Consiliul Județean Cluj, împreună cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj şi primăriile și consiliile locale ale comunelor Sâncraiu, Geaca, Chiuiești și Viișoara invită publicul iubitor de folclor duminică, 8 septembrie, la “Serbările fiilor satului” din localitățile Alunișu (com. Sâncraiu), Geaca și Viișoara precum și la tradiționala serbare câmpenească “Pintea Grigore Viteazul” de la Chiuiești.
La Alunișu, străveche așezare românească situată la poalele Vlădesei, festivitățile vor începe la ora 12.30, în fața troiței din localitate, cu un “Te Deum” dedicat eroilor locului și cu depuneri de coroane. Va urma, în curtea școlii generale, lansarea monografiei “Alunișu, satul de sub Horaița Vlădesei“, scrisă de către octogenarul profesor Nicolae Șteiu, supranumit “Dascălul Apusenilor”, autor a numeroase cărți dedicate zonei. Lucrarea, apărută sub egida Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, la Editura <>, face parte din mult mai amplul proiect editorial al Centrului, proiect care se întinde pe nu mai puţin de 15 ani şi în cadrul căruia au fost editate aproximativ 40 de monografii ale localităților din județul Cluj. Monografia ce urmează a fi lansată este dedicată alunișenilor, care și-au statornicit un anumit mod de viață, o civilizație populară care a îmbrățișat întreaga viață materială și spirituală a țăranilor. În ceea ce îl priveşte, autorul cărții consideră că lucrarea, masivă, de 250 de pagini, “este încă o dovadă a cugetării potrivit căreia, dacă ai plecat din satul tău, nu înseamnă că ai și scos satul din tine.” Lansarea monografiei va fi urmată de un spectacol folcloric susținut de orchestra profesionistă “Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și de soliștii Amalia Codorean Chindriș, Mariana Morcan, Florin Bota, Adrian Buza și Adrian Socaciu. Totodată, cu acest prilej, publicul va avea ocazia să urmărească și un program de dansuri populare susținut de ansamblurile folclorice din localitățile Mărișel și Beliș.
La Geaca, “Sărbătoarea fiilor comunei” va începe la ora 9.30 cu o slujbă religioasă, un „Te Deum” pentru eroi, depuneri de coroane, precum și cu inaugurarea noului sediu al primăriei și al căminului cultural. Va urma un consistent program folcloric, susținut de soliștii Felix Gălan, Ioan Dordoi, Aurel Șuteu, Mihaela Grindean, Georgeta Bala, Anuța Mânecan, frații Ioan și Grigore Zegrean din Ceaba, acompaniați de orchestra “Cununa Transilvană“ a C.J.C.P.C.T. Cluj. Îşi vor mai aduce aportul ansamblurile locale din Geaca, Cătina, Cămăraș, Mociu, Pălatca, Sărmaș, Țaga, Frata și Taraful lui Stângaciu. Seara va continua cu tradiționalul “Joc la Geaca” și cu un recital al componenților „Școlii vedetelor“: Timea Lorinț, Adina Varga și Denisa Pârja.
La Viișoara, manifestările dedicate sărbătoririi fiilor satului vor debuta la ora 12.00 cu o paradă a portului popular, după care vor continua, începând cu ora 15.00, la Grădina de vară din localitate, cu un spectacol folcloric la care vor participa invitați precum: Fanfara “Promenada” Câmpia Turzii, Vasile Conea, Ana Munteanu, Orchestra “Doina Arieșului” (dirijor Nelu Gabor), Ansamblul “Mugurelul” Câmpia Turzii, Ansamblurile din Urca, Ceanu Mare, Tritenii de jos, Viișoara.
La Chiuiești, serbarea câmpenească “Pintea Grigore Viteazul” va începe la ora 13.00, constând dintr-un spectacol folcloric susținut de interpreții Traian Ilea, Felix Gălan, Claudiu Moldovan, Ioan Dordoi, familia Urșan, Petre Petruse, Cornelia Ardelean și de artiștii Casei de Cultură din Gherla.