Skip to main content
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Sârbătoarea Tămâioasei, Pietroasele

septembrie 1, 2022 @ 12:00 am

Sârbătoarea Tămâioasei   – Pietroasele, Stațiunea Viticolă Pietroasele

Ediția a XI-a

 

1 Septembrie 2022 începând cu orele 13

– Serbare folclorică a Centrului pentru Conservarea si Valorificarea Culturii Tradiționale Buzău cu Primăria Pietroasele și ANTREC

– Concursuri

– Degustare

– Vizitarea cramei și vinotecii

– Foc de artificii

Tămâioasa de Pietroasa” este catalogată de oenologi drept cel mai aromat sortiment din clasa tămâioasei româneşti, avantajul fiind generat de poziţia geografică a versanţilor pe care sunt înfiinţate culturile de viţă de vie.
Mai precis, dealurile de curbură sunt însorite de dimineaţa şi până la apus iar calcarul din sol, înfierbântat în timpul zilei, degajă căldură şi pe timpul nopții. Boabele de struguri câștigă astfel o cantitate mai mare de zahăr.
Un astfel de vin apreciat de toată lumea trebuie sărbătorit cum se cuvine. Astfel, bucuria de a culege recolta de struguri este serbată în fiecare an la Pietroasele, în luna septembrie, de podgorenii din zona dealului Istrița.
”Sărbătoarea Tămâioasei de Pietroasa”, organizată în primii ani pe terenul de sport din comuna Pietroasele, apoi, în curtea Stațiunii de Cercetări Viticole Pietroasele, marchează începutul culesului viilor, adunarea rodului și obținerea primei șarje de must, din care toți participanții la sărbătoare pot degusta.
Amfitrionul petrecerii de la Pietroasele este însuși Bachus, zeul vinului, viței de vie si al beției, care dă startul veseliei prin apariția sa falnică în mijlocul mulțimii, într-un frumos car tras de boi, încărcat cu struguri.
Un alt obicei străvechi al viticultorilor din zonă, punctat la începutul fiecărei ediții a festivalului printr-un moment artistic, este cel al zdrobitului boabelor de struguri cu picioarele, de către fecioare tinere și frumoase.
Spectacolele de muzică ușoară și populară susținute de artiști renumiți, expozițiile de vin și produse culinare tradiționale sunt, de asemenea, elemente importante care garantează succesul fiecărei ediții a festivalului dedicat vinului de Pietroasele.

Detalii

Dată:
septembrie 1, 2022
Oră:
12:00 am
Categorie Eveniment:
Top