Skip to main content

Raport despre starea domeniilor schiabile, pârtiilor de schi din România.

Prin această rubrică ne propunem să vă prezentăm starea pârtiilor de schi din țară, la începutul fiecărui weekend, ca în funcție de distanța de parcurs, condiții meteo, evenimente, competiții, concursuri, promoții, să alegeți destinația dorită.

La sfârșitul lunii ianuarie, iarna și-a intrat în drepturi în forță, vrând parcă să recupereze timpul pierdut. După cum fiecare ne așteptam, după câteva zile de ninsori abundente și viscol puternic, starea pârtiilor de schi se prezintă în mare parte, în condiții optime, iar cele care au pregătit terenul din timp se prezintă în condiții excelente.

Chiar dacă stratul de zăpadă este gros, trebuie să ne echipăm corespunzător, ținând cont că în acest weekend avem temperaturi foarte scăzute.
 

Ghid de Ardeal
 

Județul Alba

Stațiunea Arieșeni

În Arieșeni, în acest weekend se va schia pe ambele pârtii Vârtop, stratul de zăpadă este aproximativ 30 cm. Tarifele sunt accesibile, o urcare costă 5 lei pe pârtia mare, iar pe pârtia mică 3 lei, închirierea echipamentului costă 35 de lei/zi.

Stațiunea Șureanu

În Munții Șureanu, starea pârtiilor se prezintă în stare excelentă. Vor fi practicabile toate pârtiile de pe vârful Aușel și Curmătura, cu excepția celor situate pe vârful Șureanu.

Weeken-dul viitor (8-9 Februarie 2014) vor avea loc Serbările Zăpezii.

Având în vedere dificultatea tronsonului auto între Lacul Oașa și Domeniul schiabil Șureanu, este recomandat să aveți autoturismul echipat pentru condiții de iarnă (lanțuri pentru roți, lopată, cablu de tracțiune și nisip).

De precizat că pârtiile de schi din cadrul Domeniului Schiabil Șureanu nu dispun de instalații de zăpadă artificială, dar nici iluminat nocturn. În aceste condiții e bine de știut că instalațiile de transport pe cablul sunt deschise în intervalul 09:30 -16:30.

 

Județul Bihor

Stațiunea Băița-Vârtop

Se schiază în condiții bune, grosimea stratului de zăpadă este între 25 – 30 cm.

Stațiunea Stâna de Vale

Nu se schiază, pârtie închisă tehnic.

 

Județul Bistrița-Năsăud

Din păcate chiar dacă vorbim de pârtii situate la altitudini de peste 1 000 m, nici în complexul turistic Alpina Blazna, dar nici la Pasul Tihuța, nu se schiază.  Iarna adevărată cu strat consistent de zăpadă încă se lasă așteptată în județul Bistrița-Năsăud. La Valea Blaznei avem peste 10 cm, iar în Pasul Tihuța ușor peste 15 cm de zăpadă.

 

Județul Brașov

Stațiunea Predeal

La Predeal, sunt practicabile toate pârtiile de schi Clăbucet. Pentru acces pe pârtiile de la Predeal, Bușteni și Sinaia se poate achiziționa abonamentul skipass care dă dreptul utilizatorului să schieze pe oricare din pârtiile care le gestionează Teleferic Prahova. Stratul de zăpadă are o grosime între 40-50 cm.

Stațiunea Poiana Brașov

În Poiana Brașov, sunt practicabile pârtiile Bradul, Drumul Roșu, Ruia, Sulinar, Teleferic, Kanzel, Stadion și tronsoane din pârtia Lupului, stratul de zăpadă este între 50 și 60 cm.

Tot în Poiană vă puteți petrece timpul liber la Patinoarul Olimpic, prețul de intrare este de 10 lei, iar închirierea patinelor este 15 lei.

Stațiunea Bran

Se schiază doar pe pârtia de schi Zănoaga Babyschi, stratul de zăpadă este în jur de 20 cm.

Stațiunea Moieciu

Pârtia de schi din cadrul complexului Cheile Grădiștei se prezintă în condiții bune, stratul de zăpadă măsoară peste 30 cm.

 

Județul Cluj

Stațiunea Băișoara

Pârtia Mare se prezintă în condiții excelente. Grosimea stratului de zăpadă este peste 30 cm. O urcare cu teleschiul costă 5 lei, iar la 10 urcări, primiți bonus – 2 urcări, iar costul este 50 lei.

Din acest weekend se poate vizualiza live starea pârtiei.

Feleacu – se schiază în condiții bune, grosimea stratului de zăpadă este între 20-25 cm, din acest sezon funcționează și un snow parc.
 

Județul Covasna

Sugaș Băi 

Se schiază pe ambele pârtii din stațiunea covăsneană, stratul de zăpadă este în medie de 20 cm. În weekend se va organiza un concurs de schi destinat copiilor.

Stațiunea Covasna

Grosimea stratului de zăpadă este între 25 -30 cm, cu certitudine se va schia pe pârtia 1, iar pârtia 2 se află în curs de amenajare, lucrându-se la foc continuu cu tunurile de zăpadă.

Accesul pe pârtiile de la Covasna este unul din cele mai ieftine din țară.

Astfel, o urcare pe pârtia mică costă 2 lei, iar 6 urcări costă 12 lei, pentru pârtia mare o urcare costă 3 lei, iar 6 urcări -12 lei.

Imagini live cu starea pârtiei se pot vizualiza aici Covasna 1 și Covasna 2

 

Județul Harghita

Stațiunea Borsec

Din acest weekend se va schia pe două pârtii de schi din cadrul Complexului de schi Speranța. Stratul de zăpadă pe pârtia Speranța este în jur de 50 cm, iar pe Prichindel 40 cm. O urcare cu teleschiul costă  2,5 lei/adulti, pentru copii-2 lei, iar un abonament de zi – 40 lei/adulti și 25 de lei pentru copii.

Stațiunea Băile Harghita

Se schiază pe toate pârtiile, stratul de zăpadă este între 40-50 cm.  Sunt funcționale instalațiile de divertisment, patinoarul și gogoașa.

Stațiunea Băile Tușnad

Se schiază în condiții bune pe pârtia de la Băile Tușnad.

Joseni

Există două pârtii de schi Havas și Bucin, se schiază în condiții bune, strat de zăpadă 55 cm. Un abonament de o zi pe Havas este 50 lei/adulti, iar pentru copii – 35 lei. Închirierea unui echipament 40 de lei.

Toplița

Se schiază în condiții excelente pe ambele pârtiile de schi Bradul și Măgherus, condițiile sunt excelente. O urcare cu teleschiul costă 2 lei, iar un abonament de 1 zi este 40 lei. Închirierea unui echipament complet de schi de la 25 de lei.

Imagini live cu starea pârtiilor pot fi văzute la noi pe site Bradul și Măgheruș

 

Judetul Hunedoara

Stațiunea Parâng 

Se schiază în condiții bune pe toate pârtiile din stațiune.

Stațiunea Straja 

Se schiază pe pârtiile Platoul Soarelui, Mutu, Sfântu Gheorghe și Constantinescu, peste 40 cm de zăpadă

Stațiunea Râușor

Se schiază în condiții bune, strat de zăpadă 25 cm.

Stațiunea Pasul Vulcan 

Se schiază în condiții acceptabile, grosimea stratului de zăpadă maxim 25 cm.
 

Județul Mureș

Statiunea Sovata

Pe pârtiile de schi Aluniș se schiază în condiții optime, strat de zăpadă de minim 30 cm.
 

Județul Sibiu

Localitatea Gura Râului

La Gura Râului  se schiază în condiții bune pe pârtia Trecătoarea Lupilor, strat de zăpadă bătut  20 cm.

Localitatea Jina

În Jina, cu toate că se află la altitudini medie de 1000 de metri stratul de  zăpadă este foarte mic.

 Oricum personal am o mare rezervă că această pârtie va avea vre-o dată un strat de zăpadă consistent, având în vedere poziționarea sa pe un deal, care este expus vânturilor puternice care favorizează viscolul dar și expunerii razelor soarelui, fiind recomndat mai degrabă sezonului de vară pentru ședințe de bronz.

Stațiunea Păltiniș

Complexul Arena Platoș

Pârtiile din cadrul complexului Arena Platoș se prezintă în condiții excelente, stratul de zăpadă este de minim 40 cm.

Pentru acest weekend la Complexul Arena Platoș este programat să se desfășoare Freestyle Open la Arena Platoș.

Imagini live cu starea pârtiilor pot fi văzute la noi pe site Arena – Platos și Panorama Sibiului-Poiana Poplacii

Romania Turistică în parteneriat cu Arena Platoș, Vilele Romantic din Păltiniș, demarează un concurs în cadrul căruia, căștigătorul va beneficia împreună cu familia de un Weekend la Schi în stațiunea Păltiniș.

Click aici, pentru participare la concurs

În acest weekend pasionații muntelui își vor da întâlnire la Vila 1 din Păltiniș, pentru a participa la festivalul de tradiție Clopul Turistului, ajuns la ediția a-IX-a.

Bălea Lac – Risc însemnat de avalanșă

Stratul de zăpadă este peste 1 metru, iar temperaturile din Făgăraș mențin un strat de zăpadă perfect pentru schi dar și practicării sporturilor extreme.

Momentan nu recomandăm să vă aventurați pe aceste pârtii, riscul de avalanșă este foarte ridicat.

În Munții Făgăraș, la Bălea Lac, la altitudini de peste 2 000 de metri, se află două pârtii naturale, acestea sunt recomandate pentru cei care caută andrenalină la cote maxime. Pârtiile neamenajate din paradisul alpin sunt recomandate doar schiorilor experimentați, foarte bine antrenați si este recomandat ca în prealabil să consultați echipa salvamont de la fața locului și totodată, să anunțati hotelierul sau cabanierul de programul dvs în ziua respectivă.

 

Ghid de Maramureș

 

Județul Maramureș

Paradoxal, cu toate că a nins în toată țară, în județele Maramureș și Bistrița-Năsăud, precipitațiile au fost cele mai slab cantitative, dar cu toate acestea starea pârtiilor în stațiunile cu tradiție din Maramureș, râmăn în continare practicabile.

Stațiunea Șuior – Mogoșa

Toate pârtiile de schi din Șuior sunt practicabile, iar stratul de zăpadă este în medie 40 cm. O urcare cu telescaunul este 10 lei/adulti și 5 lei/copii, un ski pass de zi este 160 lei/adulti și 80 lei/copii.

Pârtiile de schi de la Mogoșa nu sunt practicabile, strat de zăpadă 20 cm, dar pârtiile nu dispun de ni-o amenajare, pentru a fi practicabile este recomandat un strat de zăpadă de minim 50 cm.

Stațiunea Cavnic

Icoana – Pe pârtiile de schi Icoana stratul de zăpadă măsoară peste 40 cm, sunt practicabile toate partiile.

Condițiile de schi sunt foarte bune, fiind totodată deschise instalațiile de divertisment: fun park-ul și toboganele tubing. Pârtiile sunt deschise până la ora 22.

Roata – Toate pârtiile de schi din cadrul complexului Roata sunt practicabile, stratul de zăpadă este între 30 – 60 cm.

Un ski pass de 1 zi costă 90 lei.

Stațiunea Izvoare

Se va schia doar pe pârtia Cora, stratul de zăpadă este subțirel, aproximativ 20 cm, celelalte pârtii din stațiune rămân impracticabile.

Stațiunea Borșa

Se va schia pe pârtia Vârful Stiol, grosimea stratului de zăpadă de 25 cm.
 

Ghid de Bucovina

 

Județul Suceava

Stațiunea Vatra Dornei

Se schiază în condiții bune pe pârtiile Parc, Poienița, Veverița, stratul de zăpadă nu este gros.

Strat de zăpadă 20 – 25 cm.

Sunt speranțe să se schieze și pe pârtiile de la Telescaun, cunoscute sub denumirea de Dealul Negru.

Stațiunea Gura Humorului

Pârtiile de schi Șoimul I și II se vor deschide vineri 31 ian 2014, ocazie cu care se va inaugura partia de schi Șoimul II.  Strat de zăpadă de 30 cm, iar dacă mai adăugăm că accesul va fi gratuit cu ocazia inaugurării pârtiei Șoimul 2, cu siguranță că va fi un weekend perfect la schi în Bucovina.

Localitatea Mălini

Se schiază în condiții acceptabile, strat de zăpadă de 20 cm.

Loaclitatea Câmpulung Moldovenesc 

Se va schia pe pârtia de schi Runc 1, strat de zăpadă de maxim 20 cm. Pârtia este recomandată copiilor și începătorilor.

Localitatea Sucevița

Din acest sezon, la Sucevița avem o pârtie de schi cu dotări moderne, iluminat nocturn și tunuri de zăpadă artificială.

Pe pârtia Voievod, situată în satul Voievodeasa din componența comunei Sucevița, grosimea stratului de zăpadă este peste 30 cm, condițiile de schi sunt bune. Pârtia este construită în cadrul Complexului Turistic Voievod.

Se preconizează că pe data de 7 februarie 2014, să aibă loc o festivitate prin care se anunță intrarea oficială a pârtiei în rândul resorturilor de schi din țară.

Vom reveni cu detalii!

Cârlibaba

În lipsa precipitațiilor consistente dar și dotărilor aferente rămâne închisă.
 

Ghid de Moldova
 

Județul Bacău

Stațiunea Slănic Moldova

Inaugurarea pârtiei de la Slănic Moldova a fost reprogramată pentru luna februarie 2014, pârtia se află în plin proces de omologare ANT și avizare ISCIR.

Exclusiv, România Turistică a obținut informația că deschiderea oficială a pârtiei de schi din Slănic Moldova, judeţul Bacău este programată pentru data de 22 februarie 2014.

 

Județul Neamț

Stațiunea Durău

În weekeed se va schia la Durău, stratul de zăpadă măsoară  peste 25 cm. Un abonamnet de 5 urcări cu teleschiul costă – 8 lei

Piatra Neamț

Se schiază pe pârtiile Cozla, grosimea stratului de zăpadă este de 30 cm

În weekend va avea loc o nouă ediție a Festivalului Piatra pe Zăpadă
 

Ghid de Oltenia
 

Județul Gorj

Stațiunea Rânca

La Rânca, starea pârtiilor se prezintă excelent, sunt practicabile toate pârtiile de schi. Grosimea stratului de zăpadă este în jur de 80 cm pe M 1, iar pe celelalte pârtii de schi din stațiune  (M 2, M 3, M 4, Plopu și Păpușa-Rânca 1) sunt între 60-70 cm de zăpadă bătătorită. Se lucrează la programul Serbările Zăpezii .

 

Județul Vâlcea

Stațiunea Voineasa – Ski Resort Transalpina

În acest weekend se va schia în condiții perfecte, având în vedere că stratul de zăpadă a depășit 50 cm, și dacă va mai ninge în zilele următoare, ajutat și de tunurile de zăpadă, pe pârtiile de la Transalpina sunt șanse ca stratul de zăpadă să atingă un metru.
 

Ghid de Muntenia

 

Județul Argeș

Localitatea Mioarele

Pârtia de schi Mățău din comuna argeșeană Mioarele, este pregătită să primească schiori, strat de zăpadă aproximativ 30 cm.

 

Județul Prahova

Stațiunea Sinaia

Administrația Domeniului Schiabil Sinaia a anunțat că toate pârtiile din Sinaia au fost deschise și sunt practicabile în condiții de siguranță.

În ultimele patru zile s-au efectuat lucrări de întreținere și bătătorire a stratului de zăpadă, au fost puse balize și plase de siguranță, s-au montat semnalizatoare.

Stratul de zăpadă este între 30 și 60 de centimetri și toate instalațiile de transport pe cablu funcționează.

Starea Pârtiilor:

Pârtia Nouă (Cota 1400 – Telegondola Sinaia) – Stare excelentă, strat de zăpadă aprox. 40 cm.

Valea Soarelui – Stare excelentă, strat de zăpadă de aprox. 50 cm.

Valea Dorului și variante – Stare foarte bună, strat de zăpadă aproximativ 50 cm.

Pârtia Carp și Variante – Stare bună dar evitați să va aventurați dacă nu stăpâniți foarte bine schiurile sau plăcile. Pârtia se adresează sportivilor avansați!

Drumul de Vară – Stare bună, strat de zăpadă de aproximativ 40 cm.

Tarifele practicate pentru Telegondola Sinaia, Telescaunul Soarelui și Babyski Pârtia Nouă, starea pârtiilor și harta pârtiilor le găsiți aici

Statiune Bușteni, sunt practicabile ambele pârtii Kalinderu, stratul de zăpadă este în medie de 50 de cm.

Stațiunea Azuga, se schiază în condiții excelente pe toate pârtiile Cazacu și Sorica, stratul de zăpadă este peste 40 cm. Ramâne închisă pârtia La Stână.
 

Ghid de Banat

 

Județul Caraș-Severin

Stațiunea Muntele Mic

Stratul de zăpadă este de 25 – 40 cm, se va schia pe toate pârtiile din stațiune.

Stațiunea Semenic

Se va schia pe pârtiile de schi Crucea de Brazi și Goznuța, stratul de zăpadă este de 30 cm.

Stațiunea Văliug

Se va schia pe pârtia de schi de la Văliug, stratul de zăpadă este de 20 cm.

Satul de vacanță Gărâna

 Se schiază în condiții bune, peste 25 cm de nea proaspătă.

 

Mihai Dănăilă
 

*** Informațiile pot suferi modificări, actualizări, în funcție de condițiile meteo și rapoartele care le primim din țară

Agenția România Turistică

Author Agenția România Turistică

More posts by Agenția România Turistică

Leave a Reply

Top