Skip to main content

Info Schi pentru Weekendul Magic de Crăciun: 25-28 Decembrie 2014

 

Crăciun cu soare, săniuş şi schi, iar la final poate cu ceva fulgi de nea!
 

Raport privind starea domeniilor schiabile şi a pârtiilor de schi din România

E evident că ne confruntăm cu un Crăciun atipic, temperaturi de primăvară care te duc mai degrabă cu gândul la vacanţa de paşti. Dar lucrurile se vor schimba simţitor în noaptea de vineri spre sâmbătă, când cu siguranţă Moş Crăciun îşi recuperează reni de pe plajă şi merge spre casă la Polul Nord să scuture serios globuleţul cu fulgi de nea.

Dar chiar dacă am fi avut zăpadă, probabil că există un interes scăzut pentru aer curat şi mişcare în detrimentul oalei cu sarmale, pentru că altă explicaţie nu există, în condiţiile în care multe pârtii care erau practicabile, preferă să fie închise. Doar trăim în România, iar astfel de stări de lucruri pentru noi sunt normale; în zile de sărbătoare, weekend-uri, când există aflux mare de turişti, stăm cu centrele de informare turistice închise, iar cum orice lucru "bun" este molipsitor, se pare că virusul de iarnă s-a transmis şi pe pârtii….

Situaţia pârtiilor de schi pentru Weekendul Magic de Crăciun: 25-28 Decembrie 2014 se prezintă, astfel:
 

Stațiunea Azuga

La Azuga, situaţia râmâne în mare, neschimbată. Iată că un investitor cu potenţial mic dar pasionat şi dedicat sporturilor de iarnă, reuşeste să menţină practicabile pârtiile care le are în administrare. Dacă este să ne uităm în curtea vecinului, care se făleşte că este mult mai potent financiar dar care dă dovadă pentru a nu ştiu câta oară de nepricepere, iar ca să punem sare pe rană să mai dezvăluim că domeniul schiabil din Azuga urma să fie administrat în totalitate de această firmă, vă imaginaţi că sezonul de schi la Azuga, ar fi fost un eşec total. Dar cum mai există şi justiţie, pentru cei care sunteţi în cunostinţă de cauză, aţi aflat că planul mizerabil pus la cale de Primărie şi Azuga Resort a fost dejucat de sabia dreptăţii.

Prin urmare, pârtiile administratate de Debreczy Alex SRL se prezintă în continuare în bune condiţii. Se poate schia pe pârtia Cazacu Începători cunoscută de schiori şi localnici Debreczy dar şi pe pârtia Cazacu Variantă, pe ambele pârtii stratul de zăpadă este între 20 -25 cm.

Detalii pârtii de schi Azuga

 

Staţiunea Sinaia

La Sinaia, practicarea sporturilor de iarnă este posibilă doar pe pârtiile aflate pe platou, cele din Valea Soarelui şi Valea Dorului. Se poate schia de la Cota 2000, până la Cota 1500. Stratul de zăpadă este de de aproximativ 30 cm, nefiind uniform. Pârtiile de la altitudine sunt bătute, marcate, balizate și pregătite pentru asaltul pasionaților de sporturi alpine, cu toate acestea vântul puternic care suflă deseori în rafale puternice, poate provoca oricând neplăceri prin închiderea instalaţiilor de transport pe cablu sau spulberarea stratului de zăpadă, fâcând impracticabile porţiuni bune din pârtii.

Detalii pârtii de schi Sinaia

 

Stațiunea Predeal

La Predeal, stratul de zăpadă bătătorit este de aproximativ 18 cm, râmâne practicabilă doar pârtia de schi Clăbucet.

Deschiderea oficială a sezonului de schi 2014-2015 este programată pentru data de 27 decembrie, începând cu ora 16:00 debutează noul sezon de schi la Predeal. Manifestarea începe cu Parada lui Moș Crăciun care pleacă din Piaţa Gării pe DN 1 până la Pârtia de schi Clăbucet. Caravana Santa Claus de la Coca Cola ajunge la Predeal şi va oferi cadouri celor mici. 

În cadrul evenimentului de deschidere a sezonului de schi, începând cu ora 17:00, pe pârtia Clăbucet vor avea loc demonstraţii specifice sporturilor de iarnă. Demonstraţiile vor fi susţinute de  formaţia Salvamont Predeal, jandarmi montani, vânători de munte şi şcolile de schi din staţiune. La baza pârtiei va încălzi atmosfera Andreea Bălan şi Shift, eenimentul se va încheia cu un foc de artificii.

Pe pârtia Clăbucet s-a amenajat Căsuţa lui Moş Crăciun, unde copii sunt invitaţi la atelierul de creaţie şi vor avea parte de o serie de activităţi distractive. Cei mici îşi vor putea face Selfie cu Moş Crăciun.

Pe toată durata vacanţei de iarnă în staţiune, în Piaţa Gării are loc Târgul Sărbătorilor, unde se comercializează dulciuri, decoraţiuni de sărbători şi produse tradiţionale.

Pentru acces pe pârtiile de schi de la Predeal, Bușteni și Sinaia se poate achiziționa abonamentul skipass care dă dreptul utilizatorului să schieze pe oricare din pârtiile care le gestionează Teleferic Prahova.

Detalii pârtii de schi Predeal
 

Stațiunea Poiana Brașov

În Poiana Brașov sunt practicabile tronsoanele superioare ale pârtiilor situate pe Masivul Postăvarului: Lupului, Sulinar, Kanzel, Drumul Roșu. Stratul de zăpadă artifical şi bătătorit pe pârtii este între 20 – 40 cm. Pârtia Bradul rămâne nepracticabilă, stratul de zăpadă nu este mai mare de 10 cm şi cu greu rezistă "asaltului" temperaturilor dar şi micilor schiori, dar a devenit locul potrivit şi preferat  pentru învăţăcei. Tarifele pentru acces la instalaţiile de transport pe cablu care deservesc pârtiile de schi au rămas la nivelul sezonului trecut.

Detalii pârtii de schi Poiana Braşov

 

Staţiunea Şureanu

Începând de marţi, s-a deschis sezonul de schi la Şureanu. Stratul de zăpadă pe pârtiile situate în Munţii Şureanu măsoară aproximativ 25 cm. Sunt deschise pârtiile de schi Auşel 1, 3 şi Curmătura 1, 3.

Începând din acest an, pe siteul www.schisureanu.ro funcţionează streaming-ul live pe camerele web montate la Domeniul schiabil Şureanu. Administratorul pârtiei a montant un număr de 3 camere pentru a oferi posibilitatea turiştilor şi schiorilor, să vadă în timp real condiţiile meteo, practicabilitatea pârtiilor de schi şi existenţa zăpezii.

Acces: Sebeș – Șugag – Lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – Mânăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704).

Distanța rutieră față de Sebeș este de 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.

Starea drumului între Sebeș și Lacul Oașa (Transalpina): drumul este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de mici porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil de către orice tip de autovehicul.Practicabilitatea drumului este acceptabilă, însă condiţiile de iarnă impun pe anumite tron

Detalii pârtii de schi Şureanu

 

Stațiunea Păltiniș

Imagini live cu atmosfera de distracţie şi starea pârtiilor pot fi văzute la noi pe site la legăturile de mai jos, rămân practicabile în continuare pârtiile Arena şi Platoş, stratul de zăpadă bătătorit este în medie de 25 cm.

streaming live Arena – Platoş și Panorama Sibiului – Poiana Poplăcii

Detalii Pârtii de schi Arena Platoş

În ce priveşte pârtiile de schi Onceşti, acestea sunt momentan impracticabile.

Detalii pârtii de schi Onceşti Păltiniş

 

Bălea Lac

La Bălea Lac stratul de zăpadă măsoară aproximativ 72 cm, există risc însemnat de avalanşe, prin urmare practicarea sporturilor de iarnă-sporturilor alpine este interzisă. La peste 1800 m altitudine, atât în Masivul Făgăraş cât şi în Munţii Bucegi, stratul de zăpadă este mai consistent şi mediu stabilizat pe pantele suficient de înclinate, iar creşterea temperaturilor şi insolaţia va umezi şi îngreuna suplimentar stratul. Declanşarea avalanşelor, atât de placă cât şi de topire, este posibilă, atât la supraîncărcări slabe dar şi în mod spontan.

Dar cu toate acestea să stiţi că puteţi urca sus la Bălea Lac să vedeţi minunăţia din gheaţă care este pregătită anul acesta. Hotelul de Gheaţă va fi inaugurat în data de 25 decembrie. O vizită la Bâlea Lac este o plăcere oricând, însă iarna vârfurile acoperite cu zăpadă din jurul hotelului par şi mai spectaculoase decât de obicei. Tema acestui sezon este “Zodiacul”, temă care va sta la baza fiecărui eveniment organizat, dar şi la designul interior al camerelor.

Detalii Pârtii de schi Bălea

 

Stațiunea Rânca

La Rânca condiţiile de schi se menţin în condiţii excelente, media stratului de zăpadă depăşeste 30 cm. Sunt practicabile partiile de schi M1, M2, Teleschi M3, Teleschi M4 şi Junior (Plopu).

Detalii partii de schi Rânca

 

Borsec

Pârtia de schi Speranţa este bătătorită şi pregătită pentru afluxul de turişti şi schiori. Grosimea stratului de zăpadă pe pârtia Speranţa este de maxim 25 cm.

Staţiunea Borsec vă oferă în sezonul de iarnă un peisaj deosebit, cu zăpadă din belşug. La o distanţă de 200 m de staţiune iubitorii sporturilor de iarnă au la dispoziţie cel mai modern complex de schi din zonă (trei pârtii alăturate – pârtia principală cu o lungime de 680 m şi grad de dificultate mediu, două pârtii alăturate, prima cu o lungime de 726 m şi grad de dificultate uşor, cea de a doua cu o lungime de 814 m şi grad de dificultate uşor ), practicabil şi seara, fiind dotat cu instalaţie nocturnă. Pârtia principală beneficiază de instalaţie de teleschi şi de instalaţie pentru producerea zăpezii artificiale. În incinta complexului funcţionează un centru de închiriat echipamente sportive specifice, restaurant cu terasă, staţie salvamont. Locuitorii vă pun la dispoziţie sănii trase de cai pentru plimbări pe traseele înconjurate de brazi seculari. O atracţie deosebită reprezintă şi concursul internaţional de atelaje canine, care se organizează de 5 ani consecutiv şi care se bucură de un mare succes în rândul vizitatorilor. Concursul de atelaje canine pentru acest sezon este programat pentrum weekendul 10-11 ianuarie 2015. Tradiţionala Serbare a Zăpezii şi diferitele concursuri de schi vă aşteaptă pe parcursul sezonului de iarnă. Experienţa dobândită de-a lungul anilor anteriori demonstrează că, Borsecul prin microclimatul său, este un loc ideal pentru menţinerea sănătăţii dar şi pentru recreere.

Detalii pârtii de schi Borsec

 

Staţiunea Harghita Băi

Se va putea schia doar pe pârtiile Ciskipe strat de zăpadă estimat 25 cm.

Detalii pârtii de Harghita Bai

 

Staţiunea Harghita-Mădăraşi

Toate pârtiile de schi vor fi funcţionale din 26 decembrie, pe pârtie stratul de zăpadă este de maxim 18 cm, se schiază în condiţii dificile.

Detalii pârtii de schi Harghita – Mădăraşi

 

Staţiunea Straja

La Straja se poate schia în condiţii foarte bune pe toate pârtiile din staţiune. Media stratului de zăpadă este de 40 cm.

Detalii pârtii de schi Straja

 

Staţiunea Cavnic

În Maramureş, la Cavnic, în cadrul resortului de schi Icoana sunt funcţionale pârtiile de schi Icoana 2 şi 3 dar şi tubingul, stratul de zăpadă este între 30-40 cm. La Complexul Roata, sunt funcţionale pârtiile de schi Roata 1 şi 2, stratul de ă.

Detalii pârtii de schi Icoana Cavnic

 

Staţiunea Borşa

În nordul ţării, la Borşa, stratul de zăpadă este în medie 20 cm, dar pe vârful Ştiol a nins suficient încât schiorii să îşi facă antrenamenetele cuvenite. Se poate schia în condiţii bune până spre cota 1400.

Detalii pârtii de schi Borşa

 

Staţiunea Transalpina-Voineasa

Chiar dacă pârtiile sunt practicabile acestea râmăn închise pe 24 şi 25 decembrie, din 26 vor fi funcţionale.

Domeniul schiabil din Munţii Latoriţei cuprinde 9 km de pârtii de schi cu grade diverse de dificultate, dotate cu lănci şi tunuri pentru zăpadă artificială. Pârtiile sunt deservite de mai multe instalaţii moderne de transport pe cablu două telegondole interconectate, două teleski-uri şi un telescaun.

Schiori pot apela la sprijinul instructorilor de ski şi snowboard, iar pentu echipare corespunzătoare există un centru de închiriere echipament sportiv.

După o tură de schi se poate servi un ceai fiebinte, o ciocolată caldă la après-ski-ul situat la cota 1850, dar există şi două restaurante, unul la staţia de îmbarcare şi un alt restaurant la staţia intermediară de interconectare a telegondolelor.

Sezonul WINTER 2014/2015 are stabilit un calendar plin de evenimente, cu tematică divesă pentru fiecare lună a sezonului, atmosfera completează clipele minunate trăite într-un decor de vis!

Accesul pe timp de iarnă la Ski Resort Transalpina se poate face dinspre Valea Oltului pe DN7A (Brezoi, Mălaia, Voineasa, Vidra), sau dinspre Petroşani.

Câteva repere în ceea ce priveşte distanţele rutiere:

Dinspre Râmnicu Vâlcea spre Ski Resort Transalpina – 107 km

Dinspre Sibiu – Ski Resort Transalpina – 138 km

Dinspre Petroşani – Ski Resort Transalpina – 36 km.

Detalii pârtii de schi Transalpina

 

Notă

* Prin această rubrică ne propunem să vă prezentăm starea pârtiilor de schi din țară, la începutul fiecărui weekend, ca în funcție de distanță, condiții meteo, evenimente, competiții, promoții, să alegeți destinația dorită.

**Aşa cum am anunţat la începutul sezonului de schi, anul acesta vom oferi informaţii proaspete din staţiunile unde există rapoarte despre starea şi evoluţia vremii, dar şi sprijin din partea resorturilor de schi. Staţiunile care nu sunt listate în acest raport înseamnă că nu se poate schia sau nu există deschidere în privinţa informării şi mediatizării locaţiei.

*** Informațiile pot suferi modificări, actualizări, în funcție de condițiile meteo și rapoartele care le primim din țară.

**** Recomandarea noastră este să accesaţi periodic acest link-articol.

Pârtieeeee!

Echipa România Turistică vă doreşte Sărbători Fericite pe pârtii alături de cei dragi !

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top