Skip to main content

Mănăstirea Sfânta Elena de la Mare

La data de 24 iunie 1926, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane avea sa hotarasca infiintarea manastirii “Tatlageac”, in localitatea Domnita Elena (astazi 23 August). Din pacate, lipsa fondurilor a dus la amanarea construirii acestui sfant lacas de cult.

In prezenta Altetei Sale Principesa Elena, a marelui istoric Nicolae Iorga, a PS Gherontie al Constantei (Tomisului) si a altor autoritati central si locale, in ziua de 2 iunie 1929, avea sa se puna piatra de temelie a manastirii. Cu aceasta ocazie i-a fost atribuit numele de “Sfanta Elena de la Mare”, in corespondenta interinstitutionala fiind utilizate , insa, in perioada imediat urmatoare, ambele denumiri.

Pana la mijlocul secolului al XX-lea, ansamblul ecleziastic a fost constituit dintr-un paraclis de lemn, o casa din chirpic cu patru camera si doua Sali, o casa din piatra cu trei camera si o sala, o bucatarie, un Sopron pentru animale si doua hambare.

La data de 3 octombrie 1950, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane avea sa hotarasca desfiintarea manastirii, constructiile fiind demolate, iar paraclisul demontat si transportat la Schitul “Sf. Pantelimon” din Techirghiol.

Dupa 1990, intre preocuparile Arhiepiscopiei Tomisului se regasesc  si cele privind reinfiintarea unor foste asezaminte monahale din Dobrogea. Astfel, la data de 1 martie 1991, Permanenta Consiliului Eparhial a hotarat reinfiintarea Manastirii “Sfanta Elena de la Mare”.

IPS Lucian, alaturi de un sobor de preoti, in ziua de marti, 14 mai 1996, avea sa puna piatra de temelie a noului asezamant monahal “Sfanta Elena de la Mare” din satul Schitu, comuna Costinesti, nu foarte departe de vechiul amplasament al celui desfiintat in anul 1950, cu dorinta de a impulsiona viata monahala, dar si pentru a revitalize viata crestina a acestui taram apostolic dintre Dunare si Marea Neagra.

Sfintirea bisericii cu hramul “Sfintii Imparati Constantin si Elena” a fost realizata la data de 21 mai 1998 de IPS Lucian, iar a picturii, cativa ani mai tarziu, la 29 mai 2005 de catre IPS Teodosie, in prezenta ctitorilor si staretei, Stavrofora Maria Vasile, care la 1 decembrie 2005 a trecut la cele vesnice.

La data de 4 martie 2006 a fost instalata stareta, de catre IPS Teodosie, monahia Ciprina Negoescu, prin stradania careia este dusa mai departe viata monastic de obste a acestui sfant locas de cult.

Biserica Manastirii “Sfanta Elena de la Mare” adaposteste moaste ale Sfantului Nifon, Patriarhul Constantinopolului si ale Sfintilor Mucenici Zotic, Atal, Camasie si Filip de la Niculitel, judetul Tulcea.

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top