Skip to main content
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Sărbătorile Iaşiului 2017

octombrie 9, 2017 @ 12:00 am - octombrie 15, 2017 @ 12:00 am

Sărbătorile Iaşiului 2017

26 de ani 

Ediția a XXVI-a

Programul manifestărilor 2017

 Principalele evenimente: 9 – 15 octombrie: Târgul de Toamnă

Sărbătoarea Vinului – Hala Centrală

Târgul de Blănuri – Aleea cu castani – str. Costache Negri

Târgul Meșteșugarilor – bd. Ştefan cel Mare și Sfânt – Piața Unirii

10 octombrie 2017

ora 6.30: Procesiune cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva și depunerea lor pe platoul din faţa Căminului preoțesc „Sf. M. Mc. Gheorghe�? pentru închinare.

12 octombrie 2017

ora 17.00: Spectacol folcloric Cartierul Alexandru cel Bun

12 octombrie 2017

orele 19.00 – 20.30 – Pelerinajul „Calea Sfinţilor�?.

Procesiune cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva și moaștele Sf. Mare Mucenic Tecla Traseul: Casa Nicodim – str. I. C. Brătianu – str. Cuza Vodă – str. Armeană – Biserica „Sfântul Sava cel Sfinţit�? – str. Costache Negri – Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi�? – Catedrala Mitropolitană

13 octombrie 2017

ora 17.00: Spectacol folcloric

Cartierul Nicolina

11 – 14 octombrie: Ceaiul Pelerinilor

Traseul pelerinilor 14 octombrie, orele 09.00 – 13,00 – Hramul Sf. Cuvioase Parascheva – Sfânta Liturghie arhierească

Mitropolia Moldovei și Bucovinei – bd. Ştefan cel Mare și Sfânt

14 octombrie 2017

ora 12.00

– Masa Pelerinilor Cantina de Ajutor Social 15 octombrie. ora 8.00: Sfinţirea Bisericii Sf. Nectarie Cartierul Alexandru cel Bun

15 octombrie 2017

 

Duminică, 15 octombrie, între orele 16.00 și 20.00, ieșenii și turiștii interesaţi vor avea posibilitatea să viziteze, gratuit, mai multe clădiri-simbol din municipiul Iași. În cadrul evenimentului intitulat „Traseul Memoriei�? și inclus în programul Sărbătorilor Iașului, mai multe muzee și instituții din Iași îşi vor deschide porţile pentru cei care doresc să afle mai multe despre perioada Primului Război Mondial, când Iaşul a fost capitala României. Pot fi vizitate astfel clădiri care acum 100 de ani găzduiau instituţii esenţiale ale Statului Român, dar şi clădiri care au acum deschise expoziţii dedicate Marelui Război:

1. Garnizoana din Copou 
Acum 100 de ani, sediul regimentelor ieşene şi principalul centru de coordonare a trupelor aflate în oraş.

2. Universitatea „Al. I. Cuza�? / Universitatea Tehnică „Gh. Asachi�? (corpul din Copou – Aula „Carmen Sylva�? și Biblioteca
În anul 1897 se inaugurează Palatul Universitar, construit timp de patru ani. Clădirea, impresionantă prin monumentalitate, se înscrie în canoanele stilului eclectic francez şi capătă o valoare de simbol atât pentru comunitatea locală, cât şi pentru întreaga spiritualitate românească. Universitatea a găzduit mai multe ministere, iar în Aula Universității au avut loc în timpul primului război mondial ședințele Senatului României.

3. Muzeul Universității „Al. I. Cuza (str. Titu Maiorescu, nr. 12)
Muzeul Universității „Al. I. Cuza�? din Iași propune vizitatorilor săi, în cadrul evenimentului „Traseul Memorie�?i, o întâlnire emoționantă cu experiențele Primului Război Mondial. Implicarea profesorilor și studenților în marea confruntare din 1916-1918 va fi prezentată în cadrul unei proiecții în mansardă, cuprinzând fotografii de epocă, documente, portrete și fragmente memorialistice. La etaj vizitatorii vor intra în intimitatea trăirilor și emoțiilor personale ale unei familii de combatanți în Marele Război. Vor putea vedea scrisori de pe front, fotografii, brevete și medalii, vestigii militare. Experiențele personale se vor îmbina cu fragmente de memorie instituțională, alcătuind un concept dinamic, adresabil atât adulților, cât și copiilor.

4. Palatul Copiilor
Casa a fost construită pe la 1840 de marele logofăt Dumitrache Cantacuzino-Pașcanu. În timpul Primului Război Mondial, din cauza ofensivei armatelor Puterilor Centrale soldată cu ocuparea Bucureștiului, conducerea României se refugiază la Iași, care devine astfel capitala de război a țării. Regina Maria împreună cu copiii vor locui în această casă în perioada 1916-1918. Deoarece familia regală primea aici delegații, miniștrii și numeroși reprezentanți ai puterilor europene (Ambasadorul Franței, Excelența Sa Saint Aulaire, colonelul Thompson, atașatul Angliei, scriitorii francezi Robert de Fleurs, Claude Anet etc.), clădirea era cunoscută în epocă și sub numele de Palatul Micii Europe. Astăzi clădirea este sediu pentru Palatul Copiilor, iar aici au loc diferite activități educative non-formale, culturale, artistice, împreună cu elevi din învățământul preuniversitar.

5. Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu�?
Palatul Fundațiunii Universitare „Regele Ferdinand I�? este cunoscut azi ca Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu�?. Clădirea a fost construită în stil neoclasic între anii 1930 și 1934 pentru a adăposti sediul Fundațiunii Universitare „Regele Ferdinand I�? și biblioteca acesteia. Edificiul este ctitoria Regelui Ferdinand I, care a dorit să ofere capitalei sale de război o Fundaţie Universitară după modelul celei întemeiate de Carol I la Bucureşti, în amintirea vremurilor de cumpănă ale războiului pentru unitatea naţională, când familia regală s-a adăpostit la Iaşi.

6. Muzeul Unirii 
Construit, în stil neoclasic, în primii ani ai secolului al XIX-lea, edificiul constituie unul dintre monumentele simbol ale orașului. În perioada Primului Război Mondial, atât timp cât Bucureștiul a fost ocupat și capitala s-a mutat la Iași, casa din strada Lăpușneanu a devenit sediu al cartierului regal și reședința regelui Ferdinand I de la 26 decembrie 1916 până la 23 aprilie 1919. Iată de ce, pe drept cuvânt, casa a devenit Muzeul Unirii.

7. Palatul Roznovanu, sediul Primăriei Municipiului Iași
În timpul Primului Război Mondial, palatul a funcţionat ca sediu pentru instanţele judecătoreşti, pentru ca, mai apoi, să devină spital şi sediul misiunii Crucii Roşii Americane.

8. Muzeul Mitropolitan
În „Sala Împroprietăririi�? de la etajul Palatului Mitropolitan, la 6 aprilie 1917, în cadrul ședinței prezidate de arhiepiscopului Pimen Georgescu, reprezentanții partidelor au căzut de acord să sprijine inițiativa Regelui Ferdinand I de a se da pământ țăranilor care au luptat pe front în războiul de reîntregire. În clădirea Palatului Mitropolitan au locuit miniștrii I. G. Duca, Vintilă Brătianu și Vasile Morțun. În casele din curtea Mitropoliei au funcționat Casa Bisericii și Casa Școalelor.

9. Muzeul Municipal (str. Zmeu, nr. 3)
Muzeul Municipal își deschide porțile vizitatorilor cu trei expoziții: „Iașul în timpul Primului Război Mondial�?, „În linia întâi – expoziție de medalii, decorații, brevete, costume și lucrări de artă plastică�? și „Ion Dimitriu-Bârlad – sculptorul eroilor�?

10. Muzeul Institutului de Anatomie
Palatul Calimachi este primul sediu al Universităţii ieşene. înre anii 1916-1918 aici a funcţionat Ministerul Justiţiei. În cadrul Muzeului Institutului de Anatomie, care se poate vizita gratuit, este amenajată și o expoziție de fotografie dedicată efortului medicilor din perioada Primului Război Mondial.

 

ora 17.00: Super concert și foc de artificii: Carla’;s Dreams, What’;s Up, Alina Eremia, Keo, Gabriel Cotabiță, Alexandra Ungureanu, artiști ieșeni. Piața Palatului Culturii

Duminică, de la ora 17.00, vă așteptăm cu drag la Palatul Culturii la un super concert susținut de Carla’;s Dreams, What’;s Up, Alina Eremia, Keo, Gabriel Cotabiță, Alexandra Ungureanu și artiști ieșeni: Eda România, Daria Bahrin, Diana Vartolomei și Trupa RAO.

Concertul se va încheia cu un spectaculos foc de artificii!

Detalii

Începe:
octombrie 9, 2017 @ 12:00 am
Se termină:
octombrie 15, 2017 @ 12:00 am
Eveniment Category:
Top