Skip to main content
De-a lungul timpului românii s-au evidenţiat prin anumite activităţi caracteristice care le-au certificat valoarea şi creat un loc special în rândul făuritorilor de frumos.
   Una dintre aceste activităţi este încondeiatul ouălor, îndeletnicire caracteristică mai ales Moldovei.
În comuna suceveană Ciocăneşti, spre exemplu, locuitorii comunei trăiesc exclusiv din vânzarea ouălor încondeiate. În acestă comună meşteşugul încondeierii ouălor s-a transmis din generaţie în generaţie. Odată cu trecerea anilor aceasta a devenit o adevărată afacere. Majoritatea gospodinelor de aici au ajuns să trăiască numai din comercializarea ouălor încondeiate.
Femeile din Ciocăneşti vând tradiţie oricărui turist dornic de o amintire din Bucovina. În mare parte femeile de aici au învăţat tehnica încondeierii ouălor încă de mici de la bătrânele satului. Femeile da aici ni-au mărturisit că pot decora între cinci şi douăzeci de ouă pe zi, în funcţie de nielul de experienţă. Oul este golit cu o seringă şi spălat înainte de a se începe lucrul cu el.
Artiştii din Ciocăneşti folosesc tehnica cerii de albine, în care fiecare strat de ceară ascunde culoarea anterioară, iar oul este scufundat pe rand în diverse culori. Fondul chromatic dominant este negru la Ciocăneşti, pe care se văd o bogăţie de ornamente în alb, galben, portocaliu, adăugându-se întotdeauna şi puţin roşu.
Ouăle de struţ dau rezultate spectaculoase, prin dimensiunile lor gigantice creează o senzaţie vizuală neobişnuită. Indiferent de dimensiunea auălor, fie că sunt de gâscă, de raţă sau de stru, noi talente sunt descoperite în fiecare an , ca şi tehnici originale şi inventive, de exemplu pictarea oului în interior şi nu în exterior.
 
Obiceiuri pascale
Tradițiile de Paști ale Bucovinei îmbină elemente arhaice pâgăne cu ritualuri religioase creștine, cele mai cunoscute fiind cele ale încondeierii ouălor de Paști, Bucovina devenind astfel cea mai importantă zonă din România unde se practică acest meșteșug, care, prin măiestria combinării motivelor tradiționale și îmbinarea culorilor, a devenit o adevărată artă. Ouăle încondeiate fac parte integrantă din celebrarea sărăbătorilor pascale, motivele vechi „ bătrănești” preluate din legendele populare (calea rătăcită) sau din viața de zi cu zi („coarnele plugului”, „năframa”, „spicul de grâu”) alternând cu motivele solare (rozeta) sau religioase (crucea) ilustrează simțul artistic al creatorilor populari din zonele Platinu, Brodina, Izvoarele Sucevei, Putna.
Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top