Skip to main content

  

Parcul Natural Lunca Muresului este inclus in Reteaua Natura 2000 ca urmare a Hotararii nr. 1.284 din 24 octombrie 2007, privind declararea ariilor de protectie speciala avifaunistica si a ORDINULUI nr. 1.964 din 13 decembrie 2007 privind instituirea regimului de arie naturala protejata a siturilor de importanta comunitara.

  1. Diversitatea si unicitatea resurselor naturale

Turistii trebuie sa stie ca Parcul Natural Lunca Muresului este o locatie ideala pentru ecoturism in care deja se deruleaza programe ecoturistice. Ei pot vedea, cu usurinta, pasari cu un colorit minunat (pescarasul albastru, prigoria dumbraveanca). Acestea au o combinatie de culori (albastru, verde, portocaliu) care la prima vedere dau impresia de a fi din tari exotice si nu specii indigene. Ele pot fi vazute atat in excursiile facute cu canoe pe Mures, cu barca cu motor, cat si pe traseele de biciclete marcate in interiorul arii protejate. Peisajul oferit de raul Mures si de insulele care sunt de-a lungul lui fac ca zona sa fie minunata si tot mai atragatoare de la un an la altul pentru tot mai multi vizitatori.
 
Parcul Natural Lunca Muresului este situat in vestul Romaniei, in judetele Arad si Timis, limitrof zonei fiind chiar orasul Arad (centrul sau se gaseste la 4 km de limita estica a zonei) cu o populatie de 173.000 locuitori. Parcul Natural Lunca Muresului se intinde de la Arad pana la granita maghiara, de-a lungul raului Mures. Are o suprafata de 17.455 ha si include zona indiguita a Muresului; este o zona inundabila (o inundatie la fiecare trei ani) situata intre digurile construite pe fiecare parte a raului si intre terasele inalte ale aceluiasi rau. Lunca Muresului Inferior este un ecosistem tipic de zona umeda cu ape curgatoare si statatoare, cu paduri aluviale, galerii de salcii si plopi, precum si zavoaie si sleauri de campie, important loc de cuibarire si pasaj pentru cca. 200 de specii de pasari, multe dintre ele fiind sub un regim strict de protectie pe plan international.
Zona a fost desemnata ca Sit Natura 2000 „Lunca Muresului Inferior” pentru diversitatea de habitate din zona: Ape statatoare oligotrofe pana la mezotrofe cu vegetatie din Littorelletea uniflorae si/sau Isoă«to-Nanojuncetea, Lacuri eutrofe naturale cu vegetatie tip Magnopotamion sau Hydrocharition, Lacuri distrofice si iazuri, Rauri cu maluri namoloase cu vegetatie de Chenopodion rubri si Bidention, Tufarisuri subcontinentale peri-panonice,Comunitati de liziera cu ierburi inalte higrofile de la nivelul campiilor, pana la cel montan si alpin, Pajisti aluviale din Cnidion dubii, Pajisti de altitudine joasa (Alopecurus pratensis Sanguisorba officinalis), Paduri ripariene mixte cu Quercus robur, Ulmus laevis, Fraxinus excelsior sau Fraxinus angustifolia, din lungul marilor rauri (Ulmenion minoris), Zavoaie cu Salix alba si Populus alba, dar si pentru speciile de mamifere : Lutra lutra (Vidra, Lutra), Spermophilus citellus (Popandau, Suita), speciile de amfibieni si reptile: Bombina bombina (Buhai de balta cu burta rosie), Emys orbicularis (Broasca testoasa de apa), Triturus cristatus (Triton cu creasta), Triturus dobrogicus (Triton cu creasta dobrogean), speciile de pesti: Aspius aspius (Avat), Cobitis taenia (Zvarluga), Gobio albipinnatus (Porcusor de nisip), Gobio kessleri (Petroc), Gymnocephalus baloni (Ghibort de rau), Gymnocephalus schraetzer (Raspar), Misgurnus fossilis (Tipar), Pelecus cultratus (Sabita), Rhodeus sericeus amarus (Boare), Sabanejewia aurata (Dunarita), Zingel streber (Fusar), Zingel zingel (Pietrar), speciile de nevertebrate: Anisus vorticulus (Melcul cu carlig), Cerambyx cerdo (Croitor mare), Chilostoma banaticum, Coenagrion ornatum (Tarancuta), Dioszeghyana schmidtii, Eriogaster catax, Euphydryas maturna, Lucanus cervus (Radasca, Ragacea), Ophiogomphus cecilia, Theodoxus transversalis (Melc), Unio crassus (Scoica de rau), speciile de pasari Alcedo atthis, Aquila pomarina, Ardea purpurea, Aythya nyroca, Anthus campestris, Botaurus stellaris, Caprimulgus europaeus, Chlidonias hybridus, Ciconia ciconia, Ciconia nigra, Circus aeruginosus, Circus pygargus, Circus cyaneus, Crex crex, Coracias garrulus, Dryocopus martius, Dendrocopos syriacus, Dendrocopos medius, Egretta garzetta, Egretta alba, Falco columbarius, Gavia arctica, Haliaeetus albicilla, Hieraaetus pennatus, Himantopus himantopus, Ixobrychus minutus, Lullula arborea, Lanius minor, Lanius collurio, Milvus migrans, Mergus albellus, Nycticorax nycticorax, Pernis apivorus, Picus canus, Phalacrocorax pygmeus Philomachus pugnax, Platalea leucorodia, Sylvia nisoria, Tringa glareola, Aquila heliaca si specia de plante: Cirsium brachycephalum (Palamida). Lastun de mal la cuib
Pe langa acestea, zona are un peisaj minunat dat de raul Mures si padurea de lunca care este strabatuta de acesta. Malurile sunt adesea ascunse de perdele de vegetatie formate de vita salbatica sau sunt gaurite de zeci de cuiburi ale lastunilor de mal sau a prigoriilor. Specii ca starcii cenusii, egretele mici constituie o prezenta permanenta, care doar cu ghinion nu se pot vedea intr-o excursie organizata de-a lungul raului. Iarna aceste pasari sunt inlocuite de rate salbatice si de egrete albe. Padurile – galerie cu aspect amazonian, siragul de insule si plajele cu nisip fin reprezinta alte obiective naturale care incanta prin splendoarea lor.
Nufarul alb
Balta Bezdin este situata in inima Parcului Natural Lunca Muresului, in portiunea cea mai salbatica. Din mai pana in septembrie, in functie de regimul hidrografic acest luciu de apa este acoperit de nuferi.
Cele doua manastiri foarte vechi din interiorul parcului, respectiv Manastirea Hodos-Bodrog, cea mai veche asezare monastica din tara noastra, cu viata monahala neintrerupta, avand ca prima atestare documentara o diploma data de Regele Bela al III-lea in anul 1177 si Manastirea Bezdin (imaginea alaturata)- una dintre putinele manastiri ortodoxe sarbe din Romania care se mai pastreaza, datand din anul 1539.
Complexitatea si calitatea ofertei turistice: infrastructura turistica, servicii turistice, programe turistice
Infrastructura turistica a ariei protejate cuprinde:
un centru de vizitare si doua puncte de informare turistica;
doua observatoare;
doua platforme de belvedere;
trei trasee de biciclete amenajate si marcate;
doua barci cu motor;
cinci canoe;
un caiac;
28 de biciclete;
numeroase panouri informative.
Oferta turistica include excursii cu canoe, cu bicicleta, trasee tematice, vizitarea unor monumente istorice si culturale, excursii cu barca cu motor, urmarirea animalelor salbatice in observatoare. Oferta nu se limiteaza numai la vizitarea Parcului Natural Lunca Muresului, dar propune in cadrul anumitor programe turistice si vizitarea unor rezervatii naturale din Judetul Arad care sunt administrate tot de personalul ariei protejate.
 
In acest moment aria protejata Lunca Muresului dispune de o infrastructura turistica dezvoltata care cuprinde un centru de vizitare al ariei protejate (Centrul de vizitare Ceala) si doua puncte de informare turistica (Punctele de informare turistica Pecica si Cenad) amplasate la estul, centrul si, respectiv, vestul ariei protejate. In toate aceste trei locatii vizitatorii pot obtine informatii despre ceea ce pot vizita in aria protejata de atractiile turistice si traseele recomandate. Pe langa aceste constructii, s-au modernizat sau chiar realizat 12 drumuri de acces in aria protejata. De asemenea, in aria protejata sunt construite doua observatoare din lemn pentru urmarirea animalelor salbatice (mamifere si pasari).
Unul dinte acestea este Observatorul „Prundul Mare” (imaginea alaturata), ce are acest nume dupa denumirea zonei de protectie speciale in care este amplasat. Prin amplasarea si amenajarea optima a acestui observator se pot observa cu usurinta mamiferele mari care traiesc in aceste locuri. Observatorul are o platforma la inaltimea de 4m si este amplasat intr-un brat mort al raului Mures. Fiind izolat fonic si termic, turistii pot vedea in conditii de confort maxim, in cele mai neprielnice conditii meteorologice, animale salbatice in libertate. In functie de perioada din an in care vizitatorii ajung aici, se pot vedea ciute cu iezi, cerbi falnici, familii simpatice de mistreti sau caprioare, in permanenta adulmecand aerul si scrutand orizontul si nenumarate specii de pasari. In timpul iernii observatorul se poate incalzi, astfel incat confortul sa fie cel mai inalt. Timpul ideal de observare a mamiferelor mari este la asfintitul soarelui si, ca urmare, se propune un interval de 2 ore de asteptare pentru a spori sansele de a le vedea in apropierea observatorului. In aceasta perioada se pot afla amanunte despre modul de viata al speciilor, comportamentul si hrana preferata cu ajutorul panourilor informative amplasate in interior. Amplasarea acestuia intr-un brat mort al Muresului face ca, dupa inundatiile periodice, in zona sa se hraneasca numerosi starci cenusii, egrete mici si rate salbatice, devenind astfel un observator ideal si pentru turism ornitologic.
O alta infrastructura turistica care este realizata pentru iubitorii de natura, este Observatorul Andras Libus (imaginea de mai sus) . Este un observator pe doua nivele, cu accesul liber, din care orice persoana are posibilitatea sa urmareasca pasarile care cuibaresc, vaneaza sau se hranesc aici. Observatorul este amplasat in apropierea Manastirii Bezdin, pe un teren inundabil, un adevarat paradis pentru pasarile de apa, mai cu seama in perioada inundatiilor. Pot fi urmarite pasari ca: starcii cenusii si de noapte, egrete albe, lisite, rate salbatice, lastuni, prigorii, gainuse de balta si o multitudine de pasari rapitoare. Caprioarele, iepurii, vulpile, sau mistretii nu sunt straine acestui loc si va pot oferi oricand o surpriza placuta prin aparitia lor plina de viata. Observatorul a fost denumit „Andras Libus” in memoria pasionatului ornitolog al Orasului Pecica.
Langa Balta Bezdin sunt construite doua platforme de belvedere de pe care poate fi admirata frumusetea locului si nuferii care sunt infloriti din mai pana in august. In preajma baltii sunt amplasate numeroase panouri informative cu speciile are pot fi observate aici. Platforma de belvedere
Raul Mures este principala componenta a peisajului Parcului Natural Lunca Muresului si o atractie careia putini ii pot rezista. Oferta turistica la inceput era axata mai mult pe plimbari cu barca cu motor, oferind posibilitatea turistilor de a admira peisajele din Lunca Muresului din cele doua barci traditionale, cu o capacitate de 6 locuri fiecare. Acum administratia Parcului Natural Lunca Muresului propune ca aceasta lume sa fie urmarita mult mai de aproape prin excursiile cu canoe, care pot fi inchiriate de la administratia arie protejate. Astfel se pot pune la dispozitia turistilor 5 canoe cu o capacitate de doua sau trei locuri, precum si veste de salvare, recipiente pentru depozitarea alimentelor si saculete impermeabile. Deviza noastra in organizarea excursiilor cu canoea este: „Alegeti punctul de plecare si destinatia, de restul ne ocupam noi”. Ne ocupam de imbarcarea turistilor in canoe, de asigurarea de servicii de ghid si chiar de transportul acestora, toate in functie de solicitarile vizitatorilor. La destinatie se pot pune la dispozitie chiar si biciclete pentru cei mai aventurieri care doresc sa se intoarca cu bicicleta, parcurgand in cateva ore un traseu de biciclete cum este acela prin padure intre Pecica si Arad. Acesta este de fapt unul din cele trei trasee de biciclete deja marcate si amenajate din Parcul Natural Lunca Muresului. Toate pornesc de la marginea Municipiului Arad din extremitatea estica a ariei protejate si ghideaza turisti in aria protejata, intru-un traseu in circuit de cca. 13 km lungime sau chiar pana la extremitatea vestica a ariei protejate (Cenad) pe un traseu de cca. 80 km lungime. Infrastructura turistica a ariei protejate cuprinde si un numar de 28 de biciclete care pot fi inchiriate in principal de la Centrul de vizitare Ceala.
Excursie cu canoe pe Mures
Administratia Parcului Natural Lunca Muresului promoveaza o serie de activitati turistice cu un caracter ecologic, astfel incat impactul asupra mediului sa fie cat mai redus. Cele mai importante activitati turistice in cadrul parcului nostru sunt:
excursii pe Mures cu ambarcatiuni usoare de tip caiac-canoe ce pot fi inchiriate de la sediul administratiei din Arad sau de la punctele de informare turistica Pecica si Cenad;
plimbari cu bicicleta pe traseul Ceala, traseul Arad – Pecica prin padure si traseul Arad – Pecica – Sampetru German – Cenad, ultimul strabatand tot parcul de la est spre vest. Inchirierea de biciclete de teren pentru vizitarea parcului si parcurgerea acestor trasee se poate face si de la sediul administratiei din Padurea Ceala si de la punctele de informare turistica Pecica si Cenad;
urmarirea mamiferelor mari in libertate din Observatorul Prundul Mare si a pasarilor din Observatorul Bezdin, construite in acest scop in zona Rezervatiei Naturale Prundul Mare; accesul la observatorul pentru mamifere mari se face contra cost, putand fi folosit si in conditii de temperaturi foarte scazute, datorita posibilitatii de a fi incalzit;
vizite ghidate pe teritoriul intregului parc, pe trasee tematice care includ Balta cu nuferi, arborete naturale de lunca, Manastirile Hodos – Bodrog si Bezdin, sau situri arheologice;
In ceea ce priveste posibilitatile de cazare, pe langa numeroasele hoteluri si pensiuni turistice din Municipiul Arad, Nadlac, Sannicolaul Mare, Pecica, Cenad situate insa in afara ariei protejate, in interiorul acesteia exista urmatoarele locatii turistice:
Pensiunea Maria – situata in apropierea localitatii Bodrogul Nou, judetul Arad ;
Pensiunea Zori de Zi – situata pe malul Muresului, langa Padurea Ceala ;
Cabana Lir – situata pe malul Muresului, langa Padurea Ceala;
Cabana Lac- situata langa lacul Mortaret din Padurea Ceala;
Cabana MacDon – situata pe malul Muresului, langa Padurea Ceala.
In total, cele 6 locatii ofera un numar de 70 de locuri de cazare.
Intru-cat unitatea noastra administreaza si mai multe rezervatii naturale din Judetul Arad oferta noastra ecoturistica este concentrata si pe vizitarea unora dintre ele. Astfel este Rezervatia Naturala Runcu Grosi situata in Situl Natura 2000 „Drocea”. Ea contine o padure naturala seculara de fag si gorun, in care turistii pot admira un peisaj monumental si specii ca salamandra, mistretul, pisica salbatica etc. De altfel, primul program prezentat in continuare include aceasta posibilitate de vizitare.
 
Programe turistice
 
1
Denumire program: Ecotur in Parcul Natural Lunca Muresului si Rezervatia Naturala Runcu Grosi
Descrierea programului turistic
Programul include plimbari cu bicicleta, cu canoe, urmarirea pasarilor si mamiferelor din observatoare, vizitarea unei manastiri si a unei biserici ortodoxe, vizita unei paduri naturale de fag si gorun, a unui salas si a unei biserici ortodoxe.
Prima zi
Punctul de plecare este Centrul de Vizitare Ceala, situat in padurea cu acelasi nume din apropierea Municipiului Arad (4 km din centrul orasului). Se face o plimbare cu bicicleta in Padurea Ceala dupa care are loc imbarcarea in canoe. Plimbarea cu canoe are loc de la Arad la Pecica (cca 25 km pe apa) dureaza 3-4 ore. La sosire se serveste masa de pranz intr-un cadru placut, la un restaurant din apropierea locului de acostare. Se trece Muresul cu bacul si se merge pe dig pana la manastirea Bezdin. Vizita la Manastirea Bezdin, dupa care cu ajutorul binoclurilor se pot observa pasarile din observatorul ornitologic situat in apropierea acestei manastiri. Deplasarea spre Centrul de vizitare Ceala se face apoi cu mijloace auto.
Cina si cazarea au loc la Centrul de vizitare Ceala
Ziua a doua
Dupa micul dejun are loc plecarea cu masina in Rezervatia Naturala Runcu Grosi situata la 75 km de Arad. Are loc vizita unei paduri cvasi-virgine de gorun si fag urmand un traseu amenajat in aceasta padure. Dupa servirea pranzului la marginea acestei rezervatii se va vizita un salas folosit de localnicii din Grosii Noi ca adapost pentru animale.
La final se va vizita o biserica ortodoxa de lemn din localitatea Grosii Noi.
Dupa intoarcerea in Arad se va servi cina la Centrul de vizitare Ceala.
Ziua a treia
Dupa servirea micului dejun are loc o plimbare cu biciclete de la Arad la Pecica pe un traseu cu o lungime de cca. 25 km in cea mai mare parte de-a lungul Raului Mures. Este o plimbare placuta care se prin care se ajunge de multe ori la Mures, putandu-se vedea pasarile care cuibaresc sau se hranesc de-a lungul lui. La sosire se serveste tot la acelasi restaurant masa de pranz. Tot cu bicicleta are loc o deplasare pana in zona de protectie integrala Prundul Mare. Aici se viziteaza balta cu nuferi si zona de protectie integrala Prundul Mare. Seara pot fi urmarite animale salbatice din Observatorul Prundul Mare.
Cina si cazare la Centrul de vizitare Ceala
 
Programul turistic este valabil incepand cu luna martie pana in luna octombrie.
Durata programului: Program turistic de 3 zile care include 3 nopti de cazare, 4 mese pe zi,
Pret desfasurare program/persoana: 149 Euro (include inchirierea binoclurilor si bicicletelor, vesta de salvare, ghid din partea administratiei parcului, transportul, cazarea si mesele)
Echipament necesar pentru turisti: pelerina de ploaie, ochelari de soare, palarie de soare. In plus, este foarte important ca fiecare turist sa aiba cel putin 2 litri de apa pe parcursul traseului (in timpul verii, pantofi de teren).
 
Dificultate/cerinte fizice minime: Parcurgerea programului turistic presupune un efort fizic mediu spre ridicat si nu este recomandat minorilor neinsotiti si nici persoanelor care, din diverse motive, nu pot depune efort fizic pentru mai multe ore.
 
2.
Denumire program: Urmarirea pasarilor si mamiferelor mari din observatoare si vizitarea Manastirii Bezdin si a zonei de protectie integrala Prundul Mare
 
Descrierea programului turistic
Deplasare Bezdin – urmarire pasari din observatorul ornitologic Andras Libus – vizitarea Manastirii Bezdin- masa de pranz -vizitarea zonei de protectie integrala Prundul Mare – urmarirea animalelor salbatice din observatorul Prundul Mare – deplasare Arad
 
Turistii sunt preluati cu microbuzul de la Centrul de Vizitare Ceala, situat la 4 km de centrul Municipiului Arad, in Padurea Ceala, si sunt transportati in zona Bezdin, respectiv Zona de protectie integrala Prundul Mare, la 35 km de Municipiul Arad. Langa Balta Bezdin, loc de cuibarire si hrana pentru multe pasari de apa, administratia parcului a construit un observator pe doua nivele de unde se pot urmari pasarile de pe toata balta. Fiecare participant printr-un binoclu poate observa pasarile care sunt aici.
Se va vizita si Manastirea Bezdin, una dintre putinele manastiri ortodoxe sarbesti care se mai pastreaza si care dateaza din anul 1539. Este situata in imediata vecinatate a baltii. Tot aici se serveste si masa de pranz.
De aici se face o vizita in zona de protectie integrala Prundul Mare, dupa care la lasarea serii pot fi urmarite mamifere mari din Observatorul Prundul Mare.
Numarul maxim de turisti intr-un grup – 18 (minimum 3).
 
Durata programului: 8 ore (inclusiv pregatirea prealabila, vizitarea Manastirii Bezdin si transportul retur la Arad)
Pret desfasurare program/persoana: 19 euro (include transportul de la Centrul de Vizitare Ceala pana la Balta Bezdin si retur, binocluri, accesul la observatoare si ghid din partea administratiei parcului, masa de pranz)
Echipament necesar pentru turisti: imbracaminte adaptata sezonului.
 
Dificultate/cerinte fizice minime: efort fizic minim
3.
Denumire program: Efort mare, satisfactii maxime in Parcul Natural Lunca Muresului
Descrierea programului turistic
Deplasare cu canoele de la Arad la Pecica – masa de pranz – plimbarea cu bicicleta de la Pecica la Arad
 
Programul incepe cu deplasarea cu canoea de la Arad la Pecica parcurgandu-se un traseu cu o lungime de cca. 20 km. La sorirea in Pecica se serveste pranzul la un restaurant situat la 500 m de rau. Traseul inapoi spre centrul de vizitare Ceala se parcurge cu bicicleta pe un traseu de cca. 25 km lungime situat in cea mai mare parte de-a lungul Muresului. Este traversat Muresul Mort, unul din cei mai poluati afluenti ai Muresului, se poate vizita un arboret de chiparos de balta si o cetate veche care ultima dada a fost atestata documentar in secolul al XVIII – lea. Este o plimbare placuta care se prin care se ajunge de multe ori la Mures, putandu-se vedea pasarile care cuibaresc sau se hranesc de-a lungul lui.
Bicicletele, canoele si celelalte echipamente necesare sunt puse la dispozitie de administratia parcului.
Este cel mai apreciat eco-tur din Parcul Natural Lunca Muresului. De-a lungul raului, salciile aplecate formeaza adevarate tuneluri prin care turistii trec, purtati de valurile line ale Muresului. Dat fiind numarul mare de specii si exemplare de pasari din zona, este foarte probabil sa fiti insotiti in calatoria dumneavoastra de astfel de vietati minunate. Insulele coplesite de vegetatie si plajele cu nisip de pe traseul propus de administratia parcului, completeaza o priveliste unica, iar ghidul va va oferi informatii interesante despre Lunca Muresului.
 
Numarul minim de turisti intr-un grup este cinci, iar numarul maxim 18.
 
Durata programului: 8 ore (inclusiv pregatirea prealabila)
 
Pret desfasurare program/persoana : 29 Euro (include ghid din partea administratiei si inchirierea bicicletelor)
Echipament necesar pentru turisti – echipament sport.
 
Dificultate/cerinte fizice minime: efort fizic mare
4.
Denumire program: Admirarea padurii de lunca si vizitarea unor puncte arheologice si minunatii ale naturii cu bicicleta
Descrierea programului turistic
Excursiile pe bicicleta prin padurea de lunca, cu ghid specializat, va pot oferi mai multe satisfactii decat poate va asteptati. Punctul de plecare pentru aceste tururi este Centrul de Vizitare din Padurea Ceala, situat la 5 km de centrul Municipiului Arad. Se vor vizita puncte precum Cetatea Turceasca, Cel mai gros arbore din padure, Arboretul de chiparos de balta, Raul Mures.
Numarul maxim de turisti intr-un grup – 25.
Durata programului: 3 ore (inclusiv pregatirea prealabila)
 
Pret desfasurare program/persoana : 7 Euro (include ghid din partea administratiei)
 
Echipament necesar pentru turisti: echipament sport.
Dificultate/cerinte fizice minime: efort fizic mediu
 
5.
Denumire program: Vizitarea zonei Rezervatiei Naturale Prundul Mare – ecosisteme palustre, acvatice, forestiere, Balta cu Nuferi
Descrierea programului turistic
Turistii sunt preluati cu microbuzul de la Centrul de Vizitare Ceala, situat la 5 km de centrul Municipiului Arad, in Padurea Ceala, si sunt transportati in zona Bezdin, respectiv Rezervatia Naturala Prundul Mare, la 35 km de Municipiul Arad. Numarul maxim de turisti intr-un grup – 10 (minimum 3).
Se va vizita si Manastirea Bezdin, una dintre putinele manastiri ortodoxe sarbesti care se mai pastreaza si care dateaza din anul 1539.
 
Pentru servirea dejunului, se poate apela la un serviciu de catering, in functie de numarul si preferintele participantilor.
Numarul maxim de turisti intr-un grup – 20 (minimum 3).
Durata programului
 
5 ore (inclusiv pregatirea prealabila)
Pret desfasurare program/persoana: 15 Euro (include ghid din partea administratiei)
 
Echipament necesar pentru turisti – echipament adaptat conditiilor meteo
 
Dificultate/cerinte fizice minime – efort fizic minim
 
  1. Desfasurarea de activitati de marketing, in special de tipul celor care evidentiaza identitatea locului, tiparirea de brosuri, panouri informative, indicatoare, utilizarea de noi tehnologii pentru prezentarea ofertei turistice

In afara acestor programe turistice promovate direct de catre noi mai exista alte programe prin care diverse trasee sau locatii din parc sunt promovate prin alte site-uri cum este www.arad-bekes-turism.ro, iar o brosura in acest sens este prezentata anexat.
Parcul Natural Lunca Muresului dispune de un web-site in care sunt promovate aceste oferte ecoturistice, www.luncamuresului.ro
Aria protejata este inscrisa si in site-ul Wikipedia in limba engleza.
De-a lungul timpului a fost realizata o intensa promovare turistica a zonei prin realizarea de brosuri, pliante, fluturasi, albume foto.
In interiorul Parcului Natural Lunca Muresului sun amplasate numeroase panouri informative care subliniaza anumite monumente istorice sau anumite aspecte legate de biodiversitate.
Parcul Natural Lunca Muresului a participat la expozitii si targuri desfasurate in Arad, Bucuresti sau Budapesta.
Centrul de vizitare Ceala
Parcul Natural Lunca Muresului detine un centru de vizitare si doua puncte de informare turistica. Centrul de vizitare Ceala este situat la 4 km de Municipiul Arad in interiorul ariei protejate, la extremitatea estica a acesteia. Cladirea a fost realizata in cadrul unui proiect Phare CBC si a fost finalizata in anul 2006, asadar toate dotarile si facilitatile sunt noi. Dispune de 13 camere pentru cazare, sala de conferinte de 70 de locuri, bucatarie dotata complet, sala de mese de 35 de locuri, laborator cu 15 statii de lucru, sala de expozitii.
Numarul total de paturi simple de la Centrul de Vizitare este 34, impartite dupa cum urmeaza:
10 camere a cate 2 paturi;
1 camera cu 3 paturi;
1 camera cu 4 paturi;
Punctul de informare Pecica
1 camera cu 7 paturi.
Fiecare camera are baie proprie, televizor, acces internet si telefon (local).
 
Punctul de informare turistica Pecica este amplasat in intravilanul Orasului Pecica la cca. 200 m de limita ariei protejate. Dispune de o sala de prezentare, doua camere cu cate doua paturi, o bucatarie si un grup sanitar.
 
Punctul de informare Cenad
Punctul de informare turistica Cenad este localizat in interiorul ariei protejate, langa localitatea Cenad, la extremitatea vestica a ariei protejate. Dispune de o sala de prezentare, o camera cu doua paturi si un grup sanitar.
 
Pentru promovarea ecoturismului in zona exista parteneriate si cooperari. Astfel o prima colaborare in acest sens s-a realizat cu Parcul National Cris Mures din Ungaria in cadrul proiectului Phare CBC „Protejarea si dezvoltarea luncii raului Mures”, derulat intre ani 2001 – 2006. Acest prim proiect a avut o componenta importanta de dezvoltare a turismului in aria protejata, partenerii nostri ajutandu-ne cu vizite de informare in diverse locuri din Ungaria si Austria.
In vederea implementarii proiectului Phare CBC de promovare a turismului in zona de granita a Romaniei cu Ungaria, „Europa, Aradul si Bekesul te asteapta!”, Parcul Natural Lunca Muresului a realizat un parteneriat de colaborare cu Fundatia Romano – Germana din Arad. Parteneriatul s-a derulat in perioada 2007-2008 si s-a materializat prin participarea la mai multe seminarii mixte, romano-maghiare, derulate atat in Romania cat si in Ungaria, stabilirea unor contacte intre ofertantii de servicii turistice din cele doua tari. De asemenea, colaborarea a dus la tiparirea unor materiale promotionale de tip brosuri si cataloage cu 12 pachete turistice mixte si realizarea unei pagini de internet care sa promoveze aceste oferte.
Un alt parteneriat semnat este cel cu Centrul Zonal Ecologic Ard pentru crearea de conditii ecologice de vizitare in zona de protectie integrala Prundul Mare, situata in Parcul Natural Lunca Muresului. Parteneriatul s-a derulat pe parcursul a sase luni in anul 2007.
Parcul Natural Lunca Muresului a semnat un parteneriat de colaborare cu Asociatia Turistilor Montani din Arad in luna aprilie a anului 2008. Scopul parteneriatului a fost implementarea proiectului „Alternative sanatoase in valorificarea timpului liber”. Prin acest proiect s-au marcat si implementat in teren mai multe trasee turistice, printre care si Traseul Cicloturistic European E7, care traverseaza mai multe tari din Europa, iar in Romania intra in zona Nadlac din Parcul Natural Lunca Muresului. In acest parteneriat a mai fost implicata si organizatia ne-guvernamentala (ONG) de promovare a turismului „Condor Club Arad”, precum si „Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Arad”.
Toate aceste parteneriate sunt prezentate anexat.
Participarea la proiecte locale/regionale/nationale/internationale pentru dezvoltarea ecoturistica a zonei precum: campanii ecologice, cursuri pentru practicarea ecoturismului in zona ariilor protejate, organizarea de evenimente si alte actiuni atractive din punct de vedere turistic care sa implice comunitatea locala.
In perioada 2003 – 2006, echipa de implementare, si ulterior Administratia Parcului Natural Lunca Muresului, a implementat proiectul PHARE CBC „Protejarea si Dezvoltarea Luncii Raului Mures” care a avut o valoare totala de 2,67 milioane de Euro. In cadrul acestuia, o componenta importanta a fost reprezentata de promovarea turismului in aria protejata. Prin acest proiect s-a realizat infrastructura turistica a parcului, respectiv s-au construit:
un centru de vizitare, cu o suprafata desfasurata de 1200 mp in Padurea Ceala din apropierea Municipiului Arad;
un punct de informare turistica de 80 mp in localitatea Pecica din Parcul Natural Lunca Muresului;
un a doilea punct de informare turistica de 40 mp in localitatea Cenad, la limita vestica a parcului
doua observatoare pentru urmarirea faunei in libertate, unul pentru pasari si al doilea pentru mamifere mari;
12 drumuri de acces in principalele zone ale ariei protejate;
o masina de teren folosita la transportul turistilor si la tractarea remorcii cu ambarcatiuni;
un microbuz de 8+1 locuri, folosit la transportul turistilor;
4 ambarcatiuni de tip canoe si una de tip caiac, folosite in organizarea excursiilor pe Raul Mures
8 biciclete, folosite in organizarea excursiilor prin padure;
binocluri, veste de salvare si alte echipamente necesare desfasurarii programelor turistice
Proiectul Phare CBC „Europa, Aradul si Bekesul te asteapta!”, a fost implementat in perioada 2007-2008 si s-a materializat in conceperea a 12 pachete turistice romano-maghiare din zona de granita a celor doua tari. Acestea au fost promovate la doua targuri de turism din Romania si Ungaria prin pliantele si cataloagele realizate din proiect si prin pagina web destinata colaborarii amintite.
In primavara anului 2008 s-a inceput implementarea proiectului „Alternative sanatoase in valorificarea timpului liber” in cadrul caruia Parcul Natural Lunca Muresului este partener. Proiectul isi propune sa ofere turistilor cat mai multe oportunitati de valorificare a timpului liber intr-un mediu placut, in special prin curatarea si marcarea mai multor trasee turistice in aria protejata. Pana in prezent exista trei astfel de trasee care pot fi parcurse pe jos sau cu bicicleta, un al patrulea urmand sa fie implementat in vara lui 2009.
Au fost derulate si proiecte turistice cu impact asupra categoriilor sociale defavorizate
In anul 2006 a fost finalizat un al doilea observator pentru urmarirea pasarilor la care intrarea a fost astfel realizata incat accesul la primul nivel sa se poata face si de catre persoanele cu dizabilitati locomotorii. De asemenea, accesul la Centrul de vizitare Ceala se poate efectua si de catre astfel de persoane pe doua rampe inclinate situate atat la intrarea principala cat si la intrarea din spatele cladirii.
 
 
Adresa: Padurea Ceala FN
Localitatea: Arad
Judet: Arad
Tara: Romania
 
Telefon fix: tel: 0257.258.010
Fax:

fax: 0257.258.010

www.luncamuresului.ro

  

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top