Sfinţirea Coşului de Paşte în Bucovina
Sfinţirea Coşului de Paşte în Bucovina. Duminică, 16 aprilie 2023,
Sfinţirea Coşului de Paşte, Toate bisericile şi mănăstirile din Bucovina
Sfinţirea Coşului de Paşte în Bucovina. Duminică, 16 aprilie 2023,
Sfinţirea Coşului de Paşte, Toate bisericile şi mănăstirile din Bucovina
Sarbi, Maramures-Joc de pe Cosau,
Într-un sat care și-a păstrat casele din lemn, meșterii și instalațiile tradiționale, nu putea să nu se păstreze și obiceiul jocului în zi de sărbătoare.
Informatii: Primăria Budești
Vf. Câmpului, Botoșani-Sărbători pascale. Vf. Câmpului, Botoșani-Sărbători pascale-bal. Loc de desfasurare: Căminul cultural Vf. Câmpului.
Sărățeni, Mureș-Sărbătoarea Paştelui – bal Sărățeni, Mureș-Sărbătoarea Paştelui – bal
Sărbătoarea coşurilor pascale, Gura Humorului. Luni, ora 13:00, Sărbătoarea coşurilor pascale, Gura Humorului,
Humorenii îmbrăcaţi în costume populare specifice zonei sau specifice etniei vin în centrul oraşului pentru a arăta cum pregătesc un coş cu bucate de Paşti pentru sfinţit.
Ciocnitul ouălor, Breaza, Luni, 17 Aprilie 2023 – Marți, 18 Aprilie 2023, ora 13:00,
Ciocnitul ouălor. Ritual la morminte şi trasul clopotelor de feciori,
Breaza, Biserica ortodoxă şi cimitirul din localitate
Șurdești, Maramureș-Udatoriul. Adoua zi de pasti, Ritual agrar vechi, care sărăbătorește pe cel mai harnic gospodar din localitate, primul ieşit la muncile câmpului. După ritualul de celebrare, se lasă cu ospăţ şi joc la casa sărbătoritului.
Farăgău, Mures, Fuga din Tău. „Fuga din Tău” - sărbătoare cu vechi conotaţii de tradiţie
Plugarul, Fuga din tău, Fugarul, Crai Nou, Tanjaua, Udăritul. sărbătoare cu vechi conotaţii de tradiţie.
Este obiceiul sărbătoririi plugarului, a aceluia care iese primul primăvara la arat.
Blajel, Sibiu-Sezatoare la Blajel. Spectacol folcloric - Sezatoare la Blajel
Tradiții Presecane A doua zi de Paște, la Presaca Ampoiului, după terminarea Liturghiei, localnici și turiști participă la trei obiceiuri populare foarte vechi, două dintre acestea fiind unice în țară: „Pomana Copiilor” şi „Fugăritul Mirelui”.
Cel de-al treilea obicei „Jucatu’ lopţii-n bâtă” este un joc asemănător celui de oină, practicat numai în perioada Paştelor.
Sărbătoarea lovirii cocoșului de la Săcădate. Considerat un ritual pâgăn, obiceiul lovirii cocoşului de la Săcădate este o sărbătoare incitantă.
Se petrece a doua zi de Paştele catolic, când feciorii se trezesc de dimineaţă pentru a le putea uda cu apă de izvor pe toate fecioarele satului, care îi aşteaptă gătite în straiele populare spectaculoase, în faţa porţii deschise. Ceata este însoţiă de orchestra alcătuită din muzicienii comunităţii, deoarece în timp ce se împarte cozonacul, pălinca şi ouăle colorate fetele trebuie dansate.
Beius, Bihor-Ziua Beiusului
Însă data de 19 aprilie nu are nici o legătură cu anul 1363, ci cu anul eliberării Beiuşului 1919 când, 11 persoane au fost rănite din rândul voluntarilor, iar o altă persoană a murit în apropiere de Beiuş unde s-au dat lupte grele. Batalionului 2 din Regimentul ce purta numele oraşului Beiuş, este cel căruia trebuie să-i aducem cinste pentru eliberarea municipiului la 19 aprilie 1919.