Skip to main content
Obiective turistice în staţiunea Buşteni
 
Casa Memoriala Cezar Petrescu
Casa scriitorului Cezar Petrescu a fost construita in anul 1918 (arhitectura traditionala) de catre familia avocatilor Elena si Dionisie Hobilescu, care o folosit-o casa de vacanta pana in anul 1937, cand a fost cumpărata de scriitorul Cezar Petrescu, care a locuit aici cu familia în perioada 1937 – 9 martie 1961. La scurt timp dupa decesul scriitorului, sotia impreuna cu ceilalti mostenitori au donat-o statului roman
    Muzeul Memorial Cezar Petrescu a fost inaugurat la data de 17 decembrie 1967, figurand in prezent ca Sectie a Muzeului Judetean de Istorie si Arheologiea Prahova. Cladirea de-a lungul timpului a suferit o serie reparatii partiale in 1977 si 1992.
Interiorul pastreaza nestirbit vechiul stil : mobilier rustic, scoarțe vechi, ceramica romaneasca, statui si tablouri, peste 10 000 de volume si reviste, toate donate de urmasii lui Cezar Petrescu, dezvaluie la acest mare scriitor si publicist, doua trasaturi majore, pretuirea artei populare si marea pasiune pentru carte. O mare parte din scrieriile sale se adreseaza copiilor, fiind traduse in 22 de limbi, scriitorul insusi traducand literatura din franceza si rusa. Expozitia documentara prezinta documente originale, acte de familie, de stare civila, de studii si profesionale, corespondenta si manuscrise, fotografii si editii princeps ale operei scriitorului. Alaturi de acestea se intalnesc traduceri facute de Cezar Petrescu (1892 – 1961), traduceri ale operei sale in alte limbi, lucrari de grafica executate de scriitor.
   Cabinetul de presa de la etajul II cuprinde colectii de ziare si reviste, adunate de catre scriitor incepand din anii de liceu.
– Localitate Busteni
Adresa:  Strada Tudor Vladimirescu, nr. 2
Telefon 0244 / 321.080
Program de vizitare
Luni – Inchis
Marti: 09:00 – 17:00
Miercuri: 09:00 – 17:00
Joi: 09:00 – 17:00
Vineri: 09:00 – 17:00
Sambata: 09:00 – 17:00
Duminica: 09:00 – 17:00
Ghid asigurat limba romana si franceza
 
Monumentul „Ultima grenada „
Monumentul „Ultima Grenada” – monument ridicat in anul 1928, in memoria eroului Caporal Vasile Musat” dar si eroilor cazuti in primul razboi mondial. Monumentul este situat in fata Garii CFR Busteni, a fost ridicat prin grija patronului Fabricii de Hartie Otto Schiel. Este opera sculptorului Dumitru Barlad si reprezinta pe caporal aruncand grenada in tabara dusmana cu mana dreapta ce-i mai ramasese teafara.
 
Biserica Domneasca
Biserica Domneasca: Zidita din piatra de cariera, este o copie redusa a Manastirii Horezu, prin arhitectura, dotarile interioare si vechimea sa, intrand in randul monumentelor remarcabile ale orasului. Biserica Domneasca – construita in anul 1889, ctitorie a regelui Carol I si a reginei Elisabeta pictati in marime naturala in pronaos, se remarca prin arhitectura deosebita, dotarile interioare (icoanele din interior sunt originale fiind pictate Gheorghe Tattarescu)
In forma de cruce cu doua turle de forme diferie, a fost ridicata de constructori italieni condusi de Pietro Dreossi. Mobilierul este din stejar masiv, iar catapeteasma, considerata a fi cea mai frumoasa din Romania, a fost lucrata la Viena.Icoanele originale pastrate, sunt pictate de Gheorghe Tatarascu si ucenicii sai. Pictura originala din altar are acelasi autor ca si la Manastirea Sinaia – Agnes Exner. 
 
Crucea de pe Caraiman
„Crucea de pe Caraiman” – Cel mai mare si valoros monument al orasului Busteni, unic in tara, este Crucea Eroilor Neamului cazuti pe campurile de lupta pentru intregirea neamului. A fost construita intre anii 1926-1928 prin grija Majestatii Sale Regina Maria si amplasata pe saua muntelui Caraiman, la cota 2291 m. Crucea este executata din profile de otel, asezata pe un soclu din beton armat, iar in interiorul acestuia se afla o incapere care a adapostit initial dinamul generator de energie electrica care alimenta cele 300 de becuri a 500 W fiecare. Inaugurarea monumentului a avut loc la 14 septembrie 1928, de ziua Sfintei Cruci – ziua Eroilor Neamului, ocazie cu care pentru prima oara locuitorii Vaii Prahovei Superioare au privit Crucea Eroilor luminata pe timpul noptii.
Dimensiunile monumentului sunt impresionante avand inaltimea de 48 m si latimea de 14 m. In anul 2005 Monumentul a fost racordat la energia electrica a orasului prin eforturile si grija domnului Primar Ec. Emanoil Savin iar in noptile cand cerul este senin, privitorului i se ofera o imagine feerica prin aparitia unei cruci imense inconjurata de numeroase stele de pe bolta cereasca.
 
Sfinxul din Bucegi alt. 2216 m
Prin aspectul sau omenesc, creaza o imagine tulburatoare: fata proportionata, buze severe, barbie voluntara. Din punct de vedere istoric si chiar mistic, Sfinxul este reprezentarea unei divinitati supreme din timpuri pelasge. Aspectul sau omenesc este asociat cu o expresie de suveranitate si putere, acest lucru fiind evidentiat prin fata proportionata, buze severe si barbia voluntara. Pelasgii au fost anteriori grecilor, triburile lor au fost raspandite mai ales in zona Marii Egee. Dupa toate probabilitatile avem o reprezentare a supremei divinitati a timpurilor pelasge. Pelasgi au fost triburi preindoeuropene care au populat indeosebi regiunea Marii Egee, pana la migratia triburilor grecesti, extinzandu-se astfel pana in Elada, Asia Mica si Egipt. Sfinxul reprezinta, dupa istoricul N. Densusianu, „Figura cea enorm de colosala din Carpatii Daciei si care ne infatiseaza o expresie suverana de demnitate si o imensitate de putere ce nu putea sa reprezinte decat pe zeul cel mare, national al triburilor pelasge, caruia i-au fost consacrate peste tot locul inaltimile cele mai impunatoare ale muntilor”. Multi istorici merg pana acolo incat spun ca Sfinxul de la Gizeh, Egipt, este o copie a celui de pe platforma Bucegilor. Acest lucru se bazeaza pe niste asemanari care sunt mai mult sau mai putin intamplatoare, cum ar fi faptul ca Sfinxul din Bucegi are aceeasi inaltime cu cel egiptean, de la Gizeh. In sprijinul acestei ipoteze vine si constatarea asemanarii Sfinxului din Bucegi cu o statuie a lui Zeus descoperita in Italia si pastrata actualmente la Vatican. Acest bust prezinta trasaturile lui Zeus intr-o figura barbara, severa caracteristica tracilor. Iata o serie de asemanari care fundamenteaza ipotezele expuse: actualul Sfinx al Bucegilor are aceeasi inaltime cu Marele Sfinx egiptean de la Gizeh. Desi toate zeitatile Egiptului au corpuri omenesti si capete de animale, Sfinxul de la Gizeh are corp de leu si cap de om.
Situat la 10 minute de cabana Babele, marele Sfinx din Bucegi, a fost fotografiat, se pare, pentru prima data, prin anul 1900, dar din fata, si nu din profil, asa cum apare in imaginile „uzuale”. El a fost denumit astfel abia incepand din anul 1936. Imaginea de sfinx a aparut in momentul in care stanca, azi inalta de 8 m, cu o latime de 12 m, a fost privita dintr-un anumit unghi, avand drept reper o axa ce porneste de la el catre Baba Vantoaselor, cum i se spune unei stanci din preajma. Stanca cu infatisare de om priveste spre cercul de precesie al echinoctiilor. Megalitul capata conturul cel mai limpede la data de 21 noiembrie, cand apune soarele. 
 
Babele
Babele sunt formatiuni stancoase situate in apropiere de varful Baba Mare (altitudine 2292 m), situat in masivul Bucegi din Carpatii Meridionali.
Alaturi de Sfinx se inalta grupul de stanci cunoscute sub numele de „Babele”. Pastrand legatura cu Sfinxul ele au fost supranumite „Altarele ciclopice din Caraiman” fiind inchinate Pamantului si Cerului, Soarelui si Lunii ca si lui Marte, zeu al razboiului si al agriculturii. Despre aparitia lor s-au format legende si teorii. Unii cercetatori apreciaza ca agenti modelatori au fost apa si vantul cu sprijinul inghetului si dezghetului. Se are in vedere si alternanta rocilor, gresii si calcare de pe platou. Insa nu poate fi negata interventia umana la finisarea formelor mai mult sau mai putin regulate. Pana acum, nici o dovada stiintifica nu a putut explica pe de-a intregul acest fenomen si astfel, legendele in jurul acestor stanci se dezvolta in continuare, unind realitatea cu supranaturalul
Accesul poate sa fie cu telecabina din Busteni sau cu piciorul de la Busteni pe Valea Jepilor sau pe creasta Bucegilor de la cabana Piatra Arsa.
 
Cascada „Urlatoarea”
Cascada Urlatoarea din Muntii Bucegi este una dintre cele mai spectaculoase din Romania, atat prin debit, cat si prin inaltime (15 metri). Cascada Urlatoarea este o cascada formata de paraul Urlatoarea, aflata in apropierea traseului turistic care duce din Busteni spre Platoul Bucegi pe valea Jepilor Mari. La punctul numit „La Gratar” drumul se bifurca, spre dreapta, poteca marcata cu triunghi albastru duce la Cabana Piatra Arsa.
Linistea este tulburata de un vuiet puternic, iar din spatele stancilor apare Cascada Urlatoarea. In zona veti descoperi ca exista si alte casacade mai mici, desfasurate pe cateva zeci de metri mai sus, pe cele doua paraise, Urlatoarea Mare si Urlatoarea Mica.
 
Castelul Cantacuzino – construit in anul 1910 de catre printul Gheorghe Grigore Cantacuzino zis „Nababu”
Porecla de Nababu a primit-o din cauza averii sale impresionante. Se spunea ca ar fi putut pava intreaga curte aferenta castelului cu monede de aur. Castelul este inconjurat de cascade, grote si fantani arteziene. Aici gasiti una din cele mai frumoase colectii de tapiserii din tara. Este in topul primelor castele din Romania din punct de vedere architectural. Multa vreme castelul a functionat ca sediu al Sanatoriului Ministerului de Interne, urmand ca dupa finisarea noului sediu al sanatoriului, sa fie repus in circuitul turistic.
 
Casa Romano-Franceza.
Amplasata in centrul orasului vis – a – vis de Primaria orasului Busteni ( Bulevardul Libertatii – 174 ) se gaseste Casa Romano – Franceza ( CRF ), institutie care are drept scop raspandirea culturii si civilizatiei romane prin orice mijloc legal in zona Vaii Prahovei (de la Campina la Predeal). In acelasi timp CRF asigura legatura dintre cele doua localitati infratite Moissy – Cramayel – Franta ( departamentul Saint -et – Marnel – localitate situata la aproximativ 35 Km in sud – estul Parisului ) si orasul Busteni. Asociatiei de Infratire Busteni – Moissy – Cramayel si sediul Consortiului Local Busteni.
 
Casa de cultura – Casa de cultura construita in 1886 are o istorie deosebita. La sfarsitul secolului XVIII-lea a functionat ca scoala. In prezent Casa de cultura functioneaza ca un amplu complex cultural in care isi desfasoara activitatea si Biblioteca Oraseneasca. Casa de cultura dispune de o sala cu 260 locuri, fiind dotata cu instalatie moderna de lumini si sonorizare
Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top