Skip to main content
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Târgul de Paşte al Saşilor-Ostermarkt, Bistrița

aprilie 8, 2022 @ 12:00 am

Târgul de Paşte al saşilor-Ostermarkt, Bistrița

Ediția a XIV-a.

 

Târgul de Paşte al saşilor – Ostermarkt se desfășoară anual la Bistrița, pe pietonalul Liviu Rebreanu, la iniţiativa organizaţiilor reprezentând minoritatea germană din Bistriţa şi a primăriei municipiului, cu scopul de a readuce în actualitate vechile tradiţii săseşti practicate pe aceste meleaguri timp de sute de ani.

Denumirea Ostermarkt își are originea din perioada precreştină, când popoarele germanice sărbătoreau în fiecare an venirea primăverii, aducând omagii zeiţei primăverii – Ostara.

Sărbătoarea păgână a primăverii numită Ostarum avea loc la aceeaşi dată ca şi sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului. Ambele sărbători au devenit o sărbătoare creştină, iar numele vechi de Ostarum s-a schimbat în varianta germană Ostern (Paşte).

Localnicii sunt de părere că, în trecut, cele mai frumoase ouă vopsite erau cele din zona Bistriţei, ornate cu flori, spice de grâu, frunze de viţă de vie sau scrise cu diferite zicale pe care feciorii le dăruiau iubitelor.

După ce erau vopsite, ouăle se atârnau pe crenguţe până în ziua de Paşti, când se puneau pe masă alături de celelalte bucate pascale.

Anul acesta, în cadrul evenimentului are loc un târg al meşteşugarilor, parada portului popular, o expoziţie foto pe tema ”Siebenbürgen – Dulci Meleaguri”, binecuvântarea ecumenică şi un program artistic diversificat susţinut de numeroase ansambluri, precum și de fanfara din localitate.

Simbolul târgului bistrițean este reprezentat de ouăle încondeiate, mâțișorii de salcie și crenguțele de forsythia, care ornează produsele pascale, împletiturile, vasele de ceramică și obiectele de artizanat expuse.

 

Programul evenimentului

Vineri, 8 aprilie – duminică, 10 aprilie:

Piaţa Centrală – Târg de produse meşteşugăreşti, de artizanat şi alimentare locale

Sâmbătă, 9 aprilie:

Casa Argintarului:

10:00 – Vernisaj expoziţie „Destinaţia: Acasă” – Colecţia Rosemarie Nief

11:00 – Ateliere de pictat ouă cu meşterul popular Silvia Ţogorean

Pietonalul Liviu Rebreanu – Piaţa Centrală:

13:00 – Parada ansamblurilor artistice

13:15 – Spectacol de muzică şi dansuri tradiţionale germane: Ansamblurile „Vergissmeinnicht” şi „Vergissmeinnicht Junior” Bistriţa, Ansamblul „Goldregen” Reghin, Orchestra profesionistă „Cununa de pe Someş” a Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa, Fanfara „Harmonie” Bistriţa.

În caz de vreme nefavorabilă, momentele artistice vor avea loc la Palatul Culturii.

Detalii

Dată:
aprilie 8, 2022
Oră:
12:00 am
Eveniment Category:
Top