Skip to main content
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Sărbătoarea Moșoaielor, Luncavița

decembrie 7, 2022 @ 12:00 am - ianuarie 7, 2023 @ 12:00 am

Sărbătoarea Moșoaielor, Luncavița, județul Tulcea

 

Decembrie vine la Luncavița din cele mai vechi timpuri, lăsând o amprentă intrată în genele și sângele fiecărui cetățean fie el adult sau copil.

Luncavița trezește în decembrie tradiția, prezentul și viitorul, alături de simbolurile ei cele mai de preț, care renasc mereu, în casele ei, pline de freamăt, bucurie, rude, miros de sarmale și plăcinte.

Pregătirea măștilor, a colindelor, a dansului ritualic, a paradei de ajun, reprezintă etapele acestei mari sărbători. Ansamblul de colindători ”Moșoaiele” al Comunei Luncavița participă anual la cele mai mari evenimente, spectacole de radio și televiziune ale țării, reprezentând România la numeroase manifestări internaționale, Consiliul Europei, expoziții internaționale, au cunoscut frumusețea acestui obicei unic în Dobrogea.

Zgomotul produs de talanga moșoaielor pregătește noul an care se apropie, îl curăță de rele, îl primenește. Moșoiul este marcă înregistrată a Comunei Luncavița și un simbol al județului Tulcea. 

În comuna Luncavița, în ziua de 6 decembrie, de SF Nicolae (Sf Neculai), încep Sărbătorile Moșoaielor, care se încheie pe 6 ianuarie, de Sfânta Bobotează. Practic, în seara zilei de 6, pe străzile satelor Luncavița și Rachelu, încep să se adune moșoii și moșoicuțele, care sună clopotele (cloapetele).

Moșoii au talăngi mari, mască din tărtăcuță (cătrună), coarne de cerb sau berbec, piele de vulpe, cojoc lung de lână. Moșoicuțele au clopoței mici (cioi), mască din tărtăcuță cu piele de iepure, coarne de căprioară, cojoace scurte. În fiecare seara până noaptea târziu se aud clopotele lor. In timpul acesta se constituie cetele, iar colindătorii repetă colindele la fiecare acasă, pe rând. În seara de Ajun a Crăciunului, pe 24 decembrie, moșoii și moșoicuțele ies la defilarea din centrul comunei. Mii de oameni vin să admire dansul moșoilor! Cei plecați din localitate se întorc acasă pentru această zi specială. Cetele se inscriu la primărie, iar la sfârșitul defilării se urcă pe scenă și colindă.

Apoi colindă în toată comuna, Luncavița și Rachelu. Se colindă până pe 6 ianuarie, când, după întrecerea cailor, moșoii colindă până seara târziu.

Moșoiul netezete calea Nașterii Domnului, alungă tot ce este rău din anul care se încheie, ne primenește pentru una din cele mai mari sărbători ale creștinățății, Nașterea, și pentru Anul Nou!

Ansamblul Moșoaiele al Comunei Luncavița este intens solicitat in aceasta perioadă. De-a lungul anilor a fost la toate televiziunile, la spectacole naționale, au reprezentat România la manifestări internaționale, etc. 

Organizator: Primăria Luncavița

Detalii

Începe:
decembrie 7, 2022 @ 12:00 am
Se termină:
ianuarie 7, 2023 @ 12:00 am
Categorie Eveniment:
Top