Skip to main content
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Cetele de feciori şi fete din Ţara Făgăraşului

ianuarie 7, 2023 @ 12:00 am

Festivalul Cetelor de Feciori şi Fete din Ţara Făgăraşului 

 

La sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, în 7 ianuarie, Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Făgăraș găzduiește pentru a doisprezecea oară consecutiv sărbătoarea cetelor de feciori din localităţile din judeţul Braşov şi Sibiu considerate a fi parte a Ţării Făgăraşului.

Cetaşi din satele Ţării Făgăraşului şi nu numai, fetele din ceată, muzicanţi, preoţi şi primari se vor întâlni la Catedrala ortodoxă „Sfântul Ioan Botezătorul”.

Program 2021

09:30, La Catedrală va începe slujba arhierească în prezenţa mitropolitului Ardealului, IPS Laurenţiu Streza.

10:30,  Cetaşii vor cânta colindele tradiţionale specifice satelor din care provin.

11:30, Parada Cetelor, pe traseul: Hotel Bulevard – Romtelecom – Primăria Făgăraş – Casa de Cultură.

Pe scena din faţa Casei de Cultură vor urca primarii și Mitropolitul Ardealului, iar în fața scenei va avea loc o suită de dansuri tradiționale cu Ansamblul Făgărașul.

Festivalul Cetelor de Feciori şi Fete din Ţara Făgăraşului este manifestarea ce se organizează anual la data de 7 ianuarie, când se sparg cetele de feciori.

Anual, în data de 7 ianuarie, la Făgăraş are loc Festivalul Cetelor de Feciori şi Fete din Ţara Făgăraşului, la manifestare participă toate cetele de feciori şi fete din satele care formează Tara Făgăraşului. Această manifestare încheie practic, seria de obiceiuri şi tradiţii specifice perioadei sărbătorilor de iarnă. Sărbătoarea adună anual cele 40 de cete, însoţite de primarii din localităţile reprezentate.

Aşa cum este tradiţia, cetele se adună în catedrala din Făgăraş pentru a participa la Sfânta Liturghie, la finalul căreia fiecare ceată prezintă o colindă sau un obicei specific comunităţii din care provin şi aduc urările de bine tuturor participanţilor. Această sărbătoare a cetelor de juni marchează şi finalul colindului acestor tineri, care se pregătesc încă de la sărbătoarea

Sfântului Nicolae pentru a merge la casele oamenilor la Crăciun şi a ura familiilor gândurile cele mai bune.
Colindul cetelor de juni este un obicei foarte vechi din Ţara Făgăraşului, există documente care atestă că aceste cete de feciori din zona Făgăraşului şi zona Rupea datează încă din anul 1765, iar acest frumos şi foarte vechi obicei din perioada sărbătorilor de iarnă se mai păstrează încă și în zilele noaste. 

Însoţite de preoţii şi primarii din localităţile reprezentate, cele aproape 40 de cete de feciori din satele judeţului Brașov şi Sibiu, ocrotite de Munţii Făgăraş, aduc în capitala Ţării Făgăraşului tradiţiile, portul şi colindul specifice fiecărei aşezări.

După ce colindă în catedrală, cetele de feciori participă la parada care are loc în centrul oraşului, apoi se prezintă pe scena special amenajată pentru acest eveniment. Aici, vătafii, conducătorii cetelor, iși prezintă grupurile și susţin momente artistice cu cântece şi jocuri populare. 

Ceata este formată din vătaf mare, vătaf mic, contabil, crâşmar, ajutor de crâşmar şi unul sau mai mulţi oameni de rînd, fiecare cu fata lui. Vătaful mare este conducătorul şi purtătorul de cuvînt al cetaşilor. Vătaful mic este cel care bagă fetele în joc şi le joacă în Ajunul Crăcinului. Contabilul este cel care ţine evidenţa banilor primiţi şi a cheltuielilor necesare. Crâşmarul şi ajutorul său sunt cei care servesc vizitatorii ce sosesc la gazda cetei. Costumul băieţilor din ceată este compus în principal din: cioareci, cămaşă, şerpar, cheptăriţă, mănecări, tricolor. Unele cete se remarcă prin vâstra împodobită cu pene de păun şi băţul cu 1000 de ciucuri. Vătaful mare, are în plus de ceilalţi o traistă cu flori, în care adună banii.

Cetele de feciori şi fete din Ţara Făgăraşului
Cetele de feciori se constituie, în satele de la poalele Munţilor Făgăraş începând cu sărbătoarea Sfântului Nicolae. Ceata se adună acasă la gazdă si colindă sătenii în perioada sărbătorilor de iarnă, de la Sfântul Nicolae până la Sfântul Ioan. 
Până la sărbătoarea Sfântului Înaintemergătorului şi Botezătorului Ioan, cetele de feciori colindă de Crăciun, merg cu uratul de Anul Nou şi participă la ceremoniile şi sărbătorile specifice acestei perioade. 
Obiceiul colindatului al cetelor de feciori a fost inclus pe lista patrimoniului imaterial mondial ‪UNESCO‬ în luna decembrie 2013.

Feciorii invită şi fetele care au jucat în vatra satului. Feciorii şi fetele îmbrăcaţi în tradiţionalele costume populare ale satului făgărăşean colindă, joacă şi îşi prezintă frumoasele costume populare.

Pentru turişti este evenimentul de la care pot rămîne cu frumoase amintiri.

În fiecare localitate din Ţara Făgăraşului, în perioada sărbătorilor de iarnă se organizează cete de feciori, un obicei străvechi care s-a păstrat până în ziua de azi.

Satul făgărăşean este în sărbătoare, prinde viaţă în perioada 24 decembrie – 7 ianuarie. Din Ajunul Crăciunului, până la 7 ianuarie, de Sf. Ioan. Răsună satele de colindele feciorilor, de jocul popular tradiţional organizat în vatra satului, este o paradă minunată a costumelor populare tradiţionale specifice fiecărui sat făgărăşean.

Ceata de feciori este atracţia zonei şi merită văzută în fiecare iarnă. Ceata de feciori organizată în fiecare sat făgărăşean îşi începe activitatea cu obiceiul colindatului. În Ajunul Crăciunului fiecare gospodărie făgărăşeană este colindată cu colindele specifice fiecărui sat. Este evenimentul care merită văzut de turiştii care vizitează satul făgărăşean.

Tot în Ajunul Crăciunului copiii din sate de până la 14 ani se organizează şi ei în cete numite ,,Irozi”. Îşi încep colinda Irozilor încă din dimineaţa Ajunului de Crăciun, până la lăsarea întunericului. Ei prezintă în fiecare casă, sub formă de scenetă, viaţa şi întâmplările Mântuitorului Iisus legate de Naşterea Sa. Este un alt punct de atracţie al satului făgărăşean din perioada Crăciunului.

Detalii

Dată:
ianuarie 7, 2023
Oră:
12:00 am
Categorie Eveniment:
Top