In statiunea covasneana, Baile Balvanyos s-a desfasurat cea de-a VII-a editie a Festivalului Internaţional „Pomana Porcului”.
Evenimentul este organizat in fiecare an de catre CJ Covasna, Antrec Covasna si Primaria comunei Turia din componenta caruia face parte statiunea Balvanyos.
Manifestare are ecouri internationale, iar ea marcheaza sfarsitul iernii si intrarea in postul Pastelui. Manifestarea urmareste pastrarea, continuarea si promovarea traditiilor gastronomice, culturale si folclorice specific zonei.
Vineri seara, intr-o ambianta placuta concurenti si invitatii acestora, au asistat la tragerea la sorti, ocazie cu care fiecare echipa a facut cunostinta cu cealalta echipa cu care a fost nevoita sa imparta porcul de 100 kg.
La aceasta editie au participat 17 echipe venite din toata tara dar si cateva echipe din Ungaria. In acest an echipele participante au venit din toate colturile tarii: Localitatea Beharca, judetul Dolj, mai multe echipe din judetele Covasna, Mures, iar Bucovina a fost reprezentata de o echipa mixta compusa din specialisti in arta preparatelor culinare din carne de porc, din comuna Vorona (Botosani) si Maramures. Dealtfel echipa din Bucovina inscrisa in concurs de ARTTEC Romania, a beneficiat de o sustinere frenetica prin acompanientul mesterului si rapsodului popular, Gh. Tugui.
Conditiile meteo nefavorabile din ţară, dar şi din toata Europa, au creat o serie de neplaceri, in ce priveste participarea unor echipe in concurs, astfel echipele din Croatia, Slovacia si Germania s-au vazut nevoite sa renunte la deplasare, iar echipele din Ungaria, au reusit sa ajunga la festival, cu ajutorul trenului.
Sâmbătă dimineaţă, fiecare echipa imbracata in portul popular specific regiunii care au reprezentat-o au defilat la locul festivalului. Dupa transarea grasuneilor de peste 100 kilograme, a inceput practic forfota în bucatarie, pentru prepararea nu doar mîncăruri gătite, ci şi preparate tradiţionale de iarnă, precum cîrnaţii, catalboşii, tobă etc
Vrednici gospodari si maestri in arta preparatelor traditionale, la orele amiezii erau deja cu mesele pline de bucate tradtionale, pregatitie dupa retete specifice zonei care au reprezentant-o. Dupa incheirea procesului de jurizare, turisti prezenti au fost serviti cu produse preparate si tuica fiarta.
Seara sa incheiat cu celebra pomana a porcului si un impresionant foc de artificii. In cursul zilei de duminică, membrii echipelor participante care au vrut sa de-a jos kilogramele au avut posibilitatea sa faca cu o plimbare cu sania la Lacul Sfânta Ana. Unde cei prezenti au gustat din plin peripetiile dar si andrenalina de care au dat cativa dovada. De precizat ca traseul de la cabana Sf. Ana pina la Lac, in iernile bogate poate fi folosit aca partie naturala pentru sanius. Daca aveti drum prin zona nu o sa regretati.
21.02.2012, ora: 13:30