Skip to main content

Conferința publică „Sarmizegetusa și începuturile Daciei romane” în cadrul seriei „Historia Viva

Bucureşti, 26.01.2015

Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă organizarea conferinței publice „Sarmizegetusa și începuturile Daciei romane”, prezentate de dr. Ovidiu Țentea. Se continuă astfel seria de conferințe „Historia Viva” inițiată anul trecut de către muzeul nostru. Evenimentul va avea loc joi – 29 ianuarie 2015, cu începere de la orele 11.00, la sediul Muzeului Național de Istorie a României, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazul. Accesul specialiștilor și al publicului, precum și al reprezentanților mass-media se va face prin intrarea B a muzeului, situată în str. Poștei. Intrarea la eveniment este gratuită.

Principalele teme ale conferinței se referă la cele mai recente rezultate ale cercetărilor arheologice din situl arheologic prioritar Ulpia Traiana Sarmizegetusa și ale interpretărilor istorice referitoare la războaiele dacice și primele decenii de existență a provinciei romane Dacia. O atenție deosebită este acordată evaluării datelor obținute prin utilizarea unor noi tehnici și tehnologii de cercetare arheologică și de teren (scanări 3D, GPR, GIS etc.).

Deopotrivă, această conferință se axează și pe evidențierea principalelor direcții de investigare de perspectivă avute în vedere prin proiectele de cercetare, ca de exemplu în cazul proiectul CERES (PN-II-PT-PCCA-2013-4-0495, 2014 – 2016), din al cărui consorțiu de cercetare fac parte, alături de Muzeul Național de Istorie a României, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică – INOE 2000 (coordonator), Muzeul Civilizației Dacice și Romane și S.C. Lavimar Consult S.R.L. – http://certo.inoe.ro/ceres/ro/index.php.

Sarmizegetusa, cu numele său complet Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, a fost primul oraş al provinciei Dacia, împăratul Traian, întemeietorul ei, dorind să facă din acesta un simbol al puterii şi splendorii Romei. Denumirea sa cuprinde atât statutul cel mai înalt la care putea aspira un oraş roman (colonia), numele împăratului fondator, precum şi numele capitalei regatului dac, Sarmizegetusa, situată în Munţii Orăştiei, la 40 km est. Aceasta a fost prima capitală a provinciei Dacia, ulterior fiind mutată la Apulum (Alba Iulia). La Sarmizegetusa se găsea sediul procuratorului financiar al Daciei Apulensis, aici reunindu-se concilium trium Daciarum, care avea ca principală atribuţie celebrarea cultului imperial în numele tuturor comunităţilor din provincie. Cultul imperial era în strânsă legătură cu cel al lui Iupiter şi al triadei capitoline, în Sarmizegetusa fiind construit primul capitoliu din această provincie.

Cercetările arheologice mai recente au avut ce rezultate remarcabile descoperirea capitoliului, a templului zeilor de la Palmyra, a unor clădiri din interiorul orașului și a unei zone din necropola estică. Pe lângă cercetarea științifică, accentul a fost pus pe protejarea și punerea în valoare a sitului prin diverse proiecte de finanțare.

***

Condițiile de acces pentru participarea la conferința publică „Sarmizegetusa și începuturile Daciei romane”, care va avea loc joi – 29 ianuarie 2014, cu începere de la ora 11.00, la sediul Muzeului Național de Istorie a României, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazul, sunt următoarele:

  • accesul specialiștilor se face pe baza invitației transmise de către muzeu;

  • accesul reprezentanților mass-media se face exclusiv pe bază de acreditare, prin completarea formularului disponibil pe site-ul www.mnir.ro care va fi transmis ulterior cu datele complete, semnat în clar şi scanat, pe adresa de e-mail a Secţiei Relaţii cu Publicul pr.mnir@gmail.com, până miercuri, 28 ianuarie a.c., ora 14.00. Este permisă acreditarea a maxim două persoane de la aceeaşi publicaţie (reporter şi fotograf/cameraman).

  • publicul interesat să participe la eveniment este rugat să se înscrie pe adresa de e-mail inscrierimnir@gmail.com. Locurile sunt limitate, accesul fiind gratuit.

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top