Skip to main content
STAȚIUNI – LOCALITĂȚI TURISTICE

OCNA MUREŞ – fosta statiune balneoclimaterica dispusa pe partea stanga a Muresului, la o altitudine de 258 m, ce dispune de lacuri saline si instalatii pentru aeroterapie, helioterapie, electroterapie si bai calde cu apa minerala sarata. Se spera că va fi redată circuitului turistic/balneoclimateric.
LIPOVA- statiune balneoclimaterica, situata la 35 km de Arad, in Lunca Muresului, la o altitudine de 138 m. Pentru tratament, statiunea dispune de instalatii pentru bai calde cu apa minerala, hidroterapie si electroterapie, solarii pentru aerohelioterapie.
MONEASA – statiune balneoclimaterica, situata la 18 km de Sebis, la poalele muntilor Codru Moma, la o altitudine de 280 m, cu ape minerale renumite inca de pe vremea romanilor. Aparatura de tratament a statiunii cuprinde instalatii pentru bai calde cu apa minerala, fizioterapie, electroterapie, impachetari cu parafina, aerohelioterapie.
BĂDEŞTI-BĂI – statiune balneoclimaterica permanenta, situata la 60 de km. de Municipiul Pitesti, la 170 m altitudine. Statiunea dispune de 65 de locuri de cazare in 15 camere, de 2 si de 4 paturi, de cantina, o sala de mese, doua bazine cu apa termala, acoperite, trei sali de tratament, impachetari cu parafina si fizioterapie, parcare pazita, aparate fitness.
Tipuri de afectiuni tratate: reumatisme cronice degenerative, reumatisme articulare, poliartrite, poliomielita, rahitism, sterilitati primare si secundare, pareze, paraplegii dupa accidente vasculare.
BRĂDETU – statiune balneoclimaterica de interes local, situata la 28 km de Curtea de Arges, la o altitudine de 628 m, cu un climat de depresiune intradeluroasa cu aer curat, lipsit de praf si alergeni, cu temperaturi mediii de 7,5 grade Celsius si precipitatii de 700 mm. Principalul factor de cura il reprezinta apele minerale sodice, bicarbonate, sulfuroase, clorurate, iodurate ce sunt utilizate pentru tratarea afectiunilor renale si cele ale cailor urinare (stari dupa infectii urinare, litiaza renala), a bolilor hepato-biliare (dischinezie biliara), endocrine, a starilor de surmenaj fizic si intelectual si a asteniei.
BUGHEA DE SUS/MĂGURA – la o distanţa de circa 5 km de municipiul Câmpulung Muscel, cunoscută ca staţiune balneoclimaterică asociată cu denumirea complexului Măgura, care dispune de propriul hotel şi bază de tratament pentru diferite afecţiuni reumatice şi gastro-intestinale.
SLĂNIC-MOLDOVA – renumita statiune balneoclimaterica, situata la 18 km de Targu Ocna, pe Valea Slanicului, in Carpatii Rasariteni, la o altitudine de 530 m. ce beneficiaza de peste 20 de izvoare de apa minerala. Baza de tratament a statiunii este formata din instalatii pentru terapie respiratorie, bai calde cu ape minerale, kinetoterapie, hidroterapie si electroterapie, cabinete medicale
TÂRGU OCNA – localitate cu valențe balneare, atestata ca statiune turistica de interes national, in aceasta zona existand importante resurse turistice naturale , cum ar fi : apele minerale, salina, conditiile climaterice favorabile, frumusetea si varietatea peisajului, care impreuna cu patrimoniul cultural (monumente istorice de cult, monumente de arhitectura, monumente comemorative) constituie si va constitui si in viitor un cadru optim pentru dezvoltarea localitatii Tirgu Ocna.
BĂILE FELIX – statiune balneoclimaterica, printre cele mai renumite, situata la 8 km sud de Oradea, in Campia Crisurilor, la o altitudine de 140 m. Statiunea Baile Felix dispune de o bogata baza de tratament formata din instalatii pentru bai la cada, impachetari calde cu namol si parafina, bazine cu apa minerala termala, aparatura pentru kineoterapie, hidroterapie, piscine cu apa termala acoperite si in aer liber, sali pentru gimnastica medicala,cabinete medicale.
BĂILE 1 MAI – statiune situata la 8 km de Oradea, si 2 km de Baile Felix, la o altitudine de 140 m, inconjurata de paduri de stejar, ce dispune de instalatii pentru bai cu apa minerala termala, bazin cu apa minerala termala si sali de gimnastica medicala.
STÎNA DE VALE – statiune permanenta, situata la 24 km de Beius, la poalele Varfului Poieni, la o altitudine de 1.100 m, cu baza de tratament formata din bai de plante, ionogalvanizari, sauna, magnetodiaflux si masaj. Statiunea mai este prevazuta cu partii de schi cu grade diferite de dificultate.
TINCA – statiune situata la 25 km de Salonta, la o altitudine de 130 metrii.
SÎNGEORZ-BĂI – statiune balneoclimaterica situata la 30 km de Nasaudla o altitudine de 465 m, cu bogate izvoare de apa minerala si instalatii de hidroterapie si electroterapie, impachetari cu namol si parafina.
HOMOROD – localitate balneară, aflată la 18 km de Odorheiu Secuiesc, la 34 km de Miercurea-Ciuc şi la 6 km de Vlăhiţa, de care apartine din punct de vedere administrativ
Este aşezată pe valea râului Homorodul Mare şi a pârâului Băilor, la o altitudine de 740-760 m.
Dispune de băi de interes local de apă minerală, cu mai multe izvoare de apă minerală (izvoarele Lobogo, Maria, Csorga, Homoradi, Ilona, Fenyves). Caracteristica comună a apelor acestor izvoare este conţinutul bogat în minerale (Li, Mn, Br. J). Sunt utilizate atât în scopuri curative, cât şi ca apă de băut. După unele dovezi indirecte se presupune că apa acestor izvoare a fost folosită şi în timpul ocupaţiei romane.
Localitatea are un microclimat tipic subalpin, fiind ferită de vânturi, şi este propice recreării, şi refacerii în stăril postoperatorii.
PERŞANI – Staţiune balneoclimaterică sezonieră, de interes local, situată în raza comunei Şinca, judeţul Braşov, pe râul Perşani, la poalele de vest ale Munţilor Perşani, la 400 m alt., la 25 km NV de Braşov. Climat de depresiune intramontană, sedativ. Izvoare cu ape minerale clorurate, bicarbonatate, sodice, hipotone.
Obiective turistice: fosta mănăstire rupestră Pleşiu (şase încăperi în stâncă), părăsită în anul 1700 * Peştera Mare de la Mereşti, din Munţii Perşani, descoperită în sec.XVIII, unde s-au găsit resturi de ceramică aparţinând primei Epoci a fierului (Hallstatt).
PÎRÎUL RECE – statiune climaterica, situata la o distanta de 8 km. de statiunea Predeal, la o altitudine de 960 metrii.
POIANA BRAŞOV – statiune turistica climaterica a sporturilor de iarna, renumita atat in tara cat si in strainatate, situata la 12 km. de Municipiul Brasov si 190 km de Bucuresti, la poalele Muntelui Postavaru, la o altitudine de 1030 metrii. Statiunea dispune de o moderna retea de transport pe cablu si de partii de schi pentru toate varstele si cu toate gradele de dificultate. Cu un aer bine ozonat, statiunea Poiana Brasov este locul ideal pentru excursii si drumetii vara, cu multiple facilitati de agrement, cabane si peisaje cu totul superbe si locuri de cazare pentru toate gusturile si pretentiile.
PREDEAL – satiune de odihna foarte renumita, situata la 25 km sud de Brasov, la o altitudine de 1.100 metrii, fiind localitatea aflata la cea mai mare altitudine din Romania, ce ofera turistilor o priveliste de neuitat spre Vaile Timisului si Prahovei, un peisaj impadurit de jur-imprejur, format din Masivele Piatra Mare, Bucegi si Postavaru. Staiunea Predeal este un centru renumit de practicare a sporturilor de iarna, ce dispune de o retea de transport pe cablu: telescaun, teleski si de partii de schi cu diferite grade de dificultate.
RODBAV – fosta statiune de interes local, obiectiv biserica fortificată.
TIMIŞUL DE SUS – aflat la 19 km de Brasov pe DN 1 spre Bucuresti, este o statiune climaterica situata pe valea Timisului, intre muntii Postavaru si Piatra Mare.
CÂINENI – statiune balneoclimaterica de sezon, de interes local, situata la 40 km de Ramnicu Sarat.
LACU SĂRAT- statiune balneoclimaterica permanenta, situata la 5 km de Braila, in Campia Baraganului, la o altitudine de 25 m. Pe fundul lacului se afla namol terapeutic cu grad mare de mineralizare, unul dintre cele mai importante namoluri sapropelice din tara noastra. Statiunea Lacul Sarat dispune de instalatii pentru bai si impachetari calde cu namol, hidroterapie si electroterapie, aerosoli, cultura fizica medicala si bai reci cu namol.
BALTA ALBĂ – statiune balneoclimaterica situata la 20 km. de Ramnicu Sarat si 56 km. de Buzau, pe malul lacului Balta Alba, la o altitudine de 30 metrii.
FÎŞICI – fosta stațiune.
SĂRATA-MONTEROU – statiune balneoclimaterica situata la 18 km. de Buzau, inconjurata de dealuri impadurite si terase cu vita de vie, dispusa la o altitudine de 86 m, ce dispune de instalatii de tratament pentru bai calde cu ape minerale, bazine in aer liber, sali de gimnastica medicala, hidroterapie si electroterapie.
Sacelu – statiune balneoclimaterica situata la 32 km. de Targu Jiu, la o altitudine de 340 m, ce dispune de instalatii pentru bai cu apa minerala, impachetari cu namol si bai in aer liber.
BĂILE HERCULANE – cea mai veche statiune din Romania, situata la 19 km. de Orsova si 41 km. nord-vest de Drobeta Turnu Severin, in Valea Cernei, la o altitudine de 165 m. Statiunea Baile Herculane, atestata documentar din anul 153 e.n. este renumita in toata lumea pentru puterea tamaduitoare a izvoarelor sale termale. Peisajul deosebit al statiunii este dat de Muntii Cernei si Muntii Mehedinti, care o inconjoara. Printre dotarile statiunii se numara bazine pentru bai cu ape minerale termale sulfuroase si clorurosodice, instalatii de aerosoli si inhalatii cu ape minerale, aparatura pentru hidroterapie, electroterapie si kineoterapie, cabinete medicale, sali de gimanistica medicala. Atractiile turistice ale zonei sunt: ruinele statiunii termele romane, Grota Haiducilor, Grota cu Aburi, Pestera Hotilor, Cheile Domogledului si Cascada Cernei.
CRIVAIA – statiune climaterica, situata la 15 km. de Resita, pe malul lacului de acumulare Valiug, la o altitudine de 650 m.
MUNTELE MIC – Statiunea montana este situata la poalele versantului sudic al Muntilor Tarcu, la o altitudine de 1525 m, in judetul Caras Severin.
Accesul in statiune se face pe soseaua DJ608A, care trece prin satele Zervesti, Turnu-Ruieni si Borlova. De la Borlova se ajunge la statia telescaunului din Valea Craiului (altitudine 773 m). Telescaunul, inaugurat in anul 1976, are o lungime de 3492 m (cel mai lung traseu din tara) si o diferenta de nivel de 799 m, faciliteaza accesul pe Muntele Mic pe perioada de iarna. Vara accesul se face pe tronsonul de drum, reabilitat in anul 2006, Valea Craiului-Muntele Mic.
POIANA MĂRULUI – Staţiunea se află la numai 25 de Km distanţă de oraşul Oţelul Roşu, într-un peisaj pitoresc dominat de păduri de conifere şi foioase, răspândite între Muntele Mic, Nedela şi Vârful Pietrii. Subzona Poiana Mărului este plasată la o altitudine de 500 de metri. In staţiunea POIANA MĂRULUI putându-se ajunge pe DN68, Caransebeş – Haţeg, cu deviere pe lânga comuna Zăvoi.
SECU – statiune aflată în județul Caraș Severin, momentan aceasta nu este functionabilă
SEMENIC – statiune climaterica situata la 40 km. de Resita, la o altitudine de 1.400 m, cu zapada abundenta si partii amenajate de schi si sanius si o retea de transport pe cablu formata din telescaun,babyski si skilift.
TREI APE – Statiune climaterica permanenta se afla la 850 m altitudine, la 37 km de Resita, langa lacul de acumulare Trei Ape. Statiunea apartine de localitatea Brebu Nou. Datorita temperaturilor medii anuale de 7 grade si a precipitatiilor de 900-1000 mm anual, statiunea dispune de un strat de zapada consistent intre lunile noiembrie si aprilie fiind un loc apreciat catre iubitorii sporturilor de iarna aici existand si partii de schii.
BĂILE BĂIŢA – statiune balneoclimaterica, situata la 43 km de Municipiul Cluj-Napoca si 1 km de Gherla. Statiune balneoclimaterica, situata la 265 m altitudine, in apropierea satului cu acelasi nume. Statiunea are o existenta milenara, atestata de dovezi privind folosirea apelor minerale inca din vremea romanilor. Climatul bland, cele doua izvoare minerale hipotermale (18-20 0C) bicarbonate, slab clorurate si sulfuroase sunt indicate in special pentru tratarea bolilor de piele si a bolilor reumatice.
BĂILE COJOCNA – statiune balneoclimaterica situata la 20 km de Municipiul Cluj-Napoca, amplasată in partea estica a comunei Cojocna, pe versantul stang al paraului Valea Sarata, la o altitudine de 340 m. Climatul bland al statiunii si cadrul pitoresc imbogatit de doua lacuri de acumulare (Lacul Toroc si Lacul Mare) constituie locul ideal pentru tratarea multor afectiuni. Statiunea pune la dispozitia oaspetilor sai bai reci si bai calde. Pentru baile calde exista bazine amenajate pe locul vechilor exploatari de sare care au fost active din timpul romanilor pana in Evul Mediu.
FÎNTANELE-BELIŞ – statiune climaterica permanenta, situata la 25 km. de Huedin, la o altitudine de 1.350 m, care dispune de un lac de acumulare in apropiere, ce ofera numeroase posibilitati de agrement, dar se poate practica si ski pe partiile naturale din zona.
OCNA DEJULUI – Situata la o altitudine de 320 m, statiunea dispune de o serie de piscine amenajate pe locul unei vechi exploatari de sare. Apa acestuia are o concentratie de pana la 250 g/l, fiind indicata in special in tratarea afectiunilor reumatice.
BĂILE SOMEŞENI – staţiune balneo-climaterică aflată în cartierul Someşeni al municipiului Cluj-Napoca. Băile Someşeni sunt situate în partea estică a municipiului Cluj, la 4 km de zona centrală, şi se întind pe 6,2 hectare. Aflată la o altitudine de 360 de metri, băile stau pe un masiv de sare localizat la mică adâncime.
Băile Someşeni constituie un obiectiv turistic care a adus faimă zonei, acestea fiind reorganizate în staţiune de către bine-cunoscutul profesor Dominic Stanca în 1927, care era şi proprietarul staţiunii. Nămolul şi apele minerale de la Someşeni Băi erau folosite cu mult inainte de organizarea profesorului ca tratamente pentru diverse boli, chiar şi pentru diabet.
În momentul de față se derulează un parteneriat pentru modernizare coin proiect fiin implicate avocata Gidro Stanca proprietara băilor,, societatea Băile Someşeni SRL şi municipalitatea clujeană.
TURDA BĂI – statiune de interes local, sitută la 2, 5 km de centrul orașului/municipiul Turda, altitudine 360 m. Baile datand din vremea romanilor au fost mentionate inca din Evul Mediu si pana la sfarsitul secolului al XVII-lea sub numele de „Ocnele de sare de la Turda”. Cele mai importante lacuri din statiune sunt: Lacul Roman, Lacul Privighetoarea etc. Statiunea este recomandata in tratarea diferitelor afectiuni, in special celor ale aparatului locomotor, in prezent stabilimentul este administrat de o societate comercială balneară privată.
MUNTELE BĂIȘORII- Staţiunea clujeană este situată în SV județului, la poalele de est al Muntelui Mare din Masivul Apuseni, pe cursul mijlociu al râului Iara, la obârşia pârâului Gera (izvor al văii Ierţa), pe culmile ce pleacă spre est din vârful Buscat (1676 m).
Din punct de vedere administrativ aparține de comuna Băişoara (jud.Cluj), la 46 de grade şi 32 de minute latitudine nordică şi 23 de grade şi 19 minute longitudine estică, Poziționarea stațiunii se află la o altitudine cuprinsă între 1 200 şi 1500 m, Hotelul Alpin-emblema stațiunii se află situat la 1 345 m.
Priveliştea este largă, deschisă spre Câmpia Transilvaniei, Cheile Turzii şi spre zări mai depărtate, în condiţii de vizibilitate bună putându-se admira munţii Maramureşului, Ţibleş, Rodnei, Călimani şi Făgăraş iar uneori şi Carpaţii Păduroşi, Gutâiul, Suhardul, Gurghiul, Munţii Harghita, Ciucaşul. De pe vârfurile din apropierea staţiunii se văd pe cer senin şi Şureanul, Parângul şi Retezatul, iar în condiţii excepţionale, chiar Tatra Înaltă.
COSTINEŞTI – statiune balneoclimaterica estivala, situata la 28 km. sud de municipiul Constanta, denumita si „Statiunea Tineretului”, cu plaja intinsa cu nisip fin. Statiunea Costinesti dispune de baze de agrement moderne, aici au loc numeroase manifestari cultural-artistice si tot aici emite postul Radio Vacanta. Accesul in statiune se face cu trenul – gara Costinesti, situata pe ruta Bucuresti-Constanta-Mangalia sau rutier, pe DN 39 de la Constanta.
EFORIE NORD – statiune balneoclimaterica permanenta, situata la 14 km sud de Constanta, intre Lacul Techirghiol si Marea Neagra. A doua statiune ca marime a litoralului romanesc, este renumita pentru tratamentele sale curative, statiunea dispunand de doua baza de tratament permanente, ce poseda instalatii pentru bai calde cu apa sarata provenita din Lacul Techirghiol sau din Marea Neagra. Plaja statiunii ce se intinde pe aproximativ 3 km. dispune de terenuri de sport, piscine, precum si alte facilitati pentru practicarea sporturilor de apa. Este situată pe o faleză înaltă de 30 m, pe porţiunea de uscat dintre lacul Techirghiol şi Marea Neagră. Plaja se întinde pe o lungime de 4 km, atingând în partea de sud, o lăţime de 100 m.
EFORIE SUD – statiune balneoclimaterica situata la 18 km sud de Constanta, ce se intinde pe o lungime de circa 2 km de-a lungul Marii Negre. In statiune se afla un sanatoriu reumatologic permanent si altul pentru tratarea rahitismului si a debilitatii, ce functioneaza numai in sezonul estival, ambele pentru copii. Atractiile statiunii Eforie Sud sunt discotecile, teatrul in aer liber, precum si multe altele.
MAMAIA – cea mai mare si renumita statiune din Romania, situata in partea de nord a Municipiului Constanta, denumita si Perla Litoralului Romanesc. Plaja staţiunii – cea mai mare a litoralului românesc – se întinde pe circa 8 km (de la hotel Parc până la Hanul Piraţilor) iar lăţimea variază între 100 – 200 m, în nord, şi 50 – 100 m, în sud. În partea de vest a acesteia aflandu-se lacul Siutghiol. Plaja este presarata cu numeroase hoteluri, piscine in aer liber, discoteci, parcuri de agrement, terenuri de sport, precum si un teatru de vara. Statiunea Mamaia ofera turistilor posibilitatea practicarii sporturilor de apa, precum si pescuitul in lacul Mamaia.
MANGALIA – statiunea balneoclimaterica permanenta, situata la 44 km de Constanta, intemeiata de greci in sec. VI I.Hr. este cea mai sudica statiune de pe litoralul Marii Negre fiind si singura statiune maritima ce detine izvoare minerale sulfuroase, mezotermale si radioactive, folosite inca din antichitate. Mangalia dispune de o baza de tratament cu sectii de recuperare medicala, bai calde cu apa sulfuroasa, impachetari cu namol, kinetoterapie, hidroterapie, sali de gimnastica medicala si cabinete de geriatrie. Principalele atractii ale statiunii sunt Muzeul de arheologie, Moscheea Esmahan Sultan, Colectia Mercurius, vestigiile bazilicii romano-bizantine, si tot aici putandu-se practica si echitatia.
CAP AURORA – statiune climaterică estivală, situate la 40 km. de Municipiul Constanta, intre tarmul Marii Negre si Padurea Comorova. Statiunea Cap Aurora este cea mai recenta statiune de pe litoralul romanesc, care atrage numerosi turisti veniti aici pentru plaja cu nisip fin, terenuri de sport, teatru si cinema in aer liber, piscine, discoteci, precum si pentru plimbarile cu ambarcatiuni pe Lacul Tismana.
NĂVODARI – statiune estivală destinată vacanțelor elevilor, studenților, tinerilor.
NEPTUN – statiune balneoclimaterica situata la 6 km de Mangalia, pe o fasie de nisip intre Marea Neagra si padurea Comorova, ce ofera o oaza de liniste in peisajul litoralului romanesc. Un adevarat complex turistic modern, statiunea dispune de hoteluri si vile deosebite, terenuri de tenis, de echitatie, debarcader pentru o plimbare pe lac, precum si numeroase cluburi si parcuri de distractie. In statiune se mai afla deasemeni si o baza de tratament ce ofera electroterapie, impachetari cu namol, hidroterapie, sali de gimnastica medicala, sauna.
OLIMP – Construită într-o manieră occidentală, staţiunea Olimp are 8.500 locuri de cazare în hoteluri de 3 şi 2 stele şi 500 locuri în camping. Aici se găseşte ansamblul „Amfiteatru, Panoramic, Belvedere”, cel mai mare şi mai frumos complex turistic de pe litoralul românesc. Celelalte hoteluri poartă denumirile provinciilor istorice româneşti: Moldova, Transilvania, Oltenia, Muntenia.
SATURN – este o statiune climaterica estivala, situata la 1 km de Mangalia, care beneficiaza de soare in majoritatea zilelor, apa marii atingand o temperatura medie in timpul verii de circa 25 grade C, si dispune de un teatru in aer liber, terenuri de sport, vile si hoteluri, teren de echitatie.
TECHIRGHIOL – statiune balneoclimaterica permanenta, situata la 18 km de Constanta, pe malul lacului Techirghiol. Principalele caracteristici ale statiunii sunt apa sarata si namolul sapropelical lacului, aici aflandu-se cinci baze de tratament cu bai calde cu apa sarata provenita din lac, impachetari cu namol, pentru aerosoli si hidroterapie.
VENUS – statiune balneoclimaterica estivala, situata la 5 km. de Mangalia, ce poarta numele zeitei frumusetii, ce dispune de hoteluri construite intr-un stil arhitectonic aparte.
VAMA VECHE – 2 Mai
Regiunea costieră 2 Mai – Vama Veche este, pentru cei mai mulţi, un loc bun doar pentru plajă. Adevărata valoare a acesteia este, din păcate, foarte puţin cunoscută. Plaja din Vama Veche – în continuarea celei din 2 Mai – are o lăţime de 30-40 m şi o lungime de 700 m. Forma de cazare, predominantă în aceste sate turistice, o constituie pensiunile sau cortul, având în vedere că acestea sunt preferate de artiştii şi tinerii non-conformişti care vin aici să petreacă o vacanţă în aer liber, în mijlocul naturii.
BALVANYOS – statiune balneoclimaterica permanent, situata la 67 km. de Sfantu Gheorghe, pe versantul estic al Muntilor Bodoc, la o altitudine de 800 m. Statiunea dispune de instalatii pentru bai cu apa minerala carbogazoasa, bai de plante, bazine descoperite cu apa minerala carbogazoasa.
BIBORŢENI – statiune balneoclimaterica de sezon, situata la 45 km nord de Sfantu Gheorghe, la o altitudine de 490 m, renumita pentru apele sale minerale.
COVASNA – statiune balneoclimaterica permanenta, situata la 31 km. de Sfantu Gheorghe, la poalele versantului vestic al Muntilor Bretcului, la o altitudine de 600 m, inzestrata cu izvoare de apa minerala cu debite mari si o mare valoare terapeutica. Statiunea Covasna detine baze de tratament formate din bai calde cu ape carbogazoase si minerale, impachetari cu parafina, precum si un spital cu profil cardiologic si doua sanatorii pentru tratarea sechelelor de reumatism cardiovascular si de hepatita, pentru copii. În stațiune functioneaza din 1960, cel mai apreciat spital de cardiologie din tara, care oferă servicii medicale de specialitate în domeniul bolilor cardio-vasculare.

MALNAŞ – BĂI – statiune balneoclimaterica, situata pe Valea Oltului, in aval de defileul de la Tusnad, la o altitudine de 565 metrii, momentan lăsată pradă ………..
OZUNCA – BĂI – Statiune balneoclimaterica sezoniera (la 750 m altitudine la 12 km vest de Malnas). Sunt prezente bogate resurse de ape minerale.
SUGAŞ – Statiune balneoclimaterica sezoniera (la 750 m altitudine la 12 km vest de Malnas). Sunt prezente bogate resurse de ape minerale.
În prezent are loc un proiect de reabilitare a infrastructurii, actualei partii de schi, amenajarea unei partii noi de schi, instalatii de zapada artificiala, teren de minigolf, teren de sport si pentru sporturi extreme si reabilitarea bazinului de apa minerala
VÎLCELE- fostă staţiune balneoclimaterică sezonieră, situata la 12 km de Sf. Gheorghe si 25 km de Braşov este situată în Masivul Baraolt la 695 m altitudine. În localitate functioneaza Centrul patologic neuro-muscular ”Dr. Radu Horia”, acesta este singurul spital de profil din România de natura patologică musculara. Mai multe informatii găsiti pe http://www.cpnmvalcele.ro/
PUCIOASA – oras statiune balneara de peste 170 de ani, asezata pe cursul superior al Ialomitei la 20km nord de municipiul Targoviste si o altitudine de 400m, beneficiaza de o pozitie frumoasa deschisa, de o parte si de alta cu dealuri taraganate de sub care tâsnesc binefacatoarele izvoare de pucioasa (sulfuroase), de unde i se trage si numele de Pucioasa.
SĂCELU – Statiunea balneară de interes local, se află la o altitudine de 340 m, in zona Subcarpatilor Meridionali, la 32 km de Targu Jiu si 18 km de Targu Carbunesti.
RÂNCA – stațiune climaterică situata in judetul Gorj, asezată pe versantul sudic al Muntilor Parang la 1600 m altitudine, distanta 18 km de orasul Novaci. Zona se afla într-o continuă dezvoltare.
BĂILE HARGHITA – localitate balneoclimaterica, montana, f Altitudinea medie a localitatii este de 1300-1400 m. Anual perioada favorabila schiatului este de 4 luni iar stratul mediu de zapada depaseste 60 de cm. Statiunea dispune de mai multe pârtii amenajate, cu teleferic, unele chiar si cu instalatie de nocturna.
BĂILE HOMOROD – statiune balneoclimaterica situata la 17 km. de Odorheiu Secuiesc, la o altitudine de 725 metri.
BĂILE TUŞNAD – renumita statiune balneoclimaterica, situata la 37 km sud de Miercurea Ciuc, la poalele masivului Harghita, langa lacul Ciucas, la o altitudine de 650 m. Statiunea Baile Tusnad dispune de instalatii moderne pentru bai minerale carbogazoase, aerosoli si inhalatii, sali de masaj, electroterapie si hidroterapie. Lacul Ciucas din apropiere este un loc de agrement propice pentru plimbari cu barca si canotaj pe timpul verii si patinaj, iarna.
BORSEC – renumita statiune balneoclimaterica de traditie veche, situata la 26 km. de Toplita, in depresiunea intramontana Borsec, intre Muntii Giurgeului si Bistritei, la o altitudine maxima de 1.000 m. Statiunea Borsec, numita si „Regina apelor minerale”, este recunoscuta pentru apele sale minerale cu efecte tamaduitoare si a calitatilor terapeutice si dispunea de numeroase instalatii de tratament. În momentul de fata, in statiune se lucreaza la amenajarea unei partii, se spera ca statiunea va fi revigorata.
BRADUL-TOPLIŢA – statiune balneară de interes local, situată la periferia orașului Toplița, in ultimul timp, zona primind destinație de agrement.
CORUND – localitate in judeţului Harghita, cea mai renumită aşezare a Ţinutului Sării. Numele de Corund e inseparabil de ceramica populară, fiind unul din centrele olăritului popular din Transilvania.
Locuitorii comunei au îndeletniciri variate. Pe lângă tradiţionalul olărit ei se ocupă şi de prelucrarea lemnului, de produsele din iască şi de comerţ ambulant (pe vremuri cu căruţe, astăzi cu automobile). Materia primă pentru olărit, lutul de bună calitate, se extrage de lângă pârâul Săcădat, care curge pe partea vestică a satului. Satul a avut cândva şi mină de aragonit (azi zonă protejată) şi un ştrand cu apă minerală (în zilele noastre aici au loc tradiţionalele târguri de ceramică).
Corund se situează lângă drumul naţional 13A, la 11 km de Praid, 18 km de Sovata, 29 km de Odorheiu Secuiesc şi 80 km de Miercurea-Ciuc.
Izvoarele de apă minerală au un rol important în viaţa satului. Izvorul „Diómáli” se află la ieşirea estică a satului, lângă drumul 13A. Apa minerală bogată în fier atinge debitul de 10.000 litri pe zi; este recomandată pentru bolnavii de afecţiuni gastro-intestinale, precum şi celor care suferă de anemie. Izvorul „Sz�”l�”máli” izvorăşte în hotarul estic al satului. Apa este bogată în bicarbonaţi, clor, magneziu şi calciu. Izvoarele „Csere.dombi” şi „Erzsébet” izvorăsc la est de mina de aragonit, la 800 de metri de drumul naţional, având apă sărată şi bogată în fier
IZVORU MUREŞULUI- statiune climaterica situata la 18 km. de Gheorghieni, la o altitudine de 900 metrii.
JIGODIN – BĂI – statiune balneoclimaterica, situata la 3 km. de Miercurea Ciuc, la o altitudine de 650 metrii.
LACU ROŞU – una dintre cele mai frumoase staiuni de odihna din Romania, situata la 30 km. de Bicaz, la o altitudine de 980 m. Statiunea Lacul Rosu se afla pe malul Lacului Rosu, strajuita de Suhardul Mare si Suhardul Mic, in apropiera Cheii Bicazului, o atractie turistica importanta pentru pasionatii de alpinism, canotaj, pescuit, schi sau drumetii in natura.
PRAID- statiune balneoclimaterica, dispusa la 7 km. de Sovata, recunoscuta pentru microclimatul de salina.
GEOAGIU-BĂI – statiune balneoclimaterica permanenta, situata la 20 km. de Orastie, la poalele Muntilor Metaliferi, la o altitudine de 350 m, recunoscuta pentru calitatile apelor sale termale si a climatului tonic, reconfortant. Statiunea dispune de o policlinica balneara, unde se pot face bai termale cu apa minerala, termoterapie, kinetoterapie, hidro-electrofoto, impachetari cu namol, gimnastica medicala.
VAŢA DE JOS – stațiune balneoclimaterica de interes local, situata in judetul Hunedoara, la 233 m altitudine, zonă cu izvoare minerale, ape termale si ape sulfuroase. Distanta 19 km de orasul Brad.
AMARA – statiune balneoclimaterica situata la 7 km. nord-vest de Slobozia si 126 km. de Bucuresti, pe malul lacului Amara. Statiunea Amara este renumita pentru efectele curative ale ale namolului sapropelic din lac, aceasta dispune de instalatii pentru impachetari cu namol si bai calde si bazine cu apa sarata provenita din lac.
NICOLINA – ofera un cadru agreabil atât pentru turistii doritori de odihna, cât si pentru cei interesati de cultura sau de tratament balnear. Cadrul natural al zonei ofera o importanta varietate de factori balneari. Cel mai important factor terapeutic al zonei este apa minerala hipotona si hipotermala cu continut ridicat de sulf, iod si clor. Statiunea Nicolina Iasi valorifica un zacamânt de ape minerale sulfuroase iodurate, clorurate sodice, hipotermale cu debit artezian, ce are o concentratie ridicata de hidrogen sulfurat, de 331 mg/l.
STRUNGA – este situata in partea de sud-vest a judetului, la 55 km distanta de municipiul Iasi, la 28 km sud-est de Pascani si 30 km fata de Roman, cea mai apropiata statie de cai ferate fiind plasata la 10 km spre nord, in orasul Tirgu Frumos. Statiune balneara este cunsocută inca de la inceputul secolului XIX. 150 de izvoare cu ape minerale au fost descoperite, cercetate si exploatate inca din 1834 de dr. M. Zotta. Apele minerale de Strunga sint ape sulfuroase, bicarbonatate, calcice, magnezice, sodice, hipotone.
BĂILE COŞTIUI – situate la aproximativ 55 km nord-vest de Baia Mare sunt frecventate de turisti in special pentru tratamentele balneare pe baza de saruri. Statiune de interes local e asezata in apropierea unei ocne de sare parasite, dar, din cauza surparilor de mina in interior, turistii au inceput sa ocoleasca statiunea. In momentul de fata situația stațiunii este incertă.
BORŞA – statiune balneoclimaterica si de odihna, situata la poalele Muntilor Rodnei, la o altitudine de 850 m, inconjurata de paduri de brad. Statiunea Borsa dispune de partii de schi cu diferite grade de dificultate, o trambulina naturala si retea de transport pe cablu formata din telescaun si teleski, fiind una din statiunile preferate de iubitorii sporturilor de iarna, dar si pentru amatorii de drumetii in natura.
IZVOARELE – Situată la aproximativ 30 km de Baia Mare, statiune climaterica si de schi Izvoare, situata la altitudinea de 1003 m, pe un platou vulcanic la poalele varfului Ignis. Accesul spre statiune se face din Baia Mare, prin satele Firiza si Valea Neagra. Statiunea este refugiul perfect pentru vacante, team-building-uri, conferinte sau excursii montane. Climatul tonic, cu o ionizare accentuata a atmosferei, ofera conditii excelente de odihna si recuperare. Una dintre cele mai importante atractii ale statiunii este desigur partia de schi, amenajata la standarde europene si omologata in 2006.
OCNA SUGATAG – statiune balneoclimaterica dispusa la 20 km. de Sighetul Marmatiei, la poalele lantului vulcanic Gutai-Tibles, la o altitudine de 490 metrii.
BALA – stațiune balneoclimaterică situată la altitudinea de 400 m într-o zona pitoreasca de dealuri, în sud-vestul tarii în judetul Mehedinti, la distanta de 50 km de Droebta Turnu Severin. Staţiunea Bala dispune de rezerve apreciabile de apă minerală şi nămol terapeutic, fiind profilată pe cura internă şi externă. Izvoarele minerale se găsesc pe Valea Chiciora, mic afluent al pârâului Râieni.
Nămolul terapeutic este utilizat în reumatism degenerativ, reumatism articular, stări alergice după reumatism sau infecţii, afecţiuni ginecologice, afecţiuni ale sistemului nervos periferic, sechele musculo-articulare după traumatisme.
SÎNGEORGIU DE MUREŞ – statiune aflata la 6 km de orasul Targu Mures.
SOVATA – statiune renumita, situata la 15 km. de Targu Mures, la poalele Muntilor Curghiului, la o altitudine de 500 m, cu hoteluri dotate cu instalatii de tratament moderne, pentru impachetari cu namol, hidroterapie, electroterapie si kinetoterapie.
BĂLŢĂTEŞTI – Statiunea este amplasata in centrul comunei Baltatesti, judetul Neamt, fiind situata la 33 km N de resedinta judetului – municipiul Piatra Neamt si la 12 km , S de orajul Tg. Neamt, pe drumul national 15C, care face legatura intre cele doua localitati.
Localitatea Baltatesti este asezata intr-un cadru natural atractiv, in S-V Depresiunii Neamt, care este delimitata la V de culmile Muntelui Stanisoara, ce ating inaltimi in jurul a 1000 m, Muntelui Agapiei (896 m) si Dealul Mare Baratec (1008 m); la E dealul Boistea (579 m) si Corni (600 m) la N Culmea Plesu (911 m) si in sud Saua Baltatesti (538 m).
Statiunea Blatatesti se bucura de un climat moderat, iar existenta izvoarelor de ape minerale cu un cotnut foarte ridicat in saruri plaseaza Sanatoriul de Balneofizioterapie si Recuperare Medicala „Dr. Dimitrie Cantemir” Baltatesti din punct de vedere curativ, la nivelul zonelor turistice europene: KARLSBAD, VICH.
DURĂU-CEAHLĂU – statiune climaterica si de odihna, situata la 100 km. de Piatra Neamt, la poalele Masivului Ceahlau, la o altitudine de 800 m. Statiunea Durau dispune fiind cautata pentru amatorii sporturilor de iarna si a iubitorilor de drumetii in natura.
AZUGA – statiune climaterica, un important centru turistic si punct de plecare catre cabanele din Muntii Bucegi, situata la 60 km. nord-vest de orasul Ploiesti, la o altitudine de 950 metrii. Azuga este o statiune in plina dezvoltare, ce ofera turistilor partii de schii de cea mai buna calitate precum si un telescaun.
BREAZA – statiune climaterica aflata la o altitudine de 450 metrii, in Subcarpatii Prahovei, la o distanta de 43 km. nord-vest de Municipiul Ploiesti.
BUŞTENI – Busteni – statiune balneoclimaterica si de odihna, situata la 135 km de Bucuresti, aflata la o altitudine de 880 metrii, la poalele Caraimanului. Statiunea este denumita si „Poarta Bucegilor”, datorita pozitiei sale, de aici deschizandu-se numeroase cai de acces in munte, cele mai deosebite atractii fiind Piatra Arsa, Jepii Mari, Jepii Mici, Caraiman – monumentul ridicat in cinstea eroilor cazuti in primul razboi mondial si Costila – renumita si paradisul alpinistilor. Statiunea Busteni face legatura cu Platoul Bucegilor prin cel mai lung traseu de telecabina din tara si dispune de numeroase partii de schii cu diferite grade de dificultate, atat pentru incepatori cat si pentru cei mai experimentati.
CHEIA – statiune renumita de odihna si tratament din Romania, accesibila in toate anotimpurile, situata in sud-estul central al Romaniei, pe raza comunei Maneciu din judetul Prahova, pe raul Teleajen, in depresiunea Teleajen, la poalele muntilor Ciucas din formatiunea Carpatilor Orientali, la o altitudine de 871 m si o distanta de aproximativ 60 km nord de Municipiul Ploiesti
SINAIA – „Perla Carpatilor”- cum este renumita, se afla la 62 km. de Ploiesti si 45 km. de Brasov, la o altitudine de 850 metrii, este dispusa pe pantele muntelui Furnica, strajuita de masivul impadurit al Garbovei. Sinaia este o statiune de odihna si tratament dar si pentru vacanta si relaxare, ce ofera iubitorilor sporturilor de iarna partii de schii de diferite grade de dificultate, partii de sanius, bob, scoala de schii, atat pentru copii cat si pentru incepatori si avansati, mijloace de transport pe cablu: telescaun, telecabina, teleski, precum si centre de inchiriere a materielelor sportive.
SLĂNIC – statiune balneoclimaterica permanenta, situata la 44 km. nord de Municipiul Ploiesti, la o altitudine de 400 metrii, inconjurata de paduri de stejari si livezi. Statiunea Slanic este cunoscuta pentru exploatarea sarii, aici gasindu-se una dintre cele mai mari mine de sare din Europa, dar si pentru izvoarele sale de apa cloruro-sodice, care au format lacuri in vechile saline, precum Baia Verde, Baia Rosie sau Baia Baciului, recunoscute pentru efectele curative si tratament balnear. Printre obiectivele turistice ale statiunii se numara Salina Unirea-unde se gasesc sculptate in blocurile de sare, busturile lui Traian, Decebal, Burebista, Mihai Eminescu sau Mihai Viteazul, precum si Muntele Sarii.
TELEGA – are o priveliste încântătoare, este asezată pe ambele maluri ale râuletului Telega, fiind inconjurată de un cerc de dealuri – poale de munti, împăduriti – altitudinea locului variază între 450 – 700 m, clima este dulce, plăcută, putin răcoroasă, aer curat, proaspăt ozonizat.
Lacul Sărat Telega, lac situat într-o gură de ocnă, de unde se extragea sarea înainte de 1568, devenit mai târziu Băile Minerale Telega. Apa lacului Telega este formată din ape de izvoare de sare, de la o adâncime de peste 60 m, foarte bogată în cloruri de sodiu, potasiu, amoniu, calciu, sulfati si iod, lacului se poate clasa printre cele mai concentrate ape cloruro-sodice.
BĂILE PUTUROASA – statiune in Judetul Satu Mare, loc pitoresc de o mare frumusete. Apele bailor au un bogat continut de sulf, clor si iod cu mari proprietati de vindecare a bolilor reumatice si alte maladii externe ale bolnavilor.
Primul intreprinzator care a infiintat baile a fost contele Tolvai Gabor la inceputul sec. al XIX -lea.
Pe parcursul anilor baile si-a schimbat propritarul si dupa ce, dupa al doilea razboi mondial statul a devenit proprietar, baile au intrat incet in declin.
La 9 km de localitatea Vama, la 400 m altitudine, se află o căldare cu diametrul de 4 km, căldarea fostului vulcan din microdepresiunea Puturoasa. În decursul vremii, apa, oscilaţiile de temperatură şi vânturile au redus adâncimea căldării, dar marginile ei sunt încă bine conturate. Apele nămoloase de aici au un bogat conţinut în sulf, clor, iod. Apa sulfuroasă este recomandată în tratarea bolilor reumatice. Băile sunt renumite pentru peisajul pitoresc şi clima blândă. Există aici şi spatii de cazare pentru persoanele dornice de tratament din mai până în septembrie.
BĂILE BIXAD – aflată la 5 km de Negreşti Oaş, este staţiune sezonieră situată într-o regiune de dealuri împădurite. Izvoarele minerale din Bixad au ape bicarbonatate, sodice, carbogazoase, clorurate, bromurate, calcice, magneziene, feruginoase şi sulfuroase. Mineralizarea totală este de 13 566 mg%.
BIZUŞA – Staţiune balneo-climaterică Bizuşa, judeţul Sălaj, este situata in zona de nord-vest a tarii la circa 240 m altitudine si beneficiaza de un climat de coline si dealuri cu veri racoroase si ierni reci. Apele minerale de aici sunt sulfatate bicarbonatate, cloro-magneziene, sodice, hipotone si atermale. Factorii terapeutici ne permit sa oferim tratament balnear si de recuperare pentru afectiuni ale aparatului locomotor, afectiuni ginecologice, ale tubului digestiv si ale sistemului nervos periferic.
Cel mai important factor natural de cura al statiunii Bizusa îl reprezinta apele minerale sulfatate bicarbonatate, cloro-magneziene, sodice, hipotone si atermale, recomandate pentru cura externa si pentru ingestie.
Factorii terapeutici de aici ne permit sa oferim tratament balnear si de recuperare pentru afectiuni ale aparatului locomotor, afectiuni ginecologice, ale tubului digestiv si ale sistemului nervos periferic.
BAILE BOGHIŞ – sunt recunoscute pentru apele sale termale, sulfuroase, bicarbonate, sodice folosite in tratarea deficientelor locomotorii, a sistemului nervos periferic, in sechele post terapeutice, lombosciatica, artroze, poliartroze, artrite, boli ginecologice, colite biliare si litiaze renale., situată în judetul Sălaj.
BAZNA – statiune balneoclimaterica permanenta, situata la 72 km. de Municipiul Sibiu, recunoscuta pentru efectele curative ale izvoarelor sale de ape minerale si a namolurior terapeutice.
MIERCUREA SIBIULUI – Staţiune/oraș balneoclimaterică de interes local, se află situată la 34 de km vest de Mun.Sibiu, mai exact în Podişul Secaşelor, pe cursul râului omonim, la altitudinea de 230 de metri, recomandata pentru factori terapeutici (izvoare cu ape minerale clorurosodice, nămol sapropelic fosil şi respectiv climat de cruţare) a reprezentat, din vechime, un loc căutat pentru tratarea afecţiunilor reumatismale, neurologice, ginecologice, cardiovasculare şi endocrine.
OCNA SIBIULUI- statiune balneoclimaterica permanenta, aflata la 14 km. de Sibiu, in Depresiunea Sibiului la o altitudine de 410 m. In prezent 15 lacuri cu apa minerala cloruro-sodica ocupa locasurile vechilor saline, cu efecte curative deosebite.
PĂLTINIŞ – statiune turistica si climaterica permanenta, situata la 34 km de Sibiu, in Muntii Cibinului, la o altitudine de 1.442 m. Statiunea Paltinis este recomandata pentru tratarea asteniilor, a sechelelor pulmonare, hipertiroidie benigna si surmenaj. Deasemeni aici se pot practica sporturi de iarna, fiind amenajate partii cu diferite grade de dificultate, precum si o retea de transport pe cablu formata din teleski, telescaun si babylift.
VATRA DORNEI – una dintre cele mai renumite statiuni balneare din Romania, situata la 42 km. de Campulung Moldovenesc, la o altitudine de 800 m.
BUZIAŞ – statiune balneoclimaterica permanenta, situata la 34 km. de Timisoara, intre dealuri cultivate cu vita de vie, la o altitudine de 128 m, ce dispune de baze de tratament dotate cu aparatura moderna, instalatii pentru bai calde cu apa minerala, electroterapie, hidroterapie, gimnastica medicala si acupunctura.
CĂLACEA – statiune balneoclimaterica permanenta, situata la 38 km. nord de Timisoara.
BĂILE GOVORA – statiune balneoclimaterica permanenta, situata la 20 km. sud-vest de Ramnicu Valcea, in depresiunea subcarpatica a Olteniei, la o altitudine de 360 m. Bazele de tratament ale statiunii dispun de instalatii pentru impachetari cu namol, bai calde cu ape minerale, electroterapie, sali pentru gimnastica medicala, terapie respiratorie.
BĂILE OLĂNEŞTI- statiune situata in partea de nord-est a Olteniei, la 18 km. de Ramnicu Valcea, la o altitudine de 475 m, la poalele Muntilor Capataneni, pe ambele parti ale paraului Olanesti. In Statiunea Baile Olanesti se afla cele mai multe izvoare minerale din Romania, din dotarile acesteia amintind aparatura de tratament cu bai calde cu apa minerala, electro-fizioterapie, hidro-termoterapie, precum si altele.
CĂLIMĂNEŞTI-CĂCIULATA – statiune balneoclimaterica renumita din Romania, situata la 18 km. de Ramnicu Valcea, la iesirea Oltului din Carpatii Meridionali, la o altitudine de 260 m. Statiunea Calimanesti-Caciulata este vestita, inca de pe vremea romanilor, pentru efectele terapeutice ale apelor sale minerale si dispune de instalatii moderne pentru bai, hidroterapie, electroterapie, kinetoterapie, aerosoli, sali de gimnastica medicala. La Caciulata se mai afla si un sanatoriu pentru tratarea hepatitei epidermice si unul pentru bolnavii de silicoza.
OCNELE MARI – cindva statiune recunoscuta pentru baile sale de sare concentrata.
VOINEASA – statiune balneoclimaterica permanenta, dispusa pe valea raului Lotru, la o altitudine maxima de 640 m. la 80 km. de Ramnicu Valcea.
SOVEJA – stațiune turistică în județul Vrancea, este situată în Depresiunea Soveja la poalele Munţilor Vrancea la contact cu Subcarapații de Curbură, este cunoscută ca avind cel mai ozonat aer din România. Are un climat benefic, tonifiant, şi izvoare de ape minerale.
Indicata pentru tratamente balneare pentru vindecarea sau ameliorarea afecţiunilor profesionale (silicoza), a nevrozei, stărilor de debilitate, surmenajului fizic şi intelectual. Există spaţii amenajate, instalaţii şi aparatură medicală pentru asigurarea următoarelor tratamente şi proceduri: hidroterapie, masoterapie, electroterapie, terapie respiratorie. Accesul se pe drumul judeţean 205F, 57 km din punctul „Tisita” intersecţia DN 2 – DN 24, sau 14 km din satul Lepsa situat pe DN 2D, la 74 km de oraşul Focsani.
Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top