Satu Mare, Harghita – Ziua Portilor Secuiesti, organizator Asociatia Culturala Kolik.
Poarta secuiască reprezintă valoarea obiectivă și spirituală a patrimoniului cultural popular, devenind astfel, un simbol al culturii secuiești.
Pe tărâmul legendelor harghitene putem urma mai multe trasee turistice, pe ale căror cărări descoperim aceste simboluri reprezentative ale culturii secuiești – porțile special sculptate, ce deschid drumul către istoria, tradiția și obiceiurile locului. Vă invităm astfel, la o călătorie pe fabuloasele plaiuri ale acestei culturi.
Legendarele porți secuiești reprezintă adevărate monumente ale acestei culturi, constituind o demonstrație a artei și a meșteșugului cu lemn.
Porțile vechi de sute de ani, reprezintă moștenirea culturală a ținutului secuiesc. Prin intermediul acestei culturi populare au fost păstrate și promovate valorile spirituale și materiale. Ocrotirea și restaurarea acestor porți vechi, păstrarea acestei arte de construire a porților și folosirea simbolurilor originale în scluptarea porților- reprezintă moduri de păstrare a tradițiilor străvechi. Pentru cei care locuiesc pe aceste meleaguri secuiești pastrarea tradițiilor este un element important. Porțile vechi sunt restaurate, fiind exemple reprezentative ale patrimoniului cultural secuiesc.
Pentru a păstra aceast minunat patrimoniu, modul tradițional de construcție al porților se respectă și în ziua de astăzi, porțile noi fiind sculptate după aceleași metode. Meșteșugarii contemporani au o datorie morală față de creațiile lor. Nu este suficient să fie un meșter foarte priceput, trebuie să fie un artist desăvârșit. Pe tărâmurile harghitene nu există două porți identice, fiecare lucrare fiind o creație originală, reflectând talentul celui care a creat-o cu multă pasiune și atenție la detaliu.