Skip to main content

 Statiune de odihna, de relaxare de mare atractie, situată la 1 100 m altitudine, așezată la poalele muntelui Cioplea, străjuită din toate părțile de masivele muntoase Postăvarul, Piatra Mare, Bucegi și Baiului, fiind străbătută de râurile Prahova și Timisului, fiind așezarea urbană, aflată la cea mai mare altitudine din România, între 1040-1110 m.

Stațiunea beneficiază de o poziție excepțională, ce deschide privirilor o splendidă panoramă spre Văile Timișului și Prahovei, spre peisajul munților împăduriți din jurul stațiuni.

Predealul, este stațiune ideală pentru petrecerea unui concediu în aer curat, nepoluat, ozonat și în liniște, oferă în același timp și posibilitatea desfășurării unor activități  de odihnă activă și sporturi extreme.

Predealul se află la o distanță de 142 km de București, pe DN 1 la 25 km de Sinaia și la 25 km de Brasșov. Cu trenul – pe magistrlaa feroviară București-Brasov la stația CFR Predeal. Prin poziția sa centrală Predealul este ușor accesibil din orice parte a țării, iar drumul european E 60, ce trece prin oraș, faciliteaza accesul oricarui european spre inima schiului românesc.

File de istorie

Predealul începe să fie cunoscută ca stațiune turistică încă de la începutul secolului al XX-lea.

În zona Predealului s-au descoperit urme de cultură materială din epoca bronzului (1200-800 I.e.n.)

Dezvoltarea așezării începe din anul 1688 când se înfiintează Punctul vamal Timiș. În 1858 vama de la Breaza se mută la Predeal, iar în 1879 se dă în exploatare calea ferată Ploiești-Predeal.

Clima este specifică zonelor alpine, cu aer puternic izonat, temperatura medie anuală fiind de 5 grade celsius.

Climatul Predealului este submontan, cu aer uscat, ozonat. Bicolimatul tonic, stimulator, caracterizat de o presiune atmosferică relativ scăzută, aer curat, fără praf sau substanțe alergene, atmosferă puternic ionizată și bogată în radiații ultraviolete.

Condițiile climatice sunt favorabile pentru tratarea afecțiunilor neurologice, cardiovasculare și respiratorii

Sanatoriul nevroze Predeal este unica unitate de acest profil din țara, cu conditii de cazare și masa de tip hotelier, amplasat într-o zonă geoclimatică de exceptie cu altitudine submontană.

În sanatoriu se aplică: tratament, recuperare, profilaxia oricărui tip de boală mentală, interventie in criza existentială a adultului și adolescentului, interventie în patologia cuplului, psihoterapie individuală și de grup, meloterapie, tehnici de relaxare. Intervenții terapeutice complementare: Fizioterapie, gimanstică aerobică, fitness, gimnastică medicală, drumetii.

Vara temperatura medie este de 19 grade celsius.

Leagăn al schiului românesc

Predeal este o destinație sigură a schiorilor, zăpadă se găsește din abundență de la începutul lunii decembrie până la sfârșitul lui martie. Are avantajul de a dispune de excelente pârtii de schi (7 pârtii cu diferite grade de dificultate) precum și de transport pe cablu modern (telescaun, teleschi, babyskilift) fiind un centru al practicării sporturilor de iarnă deosebit de apreciat (grosimea medie a stratului de zăpadă depasește 40 cm, în luna februarie).

Predealului, pe drept cuvânt i se poate atribui numele de ”leagăn al schiului românesc”, fiind unul din primele locuri unde se practică acest sport al ”săniușului pe picioare” cum îl numește, în 1892, revista Hercules, când un grup de schiori condus de Carol Ganzert, parcurge Clăbucetele Predealului.

De atunci munții din zona Predeal pătrund în sfera de interes a schiorilor: Susaiu este parcurs în 1903, iar Piatra Mare în 1905. ”Clubul sportiv Predeal, înființat în 1926, acționat în direcția iinițierii copiilor în schi și a organizării de concursuri. Acest club a lansat schiori de seamă ca Vasile Munteanu, Ion Nistor, frații Zăpadă etc.

Începând cu anul 1929 Predealul va deveni gazda unor importante competitții de schi, interne și internaționale. Din anul 1932 în zona Diham a activat ”Clubul german de schi” (DSCB), iar începând cu anul 1949 a funcționat, sub diferite denumiri, un liceu cu profil ”schi”.

Grație unei îndelungate activități performante în domeniul schiului, Predealul a dat nume de prestigiu la olimpiade și competiții internaționale: Mihai Bâră, Dumitru Frățilă, Cornel Crăciun, Magdalena Bâră-Morotinenanu etc. Astăzi, Federația Română de Schi își are sediul în Predeal.

Suprafața domeniului schiabil depășește 45 kmp, iar lungimea celor 8 pârtii (incluzțnd Pârtia Cocos din Pârăul Rece) este aproximativ 10 km. Toate pârtiile au intrat într-un mare proces de modernizare prin montarea instalațiilor de iluminat și de produs zăpadă artificială, iar în viitorul apropiat se va amenaja pârtia dintre Clăbucet Plecare și Azuga, din care se vor dezvolta și alte pârtii. Programul ”Superschi în Carpați” va face din zona Predeal un paradis al iubitorilor sporturilor de iarnă.

Pârtia Clăbucet Sosire este cea mai căutată pentru lungimea sa și dotările moderne care îi asigură funcționalitatea pe o perioada indelungata chiar și în zile mai calde.

Plimbare cu telecabina pe muntele Clăbucetul Taurului.

Aici se organizeaza serbari, carnavaluri, diverse alte manifestari de amploare. Confortul modern este asigurat de numeroase hoteluri elegante, vile cochete, pensiuni, atmosfera deconectanta, numeroasele posibilitati de agrement îi confera valentele unei statiuni ce se ridica la standardele internationale.

 

Obiective turistice

Nu trebuie omisă Mănăstirea Predeal care deține o valoroasă catapeteasmă datând din 1740, care poate fi admirată in biserica mănăstirii.

Mounment arhitectonic datând din sec XVIII (ctitoriea călugărului Ioanichie care primise de la paharnicul Grigore Buzoianu terenul pentru construirea unui schit. În 1819 este refăcută din piatră și cărămidă în plan treflat. Pictura aparține lui Nicolae Zugravu).

Biserica Nasterea Maicii Domnului, monument de arhitectură și artă, ridicată între anii 1835-1841, ca biserică de mir, are plan treflat. Pictura mai recentă (1960-1961) aprtine lui Iosif Vasu.

Prima Școală din Predeal a funcționat în chiliile mănăstirii de la 1870, iar în 1873 Pantelimon Vidrighinescu a construit o clădire nouă din cărămidă și piatră.

Monumentul Eroilor situat in piața gării, construit în bronz și piatră de sculptorul C. Baraschi în memoria eroilor căzuți în luptele pentru apărarea gării.

Monumentul Inginerul Carol Gartner, întemeitorul șoselei Predeal-Brașov, construită în 1862.

 

Drumetii la altitudine

Indiferent de anotimp, statiunea este si un important punct de plecare în excursii pe munții din jur care sunt ușor accesibili.

Din Predeal se pot efectua o serie de trasee turistice:

 1. Predeal – Bușteni – Cascada Urlătoarea – retur

 2. Predeal – Timișu de Sus – Cascada Tamina – Vârful Piatra Mare – Susai – Predeal

 3. Predeal – Timișu de Sus – Vf. Calului-Postăvaru-Poiana Brașov-Brașov-Predeal

 4. Predeal – Timișu de Jos – Dâmbul Morii – Cascada și Cascada și Canionul 7 Scări-Vf. Piatra Mare – Susai -Predeal

 5. Predeal – Timișu de jos-Vf. Lâmba-Catepu-Cristianul Mare-Cabana Postăvaru-Poiana Ruia-Cicucuru Mare-Vf. Lâmba și retur

 6. Predeal – Timişul de Jos – Vârful Lamba – Cristianu Mare- Cabana Postăvaru;

 7. Predeal – Timișu de Jos – Dâmbu Morii – Prăpastia Ursului – Vf. Piatra Mare – Peștera de Gheață – Cabana Bunloc-Dârste – Predeal

 8. Predeal – Timişul de Jos – Dâmbu Morii -Prăpastia Ursului – Vârful Piatra Mare; Predeal – Pârâul Rece – Trei Brazi – Predeal.

 9. Predeal – Pârâul Rece-Trei Brazi-Predeal.

 10. Predeal – Complexul Clăbucet – Cabana Gârbova – Orașul Azuga – Predeal  – durata 4- 4 ½ ore, traseu fără dificultate și deosebit de frumos. Din Azuga se revine la Predeal pe Valea Prahovei.

 1. Predeal – Cabana Cioplea – Cabana Susai

 2. Cabana Susai – Vf Cocoșul – Clăbucet Plecare

 3. Clăbucet Plecare – Complex Clăbucet – Cabana Fulg de nea – Predeal

durata 3 ½ – 4 ore, traseu ușor.

 1. Predeal – Hotel ”Cabana Trei Brazi” – Cabana Secuilor – Cabana Timiș-Predeal

durata 3 ore. Traseu usșor, predominant prin pădure

 1. Predea – Pârâul Rece (la Șipote) – Cabana Diham – Pichetul Roșu – Cabana Poiana Izvoarelor-Cabana Gura Diham – Bușteni – Predeal.

 2. Predeal – Dâmbu Morii – Canionul 7 Scării – Vf. Piatra Mare – Piatra Scrisă – Predeal.

Durata 7-8 ore, Traseu dificil. Tronsonul Predeal-Dâmbu Morii se parcurge cu trenul până la stația CFR Timișul de Jos sau cu autobuzul.

Parcurgând aceste trasee, putem admira frumuseţea unor monumente naturale unice: Cascada Dracului sau Cascada Tamina, a doua, ca mărime, din Europa.

 

Trasee Mountain Bike

1. Predeal-Cabana Poiana Secuilor-Valea Cheii-Cabana Cheia-Cabana Cerbu-Pârâul Rece-Predeal.

– Caracterisici: Traseu de dificultate medie.

Puncte de interes – Cheile Râșnoavei, zonă cu multe trasee de aplinism. Cabanele de pe traseu.

Recomandat: Tuturor categoriilor de cicliști cu conditie fizică medie.

Punct de inchiriere bicilete: Cabana Fulg de nea.

2. Predeal – Valea Rasnoavei – Cabana Diham – Cabana Poiana Izvoarelor – Cabana Gura Diham-Valea Cerbului-Busteni-Azuga – Predeal.

Recomandat: Tuturor categoriilor de ciclisti. Punct de inchiriere biciclete: Cabana Fulg de Nea.

3. Predeal – Valea Limbășel-Valea Azuga-Predeal

Caracteristici: Traseu de dificultate medie de-a lungul uneia din cele mai frumoase văi din munții Gârbova.

Puncte de interes: Cabanele Cioplea, Susai, sorica, Păstrăvăria. Cantoanele pastorale Ștevia și Turcu.

Recomandat: tuturor categoriilor de cicliști cu condiție fiziciă medie.

Punct de închiriere biciclete: Cabana Fulg de Nea.

Trasee de escalada

Muntii Postăvarul – Cheile Râșnoavei

Santinela Cheilor: GD=3B< LC=8.

Peretele sud-estic, roca calcaroasa.

Accesul se face din DN73A Predeal-Rasnov sau din Predeal-hotel Trei Brazi, se poate ajunge pe potecile marcate cu triunghi albastru si galben iar de la halta CFR Timi;u de Sus, triunghi rosu. Santinela cheilor (Creasta Generalului) este traseul clasici prin definitie al zonei.

Surplombele de Aur>

GD=6A, LC=8

Peretele sud-estic, roca calacaroasa.

Accesul se face ca la Santinela Cheilor.

Unul din cele mai dure trasee din Postavarul.

 

Traseee de escalada Muntii Piatra Mare

Piatra Scrisa

Peretele nord-estic

Se ajunge din Predeal pe poteca marcata cu maracaj alabstru si maracaj in cruce rosie in 2 ½ ore.

De la stânga la dreapta se succed traseele:

– Hornul UDU-GD=3 B; LC=3

– Hormul sud-variantă GD=3 B; LC-3

– Diagonal GD-4 B; Lc=3

– Traseul Central GD -5B; LC-3

– Traseul V. Măciuca GD=5A; LC=3

– Muchia sud-Estică GD=4B; LC=3 și alte trasee cu grad de dificultate între 2-3.

Prăpastia Ursului:

Peretele sudic. Din Valea Timișului-DN! În dreptul cabanei Dâmbul Morii se ramifică un drum forestier.

În continuarea lui pe marcajul cu galben conduce spre deflileul 7 scări. Din aceasta se ramifică spre stânga triunghi albastru care trece pe la baza peretelui Prăpastia Ursului, unde se află o suită de 9 trasee cu gradul de dificultate între 3 și 5 A.

Peretele ușor accesibil și pe timp nevaforabil, chiar și iarna, oferă un bun teren de antrenament.

Cascada Dracului situată pe valea Dracului în masivul Piatra Mare

Cascada 7 Scări-120 m diferență de nivel a doua ca lungime din Europa

Cascada Tamina -30 m diferență de nivel, situată în M. Piatra Mare

Peștera de gheață accesibilă turiștilor, aproximativă 30 m, în masivul Piatra Mare.

 

Agrement

Casa de cultură cu săli de expoziții, confernințe, simpozioane, spectacole de teatru și cinema, biblliotecă organizează diferite cursuri.

Cluburi și discoteci: The Office (cabana Cioplea), Pârâul Rece, Miilenium, Hotel Orizont, Meteor, Hotel Premier

Psicină: Hotel Orizont

Saună și fitness: Hotel Orizont, Hotel Premier, Hotel Carmen, Hotel Carpați, Holiday.

Terenuri de tenis și badminton: Hotel Orizont, Cabana Fulg de Nea, Pârâul Rece.

Plimbare cu telecabina pe muntele Clăbucetul Taurului.

 

În jurul Predealului

Pentru zilele în care timpul nefavorabil ne oprește de la bucuria petrecerii vacantei în mijlocul naturii, la numai 25 km, Brașovul ne așteaptă cu ofertă generoasă de muzee, săli de spectacol, monumente astfel:

Vechile fortificații ale secolului XV-XVII Turnul Alb și Turnul Negru, Bastionul Țesătorilor, Poarta Ecaterina (1599), Casa Sfatului (astăzi Muzeul de Istorie), Casa Negustorilor (1539) astăzi restaurantul Cerbul Carpatin, Biserica Sf Nicolae sec, XV, Muzeul primei școlii românești din Schei, Biserica Bartholomeu (1260) în stil gotic timpuriu, Biserica Neagră (1384-1477) este cea mai mare construcșie în stil gotic dintre Viena și Istanbul. Si lista ar putea continua.

Poiana Brașov

La 13 km de Brasov, pe soseau modernizată sau la 5 ore de Predeal pe traseu marcat.

 

03.01.2010, ora 13:00

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top