Ziua Urşilor şi Sărbătoarea Burduhoşilor, Cărța
La Cârţa, 8 ianuarie este Ziua Nebunilor!
Tinerii se împart în 2 cete: urși și burduhosi.
Ceata urșilor este formată de tineri, de peste 20 de ani, acestia colindă toate gospodăriile din sat și îi măzgălește pe localnici cu cremă neagră, untură și funingine.
Ceata burduhosilor este formată de tineri de 14-15 ani, care se îmbracă în burduhosi, costumul lor fiind specific lolelor.
Ceata formată din urși reprezintă binele (ursul este animal sacru și simoblizează purificarea) iar ceata burduhoșilor reprezintă răul care sunt costumati în mare parte din zdrențe si urmăresc îndeosebi copii să nu se apropie de urs, pentru a nu fi purificați.
Ritualul de mascare a unui urs este complex, necesitând implicarea bărbaților mai în vârstă, care știu să lege ursul cu 60 m de funie obținută prin împletirea smocurilor de fân. Din alaiul mascaților fac parte și alte personaje pitorești, primarul și primărița-la casele cărora alaiul este omenit cu gogoși.
Traditia spune ca toti cei care se lasă mazgaliti vor avea un an mai bun și vor fi feriti de boli și duhuri rele, astfel aceștia sunt complet purificați.
Dup ce a fost colindat si ultimul om intâlnit pe străzile comunei, la ceas de seară cetele se întâlnesc, tinerii care au interpretat rolul ursului, își dau jos costumele și le dau foc pentru a arde toate păcatele adunate în cursul zilei de la oamenii din sat.
Procesiunea este încheiată cu o masa tradițională cu bucate oferite de catre localnici care au fost colindati și purificati de ceata de urșii.
Practic această sărbătoare încheie sărbătoriile de iarnă din zona Sibiului.