Balul Sfântului Ioan, Bahnea
Balul Sfântului Ioan, Bahnea,
Bahnea, Mureș-Balul Sfântului Ion.
Balul Sfântului Ioan, Bahnea,
Bahnea, Mureș-Balul Sfântului Ion.
Chirpar, Sibiu- Colindatul Ionilor. Chirpar, Sibiu, Colindatul Ionilor de catre ceata satului,
Cantatul Ionilor Boita, Boita, Sibiu. Cantatul Ionilor.
Relatii Tel. 0269556136
Gradinari, Caras Severin, Balul Ionilor. Organizatori: Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Caras-Severin in colaborare cu Casa Culturala Cacova.
Ioan este nume iudaic: "Iohanan" prescurtare din “Iehohanan" şi înseamnă "Dumnezeu s-a milostivit". Carnecea, Ciclova Romana, Gradinari, Vrani, Verendin, Ticvaniu Mare judeţul Caraş-Severin.
Festivalul Cetelor de Feciori şi Fete din Ţara Făgăraşului. Cetele de feciori şi fete din Ţara Făgăraşului.
În fiecare localitate din Ţara Făgăraşului, în perioada sărbătorilor de iarnă se organizează cete de feciori, un obicei străvechi care s-a păstrat până în ziua de azi.
Satul făgărăşean este în sărbătoare, prinde viaţă în perioada 24 decembrie - 7 ianuarie. Din Ajunul Crăciunului, până la 7 ianuarie, de Sf. Ioan. Răsună satele de colindele feciorilor, de jocul popular tradiţional organizat în vatra satului, este o paradă minunată a costumelor populare tradiţionale specifice fiecărui sat făgărăşean.
Mersul cu Urâţii, Caraula. Obiceiul se practică doar în comuna Caraula, în ziua de 8 ianuarie, marcând sfârsitul sărbătorilor de iarna.
În această zi, tinerii care au păzit fântânile în noaptea de Bobotează spre Sf. Ion (6 - 7 ianuarie) şi care au mers apoi cu Iordanitul (7 ianuarie) se îmbracă în nişte costume speciale, se deghizează în aşa fel încât să nu fie recunoscuţi, se fac „urâţi”, şi pleacă din casă în casă, alungând spiritele rele şi speriindu-i pe cei mici, de fapt încercând să le dea o lectie de curaj.
Ziua Nebunilor Carta, Sarbatoarea Burduhosilor. Ziua Ursilor şi Sarbatoarea Burduhosilor, Carta, Tinerii se împart în 2 cete: urși și burduhosi. Ceata urșilor este formată de tineri, de peste 20 de ani, acestia colindă toate gospodăriile din sat și îi măzgălește pe localnici cu cremă neagră, untură funingine.
Ceata burduhosilor este formata de tineri de 14-15 ani, care se imbraca în burduhosi, costumul lor fiind specific lolelor.
Festivalul datinilor și obiceiurilor de iarnă pe stil vechi, Drăgușeni. Festivalul datinilor și obiceiurilor de iarnă pe stil vechi, Drăgușeni
Acest festival, aflat la a VIII-a ediţie, încheie programul sărbătorilor de iarna.
Ziua Unirii Principatelor Romane.
24 Ianuarie 2023, Locul de desfăşurare : Platoul de la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Întalnirea oficialităţilor, Scuarul de la Monumentul Domnitorului Al.I.Cuza-ceremonialul militar :
semnalul trompetului, marşul de întâmpinare, prezentarea onorului, salutul Drapelului de Luptă şi trecerea în revistă a gărzii de onoare, intonarea Imnului Naţional al României
Festivalul Sufletul satului, Draguș. Festivalul ”Sufletul satului”, Drăguș, județul Brașov.
Tradiţiile şi obiceiurile populare reînvie la inceput de an.
Căminul cultural din localitatea Drăguş răsună de colinde, cântece şi dansuri populare.
Ansamblurile populare din Drăguș și din localitățile învecinate Cârţişoara, Ucea, Viştea, Rucăr, Sâmbăta şi oraşul Victoria vor colinda, vor dansa şi vor interpreta cântece populare.
Micuţii artiști vor fi primiți aşa cum se cuvine, de gazde, cu cozonaci.
Plopu, Prahova-Sarbatoarea Florilor, Sărbătoarea Florilor. Manifestare complexă cu participare zonală
Farăgău, Mures, Fuga din Tău. „Fuga din Tău” - sărbătoare cu vechi conotaţii de tradiţie
Plugarul, Fuga din tău, Fugarul, Crai Nou, Tanjaua, Udăritul. sărbătoare cu vechi conotaţii de tradiţie.
Este obiceiul sărbătoririi plugarului, a aceluia care iese primul primăvara la arat.