Skip to main content
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Sărbătoarea portului popular, Pietrari, județul Vâlcea

aprilie 17, 2022 @ 12:00 am

Sărbătoarea portului popular, Pietrari, județul Vâlcea

 

Hora Costumelor, este o manifestare tradițională ce se desfasoară în localitate începând neoficial din anul 1969 și oficial din anul 1970, în ziua Balciului Floriilor.

Inițiativa de a organiza un concurs și o paradă a portului popular vâlcean a fost stimulată de un fapt binecunoscut în tradiția vechilor sate vâlcene: primăvara, fiecare fată ieșea la horă cu  costumul lucrat în nopțile lungi ale iernii și astfel hora satului devenea un cadru prielnic pentru etalarea hărniciei, priceperii și talentului în arta de a țese și a coase. Iată de ce și numele acestei manifestări artistice și culturale este „Hora Costumelor”.

Chiar și data la care are loc acest concurs este semnificativă, în Duminica Floriilor, simbol al primăverii și al renașterii la viață a naturii dupa îndelungata iarna.

Edițiile acestei tradiționale manifestări, de-a lungul timpului s-au împletit cu alte manifestări culturale: prezentărea de noutăți editoriale vâlcene cu profil etnografic și folcloric, expoziții de carte, colocvii și sezători.

Organizatori: Primăria Pietrari, Centru Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea

Detalii

Dată:
aprilie 17, 2022
Oră:
12:00 am
Categorie Eveniment:
Top