Romania este un taram minunat binecuvantat de Dumnezeu cu un relief absolut unic, combinand muntii inalti cu campii line si roditoare, dealurile umbroase pline de pomi fructiferi cu tinuturile aride din Dobrogea, avand litoral la Marea Neagra si o bijuterie a ecosistemului european numita „Delta Dunarii”.
Toate aceste variatii ale reliefului se transpun, firesc, in obiceiurile populatiei care traieste in aceste locuri si implicit in gastronomia locala, unde aromele acre se imbina neobisnut cu cele dulci.
Combinatia intre tipurile de carne folosite (porc, vita, pui), cu condimente (patrunjel, cimbru, marar, leustean, tarhon, usturoi, ceapa), cu legume acre (varza, castraveti, gogosari) sau chiar frunze (spanac, loboda, stevie, salata) a dus la nasterea unor minuni gastronomice : sarmalute, ciorbe, ciulama, tochitura, ostropel, legume umplute cu carne si altele. Si cum toate aceste bunatati n-ar fi de ajuns, romanii se delecteaza la sfarsitul meselor cu placinte traditionale, papanasi, galuste cu prune, cozonac.
Majoritatea preparatelor au variante care tin de zona, regiune sau chiar de traditie familiala. Aceeasi mancare poate fi preparata numai cu anumite ingrediente, cu sau fara unele legume, cu preferinte pentru anumite condimente.
De asemeni modul in care se servesc mancarurile difera. Acelasi preparat poate fi servit cu paine sau cu mamaliguta in functie de zona sau de obiceiuri familiale.
Fiecare tara are un condiment preferat, specific. Care este al nostru? Ce folosim noi si alte popoare folosesc mai putin? In opinia mea acesta este leusteanul, atat de apreciat in ciorbele acre romanesti. Desi provine de pe teritoriul Italiei, leusteanul si-a pierdut faima de condiment in alte tari, el fiind acolo doar o planta medicinala. Uleiul de leustean are proprietati afrodisiace, de aceea numele lui in anumite limbi este legat de cuvantul „dragoste”. La ce mancaruri folosim noi aceasta „iubire”? Iata cateva: ciorbele acre, piureul de urzici, friptura de miel, varza calita.
Si daca te afli in Romania in timpul celor doua mari sarbatori Craciunul si Pastele, nu trebuie sa ratezi deliciile culinare traditionale. De Craciun mirosul de brad se imbina cu aromele de varza acra, cimbru, piper si usturoi rezultand cateva bucate unice: toba, lebarul, caldabosul, piftia (racituri), jumarile, sarmalele, carnatii, totul cu multe muraturi alaturi.
Cealalta sarbatoare este Pastele. Atunci simtim adierea primaverii si ochiul se bucura de multitudinea de culori. La fel sunt si preparatele fine si colorate : friptura de miel, stufat, drob, oua rosii si verdeturi timpurii. Pe masa pascala langa zambile si liliac nu lipseste niciodata pasca si cozonacul.
Din timpuri stravechi, de la daci, suntem recunoscuti pentru savoarea vinurilor romanesti, fie ca sunt produse in zone submontane, vinul sec, in zone calde si aride, vinul dulce sau in zone intermediare, vinul demisec.
Sper ca am reusit sa sintetizez aspectul cel mai important al Romaniei : diversitatea. Datorita acesteia, a obiceiurilor locale si a varietatii naturii, fiecare zona a tarii are un specific care merita explorat.
Madalina Antonescu