Luxatia este intinderea sau ruperea ligamentelor si deplasarea osului din articulatie. Luxatiile pot fi determinate de traumatisme sau miscari exagerate si bruste.
Accidentul acuza o durere violenta. In regiunea respectiva se constata, de obicei, o deformare, insotita de pozitia anormala a membrului respectiv. In caz de luxatie, nu este recomandat sa incercam sa readucem oasele in pozitia lor normala, deoarece nu reusim decat sa provocam dureri inutile bolnavului, in schimb va fi transportat urgent la cel mai apropiat punct sanitar.
Luxatia primeste denumirea regiunii in care s-a produs.
Luxatia de tendon apare in urma unui efort brutal. Formatia fibroasa care completeaza canalul osos se rupe, iar tendonul paraseste locasul prin care aluneca.
Luxatia de umar se produce de obicei prin cadere pe umar cu bratul inapoi, acest tip de accident fiind frecvent in randul schiorilor.
Primul ajutor consta in reducerea luxatiei umarului si trebuie facuta cat mai urgent, recurgandu-se la una din tehnicile cunoscute. Ea poate fi facuta fara anestezie sau numai cu o injectie de morfina, daca interventia se face mai tarziu de la producerea accidentului, dupa ce contractura musculara reflexa s-a instalat, fiind nevoie de o scurta anestezie generala cu chelen.
Luxatia de cot se produce prin caderea cotului in hiperextensie. Se caracterizeaza prin durere, impotenta functionala si deformarea cotului. Daca luxatia persista mai mult, se produce tumefierea cotului.
Primul ajutor consta in fixarea bratului de un „ajutor”, antebratul ramanand in pozitia in care se gaseste, apoi in flexie de 90o cu o atela gipsata.
Luxatia de picior se produce prin aterizarea din saritura pe marginea externa a piciorului. Un asemenea traumatism se intalneste des in randul sportivilor si turistilor.
Primul ajutor consta in reducerea luxatiei la picior. Acest lucru se face tragand de picior, asa cum se face cand se scoate cizma. Genunchiul trebuie sa fie in flexie, pentru a permite relaxarea tendonului lui Achile.