Skip to main content
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Sărbătoarea Libertății, Blaj

mai 15, 2022 @ 12:00 am

Sărbătoarea Blajului  – Sărbătoarea Libertății

 

Sărbătoarea Blajului  – Sărbătoarea Libertății care marchează împlinirea a 170 de ani de la Marea Adunare Naţională de pe Câmpia Libertăţii, din 3-15 mai 1848.

„Sărbătoarea Libertăţii” cuprinde o ofertă generoasă de evenimente culturale, de divertisment şi sportive, printre care menţionăm concertul de operetă „Pe aripile muzicii…”, comedia „Las’;; că ştim noi”, prezentată de Teatrul Elisabeta Bucureşti, „Parada cu Călăreţi şi Torţe” din centrul oraşului şi festivalul “Cultură pentru cultură”, de pe Câmpia Libertăţii, ce va fi urmat de un spectacol de muzică populară, cu artişti cunoscuţi, printre care se află Aurel Tămaş, Mariana Anghel şi Sergiu Cipariu.

Ca în fiecare an, municipalitatea va organiza o petrecere în onoarea cuplurilor care aniversează 50 de ani de căsătorie neîntreruptă.

Adunarea Națională de la Blaj din 1848 este celebrată în aceste zile printr-o serie de manifestări culturale desfășurate on-line, fără public, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a transmiterii virusului SARS-COV-2. Acțiunile incluse în program vor fi transmis live pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba și a instituțiilor partenere în organizarea sărbătorii.

„Sărbătoarea Libertății” a debutat, miercuri, la ora 15:00, cu vernisajul expoziției „ Efigii și momente din istoria Blajului”, eveniment desfășurat la Muzeul de Istorie „Augustin Bunea” Blaj și transmis live. Vernisajul a fost prezentat de Simona Frâncu.

Manifestările continuă, joi, 13 mai 2021, ora  12:00, cu evenimentul „Blaj, 3-15 mai 1848, istorie și ideologie națională”, prezentat de istoricul Tudor Roșu. Acțiunea va fi transmisă live din Sala Unirii din Alba Iulia.

Vineri, 14 mai 2021, are loc, începând cu ora 13:00, la Palatul Cultural din Blaj, conferința cu titlul „Istoria imnurilor naționale în spațiul european”, eveniment susținut de dr. Valer Rus și Ovidiu Savu. Și acest punct din programul manifestărilor va fi transmis live și se va desfășura fără public.

„Sărbătoarea Libertății” se va încheia, sâmbătă, 15 mai 2021, ora 19:00, cu un recital cameral susținut de Cvartetul de Coarde al Județului Alba. Recitalul va fi transmis live din Palatul Cultural din Blaj.

Manifestările desfășurate sub genericul „Sărbătoarea Libertății de la Blaj” sunt organizate de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat Primăria Municipiului Blaj, Palatul Cultural Blaj și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. Toate punctele incluse în program se desfășoară fără public, fiind transmise live, online pe paginile Facebook ale instituțiilor organizatoare, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a transmiterii virusului Sars-CoV-2. Evenimentele marchează sărbătorirea Adunării Naționale de la Blaj din 3/15 mai – 5/ 17 mai 1848, adunare a românilor transilvăneni, în timpul Revoluției de la 1848, prin care aceștia și-au exprimat revendicările naționale, politice, religioase și sociale.

 

„Sărbătoarea Libertăţii ” este organizată de Primăria Blaj, Consiliul Local Blaj şi Consiliul Judeţean Alba.

Detalii

Dată:
mai 15, 2022
Oră:
12:00 am
Categorie Eveniment:
Top