Skip to main content

Boboteaza, Constanța

Boboteaza, Constanța. Boboteaza Constanța,
După slujba de Bobotează ce va fi oficiată la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Constanţa, clerul şi credincioşii, dar şi cele şapte care trase de boi și măgari vor porni în procesiune către faleza Cazinoului, unde IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de sfinţire a apelor mării dar și a celor din butoaie

Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă după ritul vechi, Slănic Moldova

Festivalul de Datini si Obiceiuri de iarna dupa ritul vechi, Slanic Moldova. 6 ianuarie 2023, Terasa Cazinou la ora 11:00
Pentru că în aceste zile frații noștri de peste Prut vin să sărbătorească Crăciunul și Anul Nou după ritul vechi la Slănic Moldova. Primăria orașului - stațiune Slănic Moldova le-a pregătit o surpriză plăcută, întâpinându-i cu colinde și datini strămoșești din zona Moldovei.

Braicul, Văleni

Braicul, Văleni, Calinesti,
Braicul” sau „Strâgătul din Deal” – Văleni: Un obicei străvech,i prin care, an de an, în Ajunul Bobotezei, se adună cete de coconi care urcă pe cele mai înalte dealuri ce împrejmuiesc satul, aprind un foc și, în versuri hazlii, strigă fetele nemăritate.
După ce termină pe deal feciorii coboară în sat și încep să pețească fetele.

Hora Ţărănească, Suciu de Sus

Suciu de Sus, Maramures-Hora Taraneasca. Frigul Bobotezei nu ii impiedica pe locuitorii din Suciu sa joace asa cum se joaca in Tara Lapusului.

Udatul Ionilor, Talmăcel

Talmacel, Sibiu, Udatul Ionilor. Dupa ce săteni participă la slujba, un flăcău călare anunță începutul sărbătorii locale. Acesta pe un cal frumos și împodobit flutură tricolorul, după acest moment se formează un adevărat alai de călăreti (juni), car alegoric tras de boi, care împreună cu toți oamenii din comună care poartă numele de Ion sau Ioana sunt botezați sau udaţi, cum se spune în partea locului, în pârâul Tălmăcel.
Carele sunt împodobite cu ”hăciugi” (doi brăduti sunt impodobiți cu chinde viu colorate), la randul lor și boi sunt impodobiti cu ciucuri și flori. Primul care are onoarea de a fi udat este chiar preotul satului, urmează oficialitățile locale.
După ce toți Ioni din sat, de la cel mai mic la cel mai mare au urmat ritualul, sărbătoriţii merg la biserica din localitate sau la gospodăriile lor unde încing împreună cu invitați o horă cu dansuri specifice zonei (sărbe, invărtitae, hațegane jiane).
Udatul Ionilor încheie ciclul sărbătorilor de iarnă din Mărginimea Sibiului.

Cetele de feciori şi fete din Ţara Făgăraşului

Festivalul Cetelor de Feciori şi Fete din Ţara Făgăraşului. Cetele de feciori şi fete din Ţara Făgăraşului.
În fiecare localitate din Ţara Făgăraşului, în perioada sărbătorilor de iarnă se organizează cete de feciori, un obicei străvechi care s-a păstrat până în ziua de azi.
Satul făgărăşean este în sărbătoare, prinde viaţă în perioada 24 decembrie - 7 ianuarie. Din Ajunul Crăciunului, până la 7 ianuarie, de Sf. Ioan. Răsună satele de colindele feciorilor, de jocul popular tradiţional organizat în vatra satului, este o paradă minunată a costumelor populare tradiţionale specifice fiecărui sat făgărăşean.

Sărbătoarea Burduhoșilor, Cărța

Ziua Nebunilor Carta, Sarbatoarea Burduhosilor. Ziua Ursilor şi Sarbatoarea Burduhosilor, Carta, Tinerii se împart în 2 cete: urși și burduhosi. Ceata urșilor este formată de tineri, de peste 20 de ani, acestia colindă toate gospodăriile din sat și îi măzgălește pe localnici cu cremă neagră, untură funingine.
Ceata burduhosilor este formata de tineri de 14-15 ani, care se imbraca în burduhosi, costumul lor fiind specific lolelor.

Ziua Unirii Principatelor Române, Brăila

Ziua Unirii Principatelor Romane.
24 Ianuarie 2023, Locul de desfăşurare : Platoul de la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Întalnirea oficialităţilor, Scuarul de la Monumentul Domnitorului Al.I.Cuza-ceremonialul militar :
semnalul trompetului, marşul de întâmpinare, prezentarea onorului, salutul Drapelului de Luptă şi trecerea în revistă a gărzii de onoare, intonarea Imnului Naţional al României

Festivalul Sufletul Satului, Drăguș

Festivalul Sufletul satului, Draguș. Festivalul ”Sufletul satului”, Drăguș, județul Brașov.
Tradiţiile şi obiceiurile populare reînvie la inceput de an.
Căminul cultural din localitatea Drăguş răsună de colinde, cântece şi dansuri populare.
Ansamblurile populare din Drăguș și din localitățile învecinate Cârţişoara, Ucea, Viştea, Rucăr, Sâmbăta şi oraşul Victoria vor colinda, vor dansa şi vor interpreta cântece populare.
Micuţii artiști vor fi primiți aşa cum se cuvine, de gazde, cu cozonaci.

Fuga din Tău, Fărăgău, Mureș

Farăgău, Mures, Fuga din Tău. „Fuga din Tău” - sărbătoare cu vechi conotaţii de tradiţie
Plugarul, Fuga din tău, Fugarul, Crai Nou, Tanjaua, Udăritul. sărbătoare cu vechi conotaţii de tradiţie.
Este obiceiul sărbătoririi plugarului, a aceluia care iese primul primăvara la arat.

Top