Skip to main content
In ultimii ani, agroturismul a prins foarte bine la noi in tara. Peisajele de o rara frumusete, asezarile rurale pitoresti, oamenii gospodari si ospitalieri, fauna si flora bogata si diversa au contribuit la succesul implementarii agroturismului la noi in tara.
Incepand cu perioada 1994-1995 pe piata serviciilor turistice s-a impus programul Vacanta la tara lansat de A.N.T.R.E.C .
Agroturismul la noi in tara, s-a dezvoltat rapid si acopera o mare parte din teritoriul destinat spatiului rural. Dintre toate judetele, Brasovul prin numarul mare de puncte turistice, diversitatea atractilor turistice ireszistibile, bogatia folclorului (traditiilor si obiceiurilor) s-a detasat considerabil fata de restul celorlalte judete. Toata lumea stie ca zona care a devenit „motorul” agroturismului este zona Bran- Moeciu, supranumita „Leaganul agroturismului romanesc”.
In acest numar pilot ne propunem sa va aducem la cunostiinta o noua zona care trebuie valorificata la maximum.
Oferta judetului Brasov pune la dispozitia turistilor de pretudindeni zona agroturistica – Vama Buzaului.
Vama Buzaului se afla la confluenta Muntilor Ciucas fiind strabatuta de apa limpede a raului Buzau, situata la o altitudine de 780-800m. Prin factorii de mediu si de relief, asezarea constituie un loc ideal pentru petrecerea vacantelor si weekend-urilor. Localitatea se afla in extremitatea sudica a judetului Brasov, fiind situata la granita a trei judete: Buzau, Covasna, si Prahova. Vama Buzaului se afla la 45Km de municipiul Brasov si 12Km de orasul Intorsura Buzaului, judetul Covasna. Comuna se constituie din 4 sate si numara aproximativ 3 700 de locuitori. Diversitatea factorilor de relief si de mediu au impus necesitatea crearii unor areale protejate; in acest sens o serie de foruri au hotarat ca este timpul ca aceasta zona sa fie valorificata si protejata.
Astfel, cu cativa ani in urma Asociatia Ecologica „Mileniul III” si Agentia de Turism „Nimfa” gestionate de inimosul om de turism, Gheorghe Stanciu cu sprijinul Dl. Pascu Mihai director in cadrul Consilului Judetean Brasov, Consilului Local Vama Buzaului, impreuna cu oamenii de suflet din Regiunea Piemonte din Italia, au hotarat sa puna bazele Asociatiei de Ecoturism Trans-Silva Svap-Ro, cu scopul de a ocroti mediul inconjurator de pe suprafetele protejate din zona Vama Buzaului.
Prin eforturile depuse de cei direct implicati in derularea acestui program agroturistic, se spera ca intr-un termen foarte scurt Vama Buzaului sa devina o destinatie cunoscuta tuturor turistilor.
In acest scop in comuna s-a infiintat in vechea sala de cinematograf – un centru educational-ecologic, iar in imediata apropiere Centrul de informatii turistice si indrumare.
In privinta promovarii si dezvoltarii zonei agroturistice Vama Buzaului s-au stabilit o serie de investitii prioritare.
  • Centrul de inchiriere biciclete de tip „Mountain-Bike”, care pot fi folosite pentru rutele de ciclism montan marcate.

  • Au fost achizitionate mai multe instalatii pentru amenajarea fondului schiabil, in prima faza urmarindu-se a se amenaja o partie de schi fond si daca se va cere, a uneia de schi alpin.

  • Amenajarea unui strand de vara.

  • Infiintarea unei filiale a Muzeului de Etnografie.

  • Organizarea de manifestari culturale periodice, in care sa fie puse in valoare obiceiurile si traditiile locale.

  • Amenajarea unor locuri de popas in zonele de interes turistic major.

Pe langa toate acestea, turistii veniti in zona Vama Buzaului pot practica sporturile de iarna, dat fiind ca stratul de zapada se mentine 4 luni pe an;
plimbari cu sania, partide de pescuit la pastravi in apele cristaline ale afluentilor Buzaului; drumetii montane in diverse directii: Cheile Pirusca, Pirusca Seaca, Pirusca cu Apa, Cascada Urlatoarea Mica (unde se amenajeaza bazine de acumulare a apei pentru aprovizionarea zonei cu apa si unde se preconizeaza un debit de 34,5 m/s de apa, unde accesul va fi interzis); Cascada Urlatoarele- un fenomen hidro-geologic, front liniar de izvoare cu depuneri de masive de tuf calcaros la baza depozitelor de conglomeratie cretacic inferior, care alimenteaza izvoarele cu apa.
Pentru cei care au timp mai mult la dispozitie si doresc sa cunoasca imprejurimile se pot efectua excursii de 1-2 zile in padurile din Masivul Ciucas, accesul facandu-se pe drumul vechi care lega candva Vama Buzaului de Valenii de Munte, Cheia si Drajna. Aici a existat o cale ferata forestiera care transporta materialul lemnos cu o mocanita.
In scopul valorificarii faunei cinegetice, s-au amenajat observatoare pentru a se putea monitoriza fauna carnivorelor mari, reprezentata de ursi, lupi, si rasi, cat si a celorlalte specii de animale care traiesc in habitatul zonei: cerbul comun, pisica salbatica, mistretul, caprioara, etc., care vor fi incluse in programul initiat de Agentia de Turism „Nimfa” Hunting Views in the Romanian Carpathians-Vanatoarea de imagini…..
Oamenii locului sunt gospodari si ospitalieri, principala lor ocupatie fiind pastoritul. Suprafata de pasune comunala insumeaza 2288 de ha, la un efectiv de 6 000 de oi, 400 de cai si mii de vite. O alta indeletnicire a localnicilor este gradinaritul, o mare parte fiind destinata culturii cartofului. Nici livezile de pomi fructiferi nu sunt neglijate, la mare cinste fiind merele.
Pensiunile din zona sunt pregatite sa va primeasca in orice anotimp. In Vama Buzaului sunt 15 pensiuni agroturistice omologate cu 2 margarete.
Turistul aflat intr-o astefel de pensiune poate cunoaste datinile si obiceiurile specifice locului, arta cresterii animalelor (oi, vaci, porci).
Gazdele sunt gospodine desavarsite, pregatindu-va specialitati culinare traditionale, preparate din alimente proaspete, asigurate de gospodarile individuale (lapte, branza, cascaval, carne, fructe, legume) toate produsele fiind naturale. Dintre cele 15 pensiuni omologate la ora actuala, Pensiunea Florea Ciprian se recomanda pentru cei care au gusturi mai rafinate. Serviciile oferite de gazda va vor face sa va simtiti ca acasa. Camerele sunt mobilate cu mobilier confortabil, specific zonei, bucatele sunt pregatite cu bun gust din bucataria traditionala si sunt udate cu bauturi naturale si alese. Pentru cei care vor sa guste viata la tara ii invitam sa o faca la Pensiunea Florea Ciprian, Str. Peste Apa nr.631, Tel. 0268/368457.
In orice anotimp, trebuie sa veniti la Vama Buzaului, bine echipati, deoarece pozitionarea geografica la care este situata asezarea, fac ca, conditiile meteo sa se schimbe radical (localitatile Joseni, Intorsura Buzaului si Vama Buzaului fiind considerate polii frigului).
Accesul in Vama Buzaului se face pe D.N.11, pana in dreptul indicatorului ce va avertizeaza ca trebuie sa va angajati pe Drumul judetean-103 (Atentie o sa fiti surprinsi de faptul ca panoul va va indica ca sunteti pe teritoriul judetului Covasna, dar respectand indicatiile, adica sa va abateti pe DJ. 103, veti constata ca sunteti din nou in jud. Brasov. In acest sens autoritatile locale fac demersuri pentru reglementarea acestei situatii care este de-a dreptul hilara.
Frumusetea naturala a zonei montane, fac din Localitatile Vama Buzaului, Sita Buzaului, Barcani si Intorsura Buzaului, destinatii de viitor ale turistilor care vor dori sa descopere noi locuri fermecatoare din Carpatii nostri.
 
Comentariu poze:
1. Urlatoarea mare
2. Panorama Vama Buzaului
3. Riu de munte.
 
A consemnat, Mihai DANAILA
Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top