Skip to main content

Turist pe Valea Bârgăului

 

În weekendul 13-15 decembrie a.c., am avut plăcerea să fim oaspeții agenției de turism Colibița Travel din Bistrița Bârgăului, care a organizat un infotrip de familiarizare și o mai bună valorificare a potențialului turistic al Văii Bârgăului, implicit a stațiunii Colibița și zonei turistice Piatra Fântănele – Pasul Tihuța. Practic prin efortul comun al tuturor factorilor implicați în fenomenul turistic se dorește crearea unei destinații turistice de calitate, mult mai prezentă pe plan național și internațional.

Agențiile de turism participante au putut cunoaște mult mai bine o parte din oferta turistică a zonei Văii Bârgăului din care fac parte comunele Bistrița Bârgăului, Tiha Bârgăului și Prundu Bârgăului.

Astfel, s-au vizitat atracțiile turistice de referință ale zonei, s-a luat pulsul structurile turistice, ocazie cu care s-au purtat discuții cu proprietari de pensiuni, restaurante și cabane privind oferirea de servicii turistice de mai bună calitate și diversificarea acestora.

Pe parcusul celor 3 zile, s-a vizitat Pasul Tihuța unde se află castelul-hotel Dracula, Mănăstirea Piatra Făntănele, meșteri populari care fac cunoscută și mândră Țara Bârgăului. Totdată s-a vizitat și o stână turistică din Pasul Tihuța care oferă turștilor care vor să cunoască mai multe despre viața ciobanilor din Valea Bârgăului, o întreagă experiență pastorală și gastronomică.

 

Colibița – Poarta spre Călimani

Stațiunea Colibița este aşezată într-o zonă binecuvântată și pitorească a  Văii Bârgăului. Fiind străjuită din 3 părți de Munții Călimani, Bârgăului şi Rodnei, care contribuie foarte mult la crearea minunăţiei zonei.

Peisajul este de o frumuseţe ce-ţi taie respiraţia, iar aerul tare de munte o recomandă ca o destinație de vacanță si relaxare cunoscută și Colibița – Lac de Ozon. Aerul puternic ozonat concurează la puritate cu cel din Alpii, de la altitudini de 2 000 metri.

Până acum 20 de ani, Colibiţa era cândva un simplu sat de munte de la poalele munţilor, în care doar sătenii se bucurau de priveliştea ce le-a oferit-o natura. Însă, în ultimii ani, micul cătun se transformă încet, încet,  într-o veritabilă stațiune.

Staţiunea de la Colibiţa s-a dezvoltat atât de frumos, în jurul lacului de acumulare cu acelaşi nume, care la rândul său a fost format de Barajul de acumulare Colibiţa. Colibița este o stațiune climaterică care se află la o altitudine de 830-900 de metri şi oferă o gamă variată de a-ţi petrece timpul într-un cadru natural de o frumuseţe rară. Din Colibiţa, se pot face drumeţii la: Tăul Zânelor, izvorul de apă minerală Borcut, se poate face un traseu montan de 3,5 ore până în Vf. Bistricioru, la Castel Dracula care se află lângă Pasul Tihuţa.

Începând de la drumeţiile obişnuite, la Colibiţa se poate practica ciclism montan, alpinism, caiac, şi pescuit pentru pasionaţi. Atât în perioada caldă de vară, dar şi iarna, Colibiţa devine o oază de relaxare şi plină de activităţi frumoase. Colibița se află în plin proces de dezvoltare a infrastructurii, se lucrează intens la drumul de acces din stațiune, se are în vedere creearea unei promenande de-a lungul lacului, dar și materializarea unui proiect mai vechi prin amenajarea unei pârtii de schi.

Să sperăm că proiectele care sunt în derulare vor îmbunătăți foarte mult imaginea stațiunii și vom vorbi în curând, despre  un trend la Colibița ca fiind Cool ibița.

 

Prundu Bârgăului – Capitala Bârgăului

Comunele Prundu Bârgăului, Tihna Bârgăului, Bistrița Bârgăului pot oferi turistului redescoperirea satului de odinioară, posibilitatea de a trăi experiențe unice, cum ar fi vizitarea Atelierului de croitorie tradițională a meșterului popular Anicuța Pop din Prundu Bârgăului, care păstrează încă vie arta țesăturilor și pânzeturilor brodate; Atelierul de copt pâine pe vatră cu lemne din Bistrița Bârgăului, unde puteți învăța rețete tradiționale și sănătoase a coacerii pitei. Participarea la sezătorii ca pe vremea bunicilor; Vizitarea văltorii pentru cergi; Ateliere de îmbrăcăminte tradițională; Drumeții montane; Drumul Romanilor, etc.

 

Piatra Fântănele – Ținutul lui Dracula

Dacă în ultimul timp zona Piatra Fânatanele a devenit mai cunoscută prin organizarea Festivalului Usturoiului, acum pentru Piatra Fântănele, autoritățile locale și județene promit ca zona va căpăta un nou look prin implementarea mai vechiului proiect ”Dracula Parc”, care nemeritat a fost confiscat de autoritățile de la aceea dată și mutată locația într-o altă zonă, fără un impact semnificativ.

Prin implementarea acestor proiecte, comunele aparținătoare zonei Bârgăului speră să se promoveze mult mai bine și să aibă o identitate clară, iar zona să fie cunoscută și certificată turistic sub denumirea de ”Țara Bârgăului”.

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top