinos, transformându-se intr-o adevărata mlaștină de munte. În perioada unor ploi de lungă durată stratul de 10 m se umple cu apă asemenea unui burete, putând să înghita chiar și un cerb rătăcit. De aceste locuri minunate se leagă numeroase legende.
– Ruinele cetății dacice Piscul Cetății
– Rezervația naturală Piatra Șoimului
– Sumuleu Ciuc, la 35 km distanță: Biserica Franciscană, construită în stil baroc, cu una dintre cele mai mari instalații de orgă din Transilvania.
– Defileul râului Olt
– Stânca Șoimilor – 848 m
– Vârful Pilișca – 1374 m
– Ruinele cetății Balvanyos, turnul Apelor
Siculeni, monumentul Szekler.
Tușnad Sat se situeaza la nord, în valea pârîului Tușnad. Monumentul arhitectural al satului este biserica neobarocă construita intre 1802 și 1824 pe locul capelei mici. Semnele de mormânt din cimitir și ținitirim (simboluri păgâne gravate în forme de cruce ) dovedesc faptul că ținutul trebuia să fi fost un loc de cult străvechi, ai cărui locuitori și-au păstrat și după creștinim unele simboluri ale credinței lor străvechi. La marginera și în centrul satului se găsesc mai multe izvoare de apă minerală potabilă.
 
07.08.2010, ora 12:30
Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top