Skip to main content

Focul lui Sumedru la Fundata

Focul lui Sumedru la Fundata. Focul lui Sumedru in Comuna Fundata, Sat Sirnea
În seara zilei de 25 octombrie a fiecarui an, înaine de Sfântul Dumitru, se desfășoara în localitățile din Zona etnografică Bran, un ceremonial nocturn de înnoire a timpului calendaristic. În jurul unui imens rug funerar, aprins de tineri într-un loc înalt al satului și întreținut cu lemne uscate, se aduna întreaga suflare a satului și se strigă, în cor, formula consacrată „Hai la Focu lui Sumedru, Cu mere, cu pere, cu nuci că-s mai dulci!”.
Mai multe despre Focul lui Sumedru, cititi aici

Focul lui Sumedru, Rucăr

Focul lui Sumedru.Pe 25 octombrie, inainte de sosirea iernii, de Sfantul Dumitru, locuitorii din Rucar fac “Focul lui Sumedru”, sarbatoare la care participa copiii satului, dar si adultii. Copiii, imbracati in portul popular specific locului, fac un foc mare si joaca dansuri sacre in jurul lui.

Focul lui Sumedru, Mioveni

Focul lui Sumedru, Mioveni. Focul lui Sumedru, Mioveni.
în ajunul sărbătorii de Sfântul Dumitru (25 octombrie), administraţia locală din Mioveni va organiza, începând cu ora 18.00, focuri în mai multe locaţii: Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu”, Mioveni; Școala Gimnazială „George Topârceanu”, Mioveni; Structura Școlii Gimnaziale „Liviu Rebreanu”, Racovița; Școala Gimnazială nr. 1 Colibași; Școala Gimnazială Clucereasa; Liceul Teoretic „Iulia Zamfirescu”, Mioveni; Școala gimnazială Racovița de Sus, Școala Gimnazială Făget.

Focul lui Sumedru, Câmpulung Muscel

Focul lui Sumedru, Câmpulung Muscel. Focul lui Sumedru, Câmpulung Muscel.
Seara zilei de 25 octombrie, ce precede sărbătoarea creştină a Sfântului Dumitru, are pentru locuitorii zonei istorice a Muscelului semnificaţia aparte a Focului lui Sumedru, păstrată intactă de-a lungul secolelor.
Eveniment care are loc în ajunul Sf. Dumitru (25 octombrie) celebrat prin aprinderea de focuri în locuri publice în special în zonele Muscel, Bran, Moeciu, Rucăr, Dragoslavele Dâmbovița.
Focul lui Sumedru, Câmpulung Muscel are loc pe dealul Mățău, din apropierea orasului în perimetrul pârtiei de schi Mioarele din localitate.

Bâlciul de Sfântul Dumitru, Fieni

Bâlciu de Sf. Dumitru, Fieni. Bâlciu de Sf. Dumitru, Fieni, jud. Dâmbovița
Bâlciul de Sf. Dumitru care se ține de foarte mulți ani pe meleagurile Fienului, este un moment oportun de a nu pierde contactul cu realitatea.
Tradiționalul încă mai ține piept kitschului. Oierii din Bran, țiganii meșteșugari, zarzavagii de pe Vlasca și bătrânele care se încăpățânează să mai lucreze lână la război, duc o lupta grea cu marfa contemporană. Lanțurile și tiribombele atrag în continuare într-o lume dominată tehnic, oferind senzații de neuitat.

Festivalul Naţional al Fanfarelor Țărăneşti, Calafindeşti

Festivalul Naţional al Fanfarelor Țărăneşti, Calafindeşti. Festivalul Naţional al Fanfarelor Țărăneşti, Calafindeşti.
Festivalul-concurs urmăreşte promovarea fanfarelor ţărăneşti (banta sau banda-ansambluri muzicale compuse din instrumente de suflat solistice, de acompaniament ritmico-armonic şi de acompaniament ritmic) şi a repertoriului specific zonei participanţilor.

Festivalul Munților, Cerașu

Festivalul Muntilor”, aflat la a XVII-a editie, se va desfasura in ziua de 26 octombrie, în spatiul din incinta Liceului Tehnologic Cerasu, pe scena special amenajata in aer liber, iar programul va cuprinde: parada portului popular, program folcloric cu solisti vocali, instrumentisti si dansuri populare sustinute de formatii artistice din: Drajna, Maneciu, Izvoarele, Valenii de Munte, Scoala de Arta Ploiesti, Cercul Militar Ploiesti, Cerasu si altele

Cânt şi joc pe Hârtibaci, Agnita

Agnita, Sibiu-Cant si joc pe Hartibaci, Tel. 0269510465, Primaria Agnita.
Consiliul Județean Sibiu prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu, Consiliul Local și Primăria Orașului Agnita prin Casa de Cultură „Ilarion Cocișiu” Agnita organizează, în perioada 3-4 noiembrie 2022, cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului , Concurs Național al Interpretilor Cantecului Popular Romanesc „CÂNT ȘI JOC PE HÂRTIBACI”.

Târgul de Crăciun Cluj Napoca 2024

Targul de Craciun Cluj-Napoca va fi deschis anul acesta în perioada 24 noiembrie 2024 - 31 decembrie 2024.
Vă așteptăm în “format complet de familion” la deschiderea Târgului de Crăciun și la evenimentele din 24 noiembrie până în 31 decembrie. Am pregătit evenimente pentru întreaga familie: ateliere la Căsuța lui Moș Crăciun, concerte de muzică ușoară și colinde, teatru, spectacol de tango interactiv, concerte de muzică clasică, folk, spectacolul pentru cei mici FROZEN - Tărâmul de Gheață.

Târgul de Crăciun, Brașov

Târgul de Crăciun, Brașov. Targul de Craciun din Brasov, perioada 30 noiembrie 2024 -  7 ianuarie 2025.
Cu Crăciunul la orizont, Târgul de Crăciun din Brașov devine un loc de întâlnire al magiei și al tradițiilor de iarnă.
30 nov (ora 10:00) – deschiderea oficială a târgului + (ora 17:00) evenimentul de aprindere luminițe, 7 ianuarie (ora 20:00) – închiderea Târgului.

Top