Skip to main content

Înmormântarea Fărșangului, Rimetea, județul Alba

Înmormântarea Fărșangului, Rimetea, județul Alba. O sărbătoare veche de peste șapte secole are loc la Rimetea și încheie, simbolic, zilele reci de iarnă. În sâmbăta de dinaintea Postului Paștelui, băieții din sat pornesc într-un cortegiu carnavalesc, condus de muzicieni, preot și cantori. În inima procesiunii se află un sicriu, simbol al anului vechi care va fi zdrobit cu ciomegele. Copiii din sat roiesc în jurul mulțimii și îi mânjesc pe spectatori cu funingine pe față.

Comori de suflet românesc, Calafindesti

Comori de suflet românesc, Calafindesti.   Festivalul-concurs judeţean de folclor „Comori de suflet românesc”, Colacu Dorna Candrenilor, Calafindești, Dolhasca, Capu Codrului, din județul Suceava

Fărșang, Ormeniș

Fărșang, Ormeniș, Obiceiuri de Lăsata Secului de Paște.
Sâmbătă, 19 februarie 2023, ora 11:00.
Fărșangul este un obicei al comunității maghiare din Ormeniș, împrumutat de la sașii transilvăneni și a cărui origine se regăsește cu peste două secole în urmă.

Fărșangul, Apața, Brașov

Apata-Brasov-Farsangul. Obicieul traditional Farsangul, va incepe sambata la ora 13:00. Serviciul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale vă invită la Apata.Fărşangul este un obicei tradiţional al comunităţii maghiare împrumutat de la saşii transilvăneni, originea sa regăsindu-se cu peste două secole în urmă. Este o sărbătoare a măştilor ce înfăţişează o altă realitate în care tot ceea ce este firesc şi normal se anulează, făcând loc exagerărilor şi grotescului. Ziua când grupurile de mascaţi străbat uliţele satului devine un timp în care dezechilibrul se instalează şi toate regulile sunt încălcate înainte ca perioada de post şi resemnare să înceapă.

Serbările Zăpezii 2023, Vârtop

Serbările Zăpezii 2023, Vârtop, Domeniul schiabil Vârtop, Partia Piatra Graitoare.
In perioada 19 februarie, se vor desfaşura Serbările Zăpezii, ediția 2023.
Manifestarea, ajunsă la cea de-a VIII-a ediţie, va avea loc în zona domeniului schiabil Vârtop – Partia Piatra Graitoare și va reuni turiştii prezenți în judet dar şi pe cei care vor veni din alte judeţe, special pentru acest eveniment.

Carnavalul Lolelor, Mediaş

Carnavalul Lolelor. Acest obicei născut în secolul al XII-lea în vremurile când hoardele tătarilor năvăleau asupra Kokelgebiet (Valea Târnavelor).
Ceremonia transmiterii lăzii de breaslă (Laden forttragen) noului staroste al breslelor pentru A.M.D.
Alaiul Lolelor, alungarea spiritelor rele şi împărţirea gogoşilor săsești.

Sărbătoarea Tinerilor Căsătoriţi-bal mascat, Pănet, Mureş

Sarbatoarea Tinerilor Casatoriti, Panet, Mures, bal mascat. Sărbătoarea Tinerilor Căsătoriţi - bal mascat. Primăria comunei Pănet în colaborare cu Asociaţia de tineret Porka şi Asociaţia culturală.
Asociaţia culturală "Bandi Dezso" din Sîntioana de Mureş Berghia, Sîntioana de Mureş, Pănet, Hărţău, Cuieşd

Festivalul Sufletul Satului, Drăguș

Festivalul Sufletul satului, Draguș. Festivalul ”Sufletul satului”, Drăguș, județul Brașov.
Tradiţiile şi obiceiurile populare reînvie la inceput de an.
Căminul cultural din localitatea Drăguş răsună de colinde, cântece şi dansuri populare.
Ansamblurile populare din Drăguș și din localitățile învecinate Cârţişoara, Ucea, Viştea, Rucăr, Sâmbăta şi oraşul Victoria vor colinda, vor dansa şi vor interpreta cântece populare.
Micuţii artiști vor fi primiți aşa cum se cuvine, de gazde, cu cozonaci.

Fuga din Tău, Fărăgău, Mureș

Farăgău, Mures, Fuga din Tău. „Fuga din Tău” - sărbătoare cu vechi conotaţii de tradiţie
Plugarul, Fuga din tău, Fugarul, Crai Nou, Tanjaua, Udăritul. sărbătoare cu vechi conotaţii de tradiţie.
Este obiceiul sărbătoririi plugarului, a aceluia care iese primul primăvara la arat.

Top