Skip to main content
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sărbătoarea Teilor, Luncavița, Tulcea

iunie 26, 2022 @ 12:00 am

Sărbătoarea Teilor”, Luncavița, județul Tulcea

Ediția a XV-a

 

   Într-un spațiu cât mai larg, natural cu acces facil turiștilor, special amenajat, se desfășoară în zilele de sâmbătă și duminică cele mai apropiate de Sf. Petru și Pavel, un eveniment închinat teilor și mierii de albine, ofrandă adusă acestor bogății aflate în teritoriul administrativ al comunei (aprox. 3500 de hectare de pădure cu tei, cea mai mare pădure de tei din Europa).

Locuitoriiii comunei expun produse realizate de ei: împletituri din papură și stuf, miere de albine, brânzeturi, produse gastronomice, produse artizanale, vin, țuică, pește.

 Sărbătoarea este foarte veche, a fost interzisă în anii 1970 şi reluată din anul 2001. Participă anual peste 5000 de persoane de toate vârstele alături de apicultori din toate colţurile ţării şi nu numai. Se serveşte ţuică şi miere de albină, alături caş proaspăt, vin din localitae, de ciorbe de peşte, miel sau purcel la ceaun, etc.

Formaţii de toate genurile muzicale din Dobrogea şi din celelalte zone ale ţării dau culoare marelui eveniment.

Imnul care deschide și închide manifestarea este „Geamparaua Teilor” compus de Puiu SPIRU, un mare rapsod şi compozitor local din perioada interbelică:

„Între Dunăre şi Mare,
pe pământul Dobrogei,
An de an e Sărbătoarea
Florilor de Tei”.

Ansamblul folcloric Ghiocel de la Luncavița introduce prin dans și cântece, lumea prezentă, în atmosfera de sărbătoare.

Sunt acordate Distincţii de Recunoştinţă şi Diplome de „Cetăţean de Onoare al Comunei Luncaviţa” tuturor celor care reprezintă model demne de urmat în viaţă şi viitor. Sărbătoarea se termină cu foc de artificii și căntări a formațiilor locale.

Organizator: Primăria Luncavița.

Details

Date:
iunie 26, 2022
Time:
12:00 am
Event Category:
Top