Skip to main content
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Udatul Ionilor, Talmăcel

ianuarie 7, 2023 @ 12:00 am

 Udatul Ionilor, Talmăcel

 

La început de an, în ziua de Sfântul Ioan Botezătorul, în satul Tălmăcel are loc Udatul Ionilor, eveniment ce încheie ciclul sărbătorilor de iarnă. Este un obicei atât de vechi, încât nimeni din sat nu mai ştie azi de când se păstrează. Pregătirile pentru sărbătoare încep cu mult înainte de Crăciun, când oamenii din sat îşi scot din dulap şi îşi aranjează costumele populare, ţes covoare la război, ştergare şi ii, se îngrijesc să facă rost din timp de tot ce au nevoie pentru împodobirea costumelor, a animalelor și a carelor

Dupa ce săteni participă la slujba, un flăcău călare anunță începutul sărbătorii locale. Acesta pe un cal frumos și împodobit flutură tricolorul, după acest moment se formează un adevărat alai de călăreti (juni), car alegoric tras de boi, care împreună cu toți oamenii din comună care poartă numele de Ion sau Ioana sunt botezați sau udaţi, cum se spune în partea locului, în pârâul Tălmăcel.

Carele sunt împodobite cu ”hăciugi” (doi brăduti sunt impodobiți cu chinde viu colorate), la randul lor și boi sunt impodobiti cu ciucuri  și flori. Primul care are onoarea de a fi udat este chiar preotul satului, urmează oficialitățile locale.

După ce toți Ioni din sat, de la cel mai mic la cel mai mare au urmat ritualul, sărbătoriţii merg la biserica din localitate sau la gospodăriile lor unde încing împreună cu invitați o horă cu dansuri specifice zonei (sărbe, invărtitae, hațegane jiane). 

Tradiţional, Ionii sunt botezaţi pentru spălarea păcatelor din anul ce tocmai a trecut şi pentru a se bucura de un nou an bogat. Seara are loc Balul junilor.

Udatul Ionilor încheie ciclul sărbătorilor de iarnă din Mărginimea Sibiului.

Detalii

Dată:
ianuarie 7, 2023
Oră:
12:00 am
Eveniment Category:
Top