Directia Silvica Timis va ofera posibilitati de cazare in conditii foarte bune la cabanele Pischia 2, Cheveres, Fardea si Cheia, amplasate in zone geografice reprezentative pentru judetul Timis.
Pischia 2
Consideratii generale: Se afla in fondul de vanatoare 14 Pischia, care are o suprafata totala de 9313 ha. Face parte din Ocolul silvic Timisoara, si este situata in partea centrala a ocolului silvic si la extremitatea vestica a Dealurilor Lipovei.
Acces: DJ Timisoara – Lipova, la 25 km de Timisoara si 40 km de Lipova, Halta CFR Benceni pe calea ferata Timisoara – Radna
Istoric: Casa de vanatoare Pischia a fost construita in perioada interbelica, fiind destinata cazarii vanatorilor si totodata fiind si sediul brigazii de vanaroare, care gestiona fondurile de vanatoare Pischia, Ortisoara, Cocor, Giarmata, fonduri cu o variata bogatie faunistica.
Puncte de atractie: Municipiul Timisoara, Municipiul Arad, Orasul Lipova, Complexul de vanatoare Sarlota.
Agrement: Turism ecvestru prin imprejurimi, pescuit in baltile de la Pischia, Ianova, Sinandrei.
Servicii: 12 camere duble cu baie proprie, 1 camere single cu baie proprie
Cheveres
Consideratii generale: Cabana Cheveres este situata in U.P. IV Cheveres, la marginea padurii , la 3 km distanta de comuna Cheveresul Mare
Acces: situata la 27 km Est de Timisoara, pe drumul judetean Timisoara – Buzias – Lugoj
Descriere generala: Construita in anul 1978 si modernizata in anii :1991, 2000 si 2003
Istoric: fosta cabana de vanatoare a dl. Ceausescu Nicolae
Posibilitati de agrement : vanatoare cu vanatori straini si romani
Servicii: 5 camere duble cu baie proprie, 1 camere single cu baie proprie 1 camera cu 3 paturi si baie proprie
Cheia
Consideratii generale: Cabana Cheia Poieni este in administrarea Ocolului Silvic Cosava. Cabana este situata in raza comunei Pietroasa, sat Poieni, la limita estica a judetului Timis, localizandu-se in treimea superioara a bazinului raului Bega, pe versantul nord-vestic al Muntilor Poiana Ruscai.
Acces: din DN 68A Lugoj – Ilia, din localitatea Cosava pe drumul judetean 684.Distanta de la Cosava este de 25 Km , pe astfalt pana in localitatea Pietroasa, ultimii 10 Km pe drum pietruit, se parcurge cu masina in cca 35 minute.
Descriere generala : Cabana Cheia-Poieni este o constructie de 3 nivele din caramida si lemn si a fost construita in anul 1968 si modernizata si renovata in anul 2003. Cabana dispune de 9 camere duble cu baie proprie, TV si frigider, sala de mese, bucatarie , terasa, piscina.
Puncte de atractie: Asezata la confluenta vailor Sasa si Lunca larga ce formeaza izvorul numit Bega Poieni, la poalele codrilor de fag, cabana ofera posibilitatea efectuarii de drumetii intr-un cadru pitoresc, unic, sectoare de chei si defileu, care alterneaza cu zone de largire a vailor, salbaticia cursului superior al Begai formeaza mici cascade, praguri si repezisuri. Remarcabile sunt si formatiunile carstice, care desi restranse si de amploare mai mica, sporesc pitorescul regiunii. Dintre cele mai renumite sunt : Pestera de la Pietroasa, unica in felul ei datorita unei dominante cromatice atent studiate de speologi ( albastru de Pietroasa ), precum si Pestera de la Romanesti, unde anual in cursul lunii octombrie se organizeaza concerte de muzica simfonica in interiorul pesterii. Potentialul turistic cultural este bine reprezentat de bisericile de lemn, prezente aproape in fiecare sat, marturie a crestinismului roman ortodox intr-un tinut aflat sub ocupatie austro-ungara. Cele mai vechi biserici dateaza din 1676 la Crivina de sus, 1779 la Pietroasa si 1800 la Poieni. Un alt lacas de cult de o frumusete deosebita este Manastirea Izvorul lui Miron din localitatea Romanesti, situata la drumul de acces spre comuna Pietroasa. Dintre atractiile oferite de aceasta zona de munte trebuie mentionata si vanatoarea, organizarea partizilor de vanatoare de catre personal specializat si bine instruit este o garantie a reusitei si a unei zile de neuitat. Principalele specii ce pot fi vanate sunt : mistretul, capriorul si cerbul carpatin. O alta oportunitate de a petrece o zi minunata intr-un cadru mirific o reprezinta partizile de pescuit, in apele repezi de munte, la care pastravul pune la incercare maiestria pescarului. Pentru amatorii de drumetii montane s-au amenajat trasee turistice usor accesibile, ce ofera posibilitatea de a strabate cararile de munte spre Varful Rusca, Varful Pades, Pestera Romanesti, etc.
Agrement : O atractie sportiva sunt in aceasta zona terenurile pretabile la practicarea motocrosului si mountenbike-ului.
Servicii oferite: Cabana dispune de 9 camere duble cu baie proprie, TV si frigider,sala de mese, bucatarie , terasa, piscina. Acces la bucatarie Pescuit 23 lei/zi sau 42lei/10 zile .
Fardea
Consideratii generale: Este amplasata la iesire din localitate Fardea in imediata apropiere a D.J 611 pe traseul Fardea – Matnicul Mic , la cca 200 m de Lacul de acumulare Surduc .
Acces: din D.N. 68 A Lugoj – Faget – Deva din Traian Vuia 21 Km. Ramificatie dreapta D.J. 611Surducu Mic – Fardea 11 Km sau din DN. 68 A , Faget 16 Km, ramificatie dreapta Dragsinesti 9 Km, Matnicul Mic 4 Km , Fardea 3 Km.
Istoric: Cabana de vanatoare Fardea a fost reconstruita in anul 1995 – 1997 (ca urmare a faptului ca vechea cabana a fost incendiata in anul 1992) fiind formata din parter cu sala de mese cca. 24 locuri , bucatarie , baie , magazie si etaj cu patru dormitoare si trei bai, avand un nr. de 6 locuri de cazare. In anul 2004 s-a efectuat modernizarea cabanei, fiind facuta mansardarea cabanei astfel in prezent cabana dispune de 14 locuri de cazare doua camere fiind cu un singur loc de cazare iar celelalte cu cate 2 locuri de cazare .
Puncte de atractie: ” Lacul Surduc ” constituie principalul punct de atractie fiind cea mai mare acumulare artificiala de apa din Judetul Timis – 320 Ha, plimbari si drumetii pe traseele turistice din zona ( M- tii Poiana Rusca ), vizitarea Manstirii Fardea , biseica de lemn de la Zolt 10 Km.
Agrement: Posibilitati de agrement : inot, plimbare cu hidrobicicleta, vanatoare pe fondul de vanatoare 29 Surduc ( vanat mic: fazani , iepuri, sturzi; vanat de balta: rate , lisite , vanat mare : mistret , caprior), pescuit pe Lacul Surduc ( crap, caras, somn , salau).
Servicii : 6 camere duble cu baie proprie si 2 camere single cu baie proprie.
Contact
Str. Iosif Nemoianu, nr.7, Timişoara, 300011
Tel. 0256-294255; 0256-294258; Fax. 0256-294265
E-mail office@timisoara.rosilva.ro