Skip to main content
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Fărșang, Ormeniș

februarie 19, 2023 @ 12:00 am

Fărșang, Ormeniș

 

19 februarie 2023, ora 11:00

Obiceiuri de Lăsata Secului de Paște

Fărșangul este un obicei al comunității maghiare din Ormeniș, împrumutat de la sașii transilvăneni și a cărui origine se regăsește cu peste două secole în urmă.

În cadrul alaiului defilează feciori ce poartă măşti animaliere (lup, urs), dar sunt reprezentate şi personaje din viaţa reală (mire, mireasă, doctor, preot etc). La pregătiri participă şi fetele din sat, care-i ajută pe feciori la confecţionarea măştilor, la împodobirea animalelor (cai, măgari) şi a carului alegoric care conduce alaiul pe uliţele satului.

Zarva asurzitoare pe care o produce alaiul, are rostul de a alunga tot ceea ce înseamnă răutate, necurăţenie, infertilitate, întuneric şi chiar anotimpul rece asimililat morţii temporare a naturii. Sătenii adunaţi la porţile caselor cinstesc alaiul cu gogoşi, sume de bani, pălincă şi ouă nefierte.

Serviciul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din cadrul Centrului Cultural Reduta vă invită la obiceiul tradiţional – Fărşangul (carnaval), organizat de către tinerii din localitate, cu sprijinul Primăriei Ormeniş, 19 februarie 2023 în comuna Ormeniş, începând cu ora 11.00.

Sursa foto: Marco Algasovschi

Text preluat din Broșura ,,Obiceiuri Tradiționale din Județul Brașov’;;; realizată de Serviciul Cultură Tradițională din cadrul Centrului Cultural Reduta.

Details

Date:
februarie 19, 2023
Time:
12:00 am
Event Category:
Top