Skip to main content
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Târg de Toamnă, Odorheiu Secuiesc

septembrie 15, 2022 @ 12:00 am - septembrie 18, 2022 @ 12:00 am

Odorheiu Secuiesc, Harghita – Târg de Toamnă

 

În  perioada 15-18 septembrie  2022  la Odorheiu Secuiesc are loc  Tîrgul de Toamnă, în cadrul căreia se organizează Expoziţia cu vânzare a produselor tradiţionale şi locale.

Cea de-a 29-a ediție a Târgului de toamnă va avea loc la Odorheiu Secuiesc, între 16 și 19 septembrie 2021.

Expo 2022 – expoziție și târg la Sala Sporturilor din Odorheiu Secuiesc

Auto Expo 2022 – expoziție și târg lângă Sala Sporturilor din Odorheiu Secuiesc

Festivalul Vinului.

Conferință economică și întâlnire de afaceri – forum în limba maghiară.

Festivalul Produselor Secuiești

Evenimente în aer liber (gastronomice, concerte, programe de recreere).

18 Septembrie 2022

Balul Strugurilor –Udvarhelyszéki Szüreti Bál

UIET invită cordial toți iubitorii de tradiții, dansuri populare și baluri la Balul de recoltare Udvarhelyszék în cadrul Târgului de Toamnă.

Ne vom întâlni pe 18 septembrie la ora 17 la mini terenul de fotbal Odorheiu Secuiesc.

Balul strugurilor sau balul recoltei este un obicei cunoscut în toate regiunile din Transilvania organizat în preajma recoltei și a procesării de struguri, în lunile septembrie – octombrie.

În ziua evenimentului tinerele perechi îmbrăcate în port popular parcurg mai multe localități din împrejurimi pentru a invita lumea la bal. Deseori tinerii se deplasează pe cai, iar gospodinele îi servesc cu prăjituri.

Balul este deschis cu un dans răsunător oferit de tinerii numiți „csősz” – organizatorii balului, cei care trebuie să fie atenți după ce se dă liber la furat strugurii cu care se decorează de obicei sala balului.

În fiecare an se aleg regina și regele balului, care trebuie să supravegheze strugurii și să sufle din fluierice când prind un hoț în acțiune. „Hoțul” prins este obligat să plătească o sumă simbolică în schimbul strugurilor.

Petrecerea continuă până dimineață, iar pe lângă dans și cântec se organizează tombole, jocuri și licitația „coroanei de struguri”, un ciorchine uriaș creat special, în mijlocul căruia se pune o sticlă cu cel mai bun vin al comunității.

Cumpărarea coroanei de struguri este un gest simbolic ce determină și un statut social. De obicei ciorchinele și vinul sunt împărțite cu toată comunitatea balului.

Detalii

Începe:
septembrie 15, 2022 @ 12:00 am
Se termină:
septembrie 18, 2022 @ 12:00 am
Categorie Eveniment:
Top