Skip to main content
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Şezătoare oşenească, Negrești Oaș

martie 23, 2017 @ 12:00 am

Şezătoare oşenească, Negrești Oaș, județul Satu Mare

A devenit deja o tradiție ca în fiecare an, Casa Orăşenească de Cultură Negreşti-Oaş să organizeze la ,,Casa Șezătorilor” din incinta Muzeului în aer liber al Țării Oașului ,,ȘezătoareaOşenească”.

La acest eveniment, care anul acesta va avea loc în data de 23 februarie 2016, cu o zi înainte de sărbătoarea românească ,,Dragobetele”, vor participa tinerii din Ansamblul Folcloric „Oaşul” Negreşti-Oaş, alături de tezaurul uman viu Floarea Finta, luminătorii satului Floare Hotca şi Ana Mare, meșterii populari locali și alți participanți.

Scopul organizării acestui eveniment este realizarea unei legături între generaţiile de participanţi, tinerii fiind receptivi la sfaturile şi modelele oferite  de cei mai vârstnici.

În fiecare an, la lăsatu’ secului, Casa  Orăşenească de Cultură Negreşti-Oaş  organizează o şezătoare oşenească la  care iau parte tinerii din Ansamblul  Folcloric „Oaşul” Negreşti-Oaş, alături  de tezaurul uman viu Floare Finta,  luminătorul satului Floare Hotca și  meșteri populari locali.

În cadrul  şezătorii, se realizează o legătură între  generaţiile de participanţi, tinerii fiind  receptivi la sfaturile şi modelele  oferite cei mai vârstnici. 
În cadrul şezătorii se performează  următoarele munci tradiţionale: torsul cânepei şi al lânii, răştietul firului de  cânepă, depănatul lânii, făcutul iţelor  pe lopată, completate de îndeletniciri  mai actuale: realizarea zgărzilor, zgăr-danelor şi a altor podoabe populare. 
Atmosfera este întreţinută cu ţâpuritu-ri specifice zonei, vorbe de duh, ghicitori şi completată cu o masă tradiţională. Prin această activitate culturală se doreşte menţinerea vie a tradiţiei,  dar şi promovarea meşterilor populari  şi a artiştilor din Ţara Oaşului, respectiv transmiterea tuturor acestor valori  şi actualelor generaţii de oşeni. 

Joi, 23 februarie 2017, începând cu ora 16, la casa șezătorilor (hanul) din incinta muzeului în aer liber al Țării Oașului, Casa Orăşenească de Cultură Negreşti-Oaş și Muzeul Țării Oașului încearcă reconstituirea unui obicei cu caracter profund social în satul oșenesc de altădată, șezătoarea.

La șezătoare iau parte tinerii din Ansamblul Folcloric „Oaşul”, alături de tezaurul uman viu Floare Finta, luminătorii satului Floare Hotca și Anica Mare, creatori populari locali (Ana Hotca, Maria Finta, Irina Man) și interpreta Maria Tripon. De asemenea, va fi prezentă și doamna conf. univ. dr. Delia Suiogan, prodecanul facultății de litere din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare, în calitate de specialist. În cadrul şezătorii, se realizează o legătură între generaţiile de participanţi, tinerii fiind receptivi la sfaturile şi modelele oferite de cei mai vârstnici.

În şezătoare se performează munci tradiţionale, precum torsul cânepei şi al lânii, răşchietul firelor de cânepă, depănatul lânii, făcutul iţelor pe lopată, completate de îndeletniciri mai actuale: realizarea zgărzilor, zgărdanelor şi a altor podoabe populare. Atmosfera este întreţinută cu ţâpurituri specifice zonei, vorbe de duh, ghicitori şi completată cu o masă tradiţională.

Ne bucurăm că și în acest an șezătoarea oșenească a fost inclusă pe lista evenimentelor promovate de Ministerul Turismului (fostă Autoritate Națională pentru Turism), având parte de mediatizare pe plan național, cu atât mai mult cu cât orașul nostru tocmai a primit statutul de stațiune turistică de interes local, afirmă primarul orașului, Aurelia Fedorca.

Prin această activitate, realizată cu sprijinul Primăriei și al Consiliului local Negrești-Oaș, se doreşte menţinerea vie a tradiţiei, dar şi promovarea creatorilor populari şi a artiştilor din Ţara Oaşului, respectiv transmiterea tuturor acestor valori actualelor generaţii de oşeni.

(Dr. Natalia Lazar – organizator)

 

Organizatori: Casa Orăşenească de  Cultură Negreşti-Oaş și Muzeul Țării Oașului.

Details

Date:
martie 23, 2017
Time:
12:00 am
Event Category:
Top