Ziua Mondială a Turismului 2017
În acest an, pe 27 septembrie, Ministerul Turismului se aliniază trend-ului internațional și celebrează Ziua Mondială a Turismului. Cu această ocazie, Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, reprezintă România la Bruxelles, în cadrul conferinței la nivel înalt “O strategie europeană pentru sporirea competitivității industriei turismului, un factor – cheie pentru crearea de locuri de muncă�?. La conferința organizată de Parlamentul European participă Președintele Parlamentului European, domnul Antonio Tajani, Președintele Comisiei Europene, domnul Jean Claude Junker și Vicepreședintele Comisiei Europene, domnul Jyrki Kataien. În marja participării delegației Ministerului Turismului la acest eveniment, au loc întâlniri cu oficiali europeni și omologi din alte state membre, în vederea identificării unor poziții comune în domeniul turismului pentru perioada exercitării Președinției UE.
De asemenea, România, desemnată recent membru al Consiliului Executiv al Organizației Mondiale a Turismului (OMT) și vicepreședinte al Adunării Generale, este reprezentată de Secretarul de Stat Cristina Tărteață la evenimentul oficial găzduit de Organizația Mondială a Turismului în Doha, Qatar, cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului. Tema din acest an este “Turismul sustenabil – un instrument pentru dezvoltare�?, în contextul anului 2017, Anul Turismului Sustenabil. Agenda Universală 2030 pentru dezvoltare durabilă urmărește o schimbare la nivelul politicilor, practicilor de afaceri și comportamentului consumatorilor pentru dezvoltarea sectorului turistic durabil.
La nivel național, Ministerul Turismului lansează astăzi Ghidul Turistului Responsabil, în cadrul campaniei demarate de Organizația Mondială a Turismului, #TravelEnjoyRespect. Campania încurajează responsabilizarea turistului prin ocrotirea și respectarea naturii, a culturii locurilor pe care le vizitează și a valorilor comunităților locale.
România se alătură astfel acestei inițiative internaționale, în cadrul unei campanii, susținută și de operatori privați, inclusiv prin distribuirea Ghidului Turistului Responsabil, ghid ce cuprinde un set minimal de 10 reguli de bună conduită. 25.000 de exemplare ale ghidului sunt distribuite în București, Brașov, Sibiu, Cluj, Timișoara, Alba Iulia, Oradea, Constanța, Tulcea, Iași și Suceava la nivelul aeroporturilor, unităților de cazare și obiectivelor turistice. Ghidul va fi de asemenea promovat în mediul online, prin intermediul bloggerilor de călătorie, în cadrul unui brunch.
Campania #TravelEnjoyRespect a Organizației Mondiale a Turismului îndeamnă călătorul să posteze o fotografie relevantă pentru turismul responsabil, utilizând hashtag-ul #TravelEnjoyRespect.