Serbarea Avram Iancu, Mărișel, Cluj-
Serbarea Tradiţională Câmpenească „Avram Iancu”
Serbarea Avram Iancu, Mărișel, Cluj
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituţie de cultură care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local al comunei Mărişel, organizează, ca în fiecare an, în luna iulie, Sărbătoarea Populară de la Crucea Iancului.
Anul acesta evenimentul ce va avea loc duminică, 14 iulie 2019 începând cu ora 10.00, la Mărişel – Fântânele.
Bătălia de la Mărişel – Fântânele a avut loc la 6 iulie 1849, cetele moţilor fiind alcătuite din aproximativ 500 oameni, în timp ce oastea maghiară a avut 3 000 de oştaşi bine înarmaţi şi cinci tunuri. Tribunii Nicolae Corcheş şi Iacob Olteanu, trimişi de Crăişorul Munţilor, Avram Iancu, au organizat trei cete de luptă, formate din 123 de vânători, 137 de lănceri şi din locuitorii satelor din jur, toţi dispuşi în trei puncte strategice, pe unde trebuia să treacă trupele inamice. De mare ajutor în obţinerea victoriei au fost tulnicăresele conduse de o femeie dârză, Pelaghia Rosu, devenită o figură legendară a Apusenilor.
Crucea Iancului de la Mărişel a fost ridicată iniţial din lemn, în 1924, la aniversarea a 100 de ani de la naşterea lui Avram Iancu, de către fraţii Vasile, Ioan şi Gavril Crişan, fiind ulterior înlocuită, de aceiaşi oameni inimoşi, cu o cruce de piatră. În toamna anului 1940, după Dictatul de la Viena şi cedarea părţii de Nord-Vest a Transilvaniei, crucea a fost demontată, adusă în sat şi ascunsă, de frica răzbunării horthyste. După retragerea trupelor horthyste şi restabilirea frontierei de stat dintre România şi Ungaria, rezerviştii din Batalionul Someş, cu sediul în Beliş, ajutaţi de locuitorii din Marişel, au ridicat o nouă Troiţă de piatră, în locul unde s-au aflat anterior celelalte două monumente. Troiţa a fost sfinţită la 24 iunie 1944, în cadrul unui ceremonial militar-religios.
În jurul acestei troiţe, numite Crucea Iancului, se adună moţii, an de an, pentru a cinsti victoria înaintaşilor şi pe Crăişorul Munţilor.
Şcoala generală din Mărişel se numeşte ”Pelaghia Roşu”.